Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letní cyklus ‒ František Růžička

11. 7. 2020

I když přelomové období mezi první a druhým čtvrtletím letošního roku nedávalo příliš velké naděje na uskutečnění všech původně připravovaných kulturních a společenských akcí, bylo možné již v průběhu měsíce června některé z nich postupně realizovat. Stejně jako v minulých letech, i pro letošní rok byly připraveny Vycházky za historii. A to nejen v samotné jihočeské metropoli, ale i do jiných míst Jihočeského kraje. Nahlédněme do připraveného kalendáře.

● Vycházka za historií autobusové dopravy – od bývalého krajského podniku ČSAD, založeného v roce 1949, k současnému modernímu dopravci GW Jihotrans, včetně prohlídky dobových autobusů.

● Výlet za historií letohrádku Belárie v českokrumlovském zámeckém parku. Součástí je také vyprávění o slavných domech na českokrumlovském náměstí, prohlídka dochovaných usedlostí ve VPZ Čertyně, tvrz Štěkře, Radostice a Krnín, kde je zachovalý starobylý dvorec z konce 15. století.

● Za historií více než 150 let včelaření v Českých Budějovicích spolu se seznámením s pracovními postupy včelařů a výkladu o včelách a jejich životě.

● Z historií 600 let bitvy u Sudoměře, písecké synagogy a psacích stolů slavných osobností s návštěvou výstavy v Prácheňském muzeu v Písku (původní majitelé A. Sedláček, A. Hejduk, R. Rašín, K. Henlein).

● Vycházka za historií archeologického výzkumu v klášterním kostele Obětování P. Marie v jihočeské metropoli, zejména osobnosti prvního převora dominikánského kláštera Jindřicha Librária.

● Výlet za historií kostela a fary v Čakově, zachovalého mlýna Podevraž a Kamenného Újezdu s prohlídkou kostela Všech svatých, seznámení s dějinami této jihočeské obce.

● S historií hlavního českobudějovického hřbitova sv. Otýlie, který byl vysvěcen biskupem Říhou roku 1889, účastníky seznámí PhDr. Jiří Chvojka, včetně jeho postupného budování a zde pohřbených významných osobností.

● Za historií rodu Berchtoldů s obhlídkou jejich hrobky, kostelíka sv. Trojice a židovského hřbitova v Neznášově. Při cestě ruiny empírového zámku, bývalé židovské ulice a panského pivovaru. Prohlídka významného hřbitova v Albrechticích i zdejšího kostela z 12. století. V závěru prohlídka tvrze Údraž a kostela sv. Jana Křtitele na ostrohu nad řekou Vltavou nedaleko Chřešťovic.

Projekt je spolufinancován statutárním městem České Budějovice. Poděkování patří všem, kdož se na jeho přípravě i realizaci podílejí. Všem účastníkům pak přejeme krásnou cestu a příjemné zážitky za historickým poznáváním jihočeských památek.

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15802841.jpg

Rekonstrukce významné památky - původního dominikánského kláštera

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář