Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok šumavských luk ‒ František Růžička

12. 7. 2020

Součástí Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Šumava je Národní park (NP) Šumava, lesnaté území rozkládající se na pomezí Plzeňského kraje a Jihočeského kraje. Je největším ze čtyř našich NP a jeho rozloha přesahuje 66 tisíc ha; byl vyhlášen v roce 1991.

Předloňský rok byl na Šumavě zasvěcen rysům, ten loňský ptákům a letošní šumavským loukám, neboť správci parku pečují nejen o lesní porosty, ale zaměřují se i na zdejší louky, kde roste množství vzácných rostlin a představují plochu cca 5500 ha. Hospodaření na nich je nutné právě proto, aby se zde dařilo vzácným druhům rostlin i živočichů. Správa parku má proto i svoji krajinnou ekoložku, která se zabývá také zvláštním plánem kosení.

Jako kriticky ohrožený je například uváděn rozchodník huňatý. Dříve rostl na více než 300 místech, dnes už jsou jen čtyři, z toho dvě na Šumavě, a to v blízkosti Borových Lad a Srní. Vhodným postupem se tak za poslední roky podařilo jeho rozšíření. Mezi další vzácné druhy patří: hořec šumavský, prha arnika, hořeček nebo prstnatec májový.

Větší zásahy se provádějí v lokalitě Knížecích Plání, které po vysídlení obyvatel v roce 1945 zarostly z náletu. Za tu dobu vznikl pořádný les. Ten ale vzal přirozený prostor jednomu z nejohroženějších živočichů na Šumavě ‒ tetřívku obecnému. Do vypracovaných plánů parku se zapojují i soukromí zemědělci a chovatelé dobytka. Kromě toho se připravuje i série videí, děti mají možnost zapojit se do výtvarné soutěže.

Takže příjemný pobyt, letos tam určitě nebude moc zahraničních návštěvníků, přesto nezapomínejte, že se nacházíte v chráněných územích.

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p11603611.jpg

Pozor, jaké kvítí trháte

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář