Jdi na obsah Jdi na menu
 


Památník Antonína Dvořáka – František Růžička

17. 7. 2018

V rozsáhlém parku s Rusalčiným jezírkem, do kterého jsme vstoupili nejen krásně zdobenými železnými vraty, ale také připomínkou na zde pobývajícího básníka a spisovatele J. V. Sládka v dřívějším zahradním domku, najdeme další pamětní místo, které po dvacet let inspirovalo hudebního světoznámého skladatele Antonína Dvořáka.

Památník, jehož zřizovatelem je Středočeský kraj, se nachází v novorenesančním zámečku, postaveném v roce 1878 Dvořákovým švagrem ‒ hrabětem Václavem Kounicem. Pro veřejnost je přístupný celoročně, a jak nám sdělila sdílná a ochotná paní průvodkyně, je značně navštěvovaný a rozhodně nepřekvapuje, že i mnohými zahraničními hosty. Konají se zde i hudební večery.

Současná expozice přibližuje osobnosti původních majitelů, manželů Kounicových, další část informuje o životě a díle Antonína Dvořáka. Je zde koncertní síň, knihovna, a ke krátkodobým výstavám slouží nově otevřená Galerie Václava Kounice. V roce 1997 byl památník dokonce nominován do finále soutěže o cenu Evropské muzeum roku ve švýcarském Lausanne. V roce 2009 získal titul „Evropské dědictví“.

V bezprostřední blízkosti objektu je Dvořákův pomník od sochaře Karla Otáhala z roku 1962. Zhruba půl kilometru od zámečku se nachází Rusalčino jezírko – místo Dvořákovy inspirace k jeho nejznámější opeře. V přízemní galerii pak najdeme nejen notové záznamy, ale i nosiče, jako gramofonové desky a podobně. V zasklených vitrínách pak oblečení některých pohádkových bytostí, které bylo použito při filmovém natáčení. Můžeme rovněž připomenout nedalekou vilu Rusalka, která byla původně ovčínem, upraveným A. Dvořákem roku 1884 na obytný dům se zahradou. Dosud je v majetku rodiny; probíhá tam rekonstrukce. Pokud si ještě pamatuji, v dobách dávno zapomenutých se v přírodním divadle v parku hrávala divadelní představení. Jistě o tom existují dobové záznamy. Nejspíše zde tehdy vystupovalo Hořovické divadlo (ještě nebylo v Příbrami).

Nedaleký kostelík v Třebsku (cca 2 km) je místem svatebního obřadu hraběte V. Kounice a herečky Josefíny Čermákové. Byl častým cílem Dvořákových procházek. Zde také hrával na varhany, které kostelu daroval v roce 1894. Předpokládám, že se nepletu, když uvedu, že si na varhany zahrál v kostele sv. Klimenta v Mirovicích.

František Růžička (České Budějovic)

p14804081.jpgBusta A. Dvořáka

p14804111.jpg

Rusalčino jezírko

p14804181.jpg

Památník ve Vysoké

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář