Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovenské lázně

21. 7. 2019

Přiznejme si, že se nám po těch krásných místech „pod Tatrami“ přece jen stýská. Nedá se nic dělat, vydáme se za nimi do zahraničí. Tentokráte to bude stručná přehlídka lázní na Slovensku. Propagační materiály uvádějí 1472 minerálních pramenů.

Lázně Piešťany – Nejspíše budou pro nás těmi nejznámějšími. Mají více než 200letou historii při léčení nemocí, spojených především s pohybovým a nervovým systémem. Kúpalisko Eva, kdo z nás starších by nerad zavzpomínal? Thermia Palace, nedaleká Slňava…

Lázně Sliač – Lázně vašeho srdce, které zde znovu může dostat správný rytmus, trvalé zlepšení. První písemná zmínka pochází z roku 1244. Kulturní památka Hotel Palace, léčba také ženských a onkologických onemocnění.

Bardejovské lázně – V blízkosti středověkého města Bardějov, zapsaného v seznamu UNESCO. Mnohé dámy sem jezdí nejen pro zkrášlení své pleti, ale také např. kvůli hubnutí. Přesto je zde nabízeno vynikající jídlo. Oáza zdraví a odpočinku.

Sklené Teplice – Léčebné termální lázně na úpatí Štiavnických vrchů. Od 14. století výroba skla, první zmínky o léčivých pramenech z 16. století. Nabídka více než 60 léčebných, relaxačních a rehabilitačních procedur.

Tatranské Zruby – Klimatické lázně s komplexní léčbou v nadmořské výšce tisíc metrů. Vyjmenovat mnohá atraktivní okolní místa ani netřeba – Solisko, Kriváň…

Lázně Lúčky – Pramen zdraví na Liptově, termální voda s vysokým obsahem vápníku a ostatních prvků. Léčí se zde pohybový aparát, nervové choroby, nemoci z povolání, stavy po onkologických operacích.

Lázně Bojnice – Přímo v srdci Slovenska. První zpráva z roku 1549. Novodobý rozvoj nastal ve 30. letech 20. století. Statut lázeňského města získaly v roce 1959. Léčba pohybového aparátu, nervového systému, ženských nemocí, ledvin a dalších chorob.

Dunajská Streda – Termalpark s ubytováním přímo v areálu. Termální voda s příznivými účinky především při potížích pohybového aparátu. Masážní svět, saunový svět, zařízení pro děti, adrenalinová zábava.

Patince – Necelých 260 km od Brna, nejjižnější obec na Slovensku. Prvotřídní služby, tým odborníků, stylová restaurace, kompletní hotelové a lázeňské služby.

Veľký Meder – Koupaliště a aquapark ve 100 hektarovém lesoparku, celoroční provoz, geotermální voda, blahodárné účinky na pohybové ústrojí.

Severný Spiš Pieniny – Rozlohou nejmenší národní park Slovenska. Dobré jídlo, mnohé památky, nádherné okolí a neodmyslitelné lázeňství. Lázně Červený Kláštor, Smerdžonka, Vyšné Ružbachy. Příznivý vliv léčivých pramenů, samotná císařovna Sisi si nechala dovážet vodu Sulinku. Hora Zvir nad Litmanovou, kde se zjevila Panna Maria, jako významné poutní místo.

Košický region – Množství významných památek zapsaných v seznamu UNESCO. Aquapark Thermalpark Šírava. V části kraje se nachází Tokajská vinařská oblast.

Smrďáky – Specialista na léčbu nemocí kůže. Zdejší síla termální vody je mimořádně účinnou léčebnou kúrou, je nejkoncentrovanější sirnou vodou v Evropě. Používá se také sirné bahno. Vše pro léčbu lupenky, ekzémů, akné a podobně. Unikát přímo v srdci Evropy.

Region Vysoké Tatry – Kromě krásné přírody nabízí bezpočet doslova kouzelných míst s kulturou, sportem i společenským vyžitím v každé roční době. Kdo by neznal slovenské velehory.

Obsah článku se zaměřil na slovenské lázně, ale kdo by nepřipomenul další jedinečné památky: Banská Štiavnica, Levoča, Spišský hrad, dřevěné kostelíky v Karpatech, Martinské Hole, Kysuce, jeskyně Slovenského krasu…Tak příjemné zážitky.

A věřícím pak duševní očistu a posilu, pokud se vydají na Živčákovu horu se známým poutním místem, kde se zjevovala Matka Boží. Zde najdou nejen novou svatyni – Chrám Panny Marie-Matky Církve, ale i studánku a několik pramenů uzdravující vody. Prameň Srdca P. Marie, Srdca Ježíšova, Lurdskej P. Marie, Pramene Živčáková, Očný prameň… Pokoj všem příchozím!

Poutník František

p11700471.jpg

Očný prameň

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář