Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kulturní jaro – František Růžička

1. 7. 2017

Dodejme hned na začátku, že se jedná o akci „Česko-německé kulturní jaro“, která v jihočeské metropoli probíhá od konce března do konce června s reklamním logem DE_TSCH 17.

V tisku vydané předmluvě k této akci bylo uvedeno, že dne 21. ledna jsme si společně připomněli Česko-německou deklaraci z roku 1997, která umožnila mnoho nového. A to jak nové mezilidské vztahy, tak různé kontakty a projekty v rozsáhlé oblasti společenské angažovanosti.

(Jen tak v závorce neopomenu zmínku, že MY starší si pamatujeme, kdy tento den býval zasvěcen vzpomínkovým akcím na velkého muže Voloďu Uljanova.)

Také pan primátor Ing. Svoboda uvedl, že podpis deklarace měl jasný cíl – zvýšit úroveň vzájemných vztahů a důvěry. V současné době panují velmi dobré česko-německé vztahy, ale není to samozřejmostí, protože bylo nejprve nutné vypořádat se s problematickou vzájemnou minulostí. České Budějovice mají v Německu dvě partnerská města, Pasov a Suhl, a vzájemná spolupráce zahrnuje mnohá odvětví.

Ve stručnosti nahlédněme do programu, který se uskuteční na jihu Čech.

● Slavnostní zahájení představením baletu a opery v divadle J. K. Tyla – Jihočeské divadlo.

● Jihočeská knihovna – výstava „Překonávání hranic“.

● Den s němčinou – Goethe-Centrum.

● Koncert Uwe+Band – Klub Slávie.

● Výstava „Reformace ve střední a východní Evropě“ – Kostel ČBC evangelické.

● Výstava „Umění Pasov“ – Radniční výstavní síň.

● Další akce: Rixbox, Rixboxtag nebo živý přenos z festivalu Kontakt v Bamberku; Den otevřených dveří v německých firmách; Mezinárodní setkání Spolku tří zemí v přírodním lomu u Českých Budějovic.

Na vysvětlenou: Tři země jsou: Čechy, Bavorsko, Rakousko.

František Růžička

p1400382.jpg

Připomínka reformace

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář