Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letiště ‒ František Růžička

21. 7. 2019

Ujišťuji čtenáře, že tato stať nebude žádnou recenzí na jistě dobře známé dílo, které napsal spisovatel Arthur Hailey (1968, u nás vyšlo r. 1973) a jež se stalo jedním z bestsellerů v dané době nejen v Americe, ale mezi čtenáři po celém světě. Ten, kdo tuto knihu (román?) četl, dobře poznal, v čem spočívala jeho přitažlivost. Je to drama, které vrcholí až v samém závěru, autor dokladuje, že je znalcem místního prostředí se všemi jeho možnými překvapeními. Funkce samotného letiště je předložena s hektickým rytmem dokonale sladěné práce všeho personálu včetně psychického dopadu v tíživé situaci. Drama se odehrává na Lincolnově mezinárodním letišti, ve státě Illinois. Inspirací pro napsání byl skutečný případ z Denveru ze šedesátých let.

Tolik jsem si dovolil na úvod k informaci, že v tureckém Istanbulu vzniká nové letiště, které údajně nebude mít mnoho let konkurenci. Bude odbavovat 12krát více cestujících než naše pražské. Dvakrát tolik, kolik v současné době odbavuje rekordně americká Atlanta. Prognóza uvádí 200 milionů cestujících… Je pravdou, že po teroristickém útoku v roce 2015 zájem o cestování přes Turecko poněkud poklesl, ale Turci o využití v dalších letech nepochybují. Vždyť současné Atatürkovo letiště stále patří mezi přední a nejvytíženější letiště v Evropě.

Nové letiště Istanbul IGA bylo zprovozněno k 95. výročí založení moderního Turecka, kdy po pádu Osmanské říše začal s velkou reformou ve všech oblastech života Mustafa Kemal Atatürk (Den republiky 29. října). Nejspíše je velmi žalostné, že jím vybudovaný stát se v posledních letech dostal na zcela jiné politické koleje. Náklady na stavbu představují objem 12 mld. dolarů. Stane se celosvětovým tranzitním centrem pro spojení mezi Afrikou, Asií a Evropou. Základní kámen byl položen v roce 2014, délka první vzletové a přistávací plochy je 3,75 km, šířka 60 m. Jako první zde přistál stroj s prezidentem Erdoganem. Dokončovací práce budou pokračovat ještě deset let.

Do roku 2022 má být dokončen druhý terminál. Celkem 200 milionů odbavených cestujících má být kapacita letiště v roce 2028. Kdo se zajímá o dění v Turecku nebo tam odlétá na dovolenou, dozví se třeba i o dalších velkých investičních akcí, např. novém operním a kulturním centru přímo ve středu Istanbulu.

Snad se v přiměřené době u nás dočkáme alespoň přijatelného množství dálničních spojů. A to jsme ještě nezavítali do „zaostalé socialistické Číny“. Stačí, když se pokocháme s obřími investicemi, dokončovanými v krátké době, alespoň prostřednictvím internetových stránek.

František Růžička (Hlas svědomí)

p11403111.jpg

Jen malé železniční nádražíčko

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář