Jdi na obsah Jdi na menu
 


Festival prostořekosti a blábolení v ČT nekončí…?

4. 7. 2022

Se začátkem letních školních prázdnin jsme si zvykli na příchod „okurkové sezóny“. Ta letošní bude mimořádně bohatá, protože po dvou letech „proticovidových“ opatření to budou prázdniny zatím bez jakýchkoli omezení. Naopak bychom měli krotit velká ega některých jedinců a držet na uzdě svou vlastní fantazii.

logo-ct.pngNemohu začít jinak než věčně aktuálním tématem: Česká televize a tři tisíce jejích zbytečných zaměstnanců, kteří jsou placeni z peněz koncesionářů. Kdo si přečetl některý z mých kritických článků na toto téma, ten by mohl nabýt dojmu, že mám spadeno pouze na jisté redaktory a redaktorky ČT, kterým nic neodpouštím. Ano, nedostatky a balamucení diváků nepravdivými, silně zkreslenými či zcela zavádějícími informacemi doopravdy neodpouštím, protože se s nimi v poslední době v ČT „roztrhl pytel“. Navíc jsou do éteru šířeny zcela vědomě a se zlým úmyslem.

Přesto je většina mých kritických postřehů motivována pouze náhodně zjištěnými chybami či dalšími nedostatky v práci ČT. Osud tomu obvykle chce tak, že se zrovna jedním okem dívám na „chytrou bedničku“ a současně jedním uchem registruji všechny ty bláboly, které se z ní linou. Jako na potvoru se totiž dívám na ČT24 pokaždé ve chvíli, kdy se podobný „malér“ v živém vysílání odehrává. Rozhodně však nesedím u televizní obrazovky od rána do večera, abych mohl špatnou práci ČT dokumentovat a následně kritizovat.

V tom si Bakalovi poskoci z ČT moc fandí, protože tak důležití pro chod této země doopravdy nejsou. Rovněž zeměkoule se bude otáčet dál bez ohledu na to, co tomu řekne soudruh P. Dvořák a jeho „podržtašky“. Vedle všelijakých kuňkajících „husiček“ typu K. Radilové, M. Novotné či P. Tuháčkové, které nejsou schopné přečíst bez přeřeknutí a zámlk připravený text, se předmětem mé kritiky stávají obvykle dlouholetí a profesně zkušenější zaměstnanci ČT. U těch se totiž oprávněně předpokládá, že budou ke své práci přistupovat zodpovědněji než ti mladí a nic neznající lemplové.

Jak potvrdil vývoj během posledního měsíce, chyby moderátorů a „předčítačů zpráv“ se vrší, aniž by je kdo opravil a omluvil se za ně. Kdosi z vedení ČT se totiž spoléhá na to, že si toho nikdo nevšimne nebo aspoň na tyto nedostatky nebude reagovat či poukazovat. Heslo „Ručíme za svou práci!“ zkrátka v ČT neplatí. „Šťouralů“, jako jsem já, je v naší zpohodlnělé a doslova líné společnosti tak málo, že se tím nechce nikdo zabývat. Dokonce i televizní „Rada“ je s prací soudruha ředitele P. Dvořáka spokojená, a proto mu nechává vyplatit jeho odměny (navíc k řádnému, nadstandardnímu platu) v plné výši, třebaže hospodaří špatně a na názory diváků zvysoka kašle.

I komunisté si před rokem 1989 mohli dovolit tolik „demokracie“, že pravidelně vysílali pořad „Nad dopisy diváků“. Rovněž ředitel komerční televize NOVA V. Železný dlouhá léta provozoval pořad „Volejte řediteli!“. Neumím si proto představit, co by dnešní nespokojení diváci – kromě nadávek – řediteli „komerční“ televize P. Dvořákovi psali. Občas by ho některý z horkokrevných diváků možná něčím „majznul“ nebo ho „propleskl“, aby se konečně probudil a začal dělat svou práci pořádně.

O tom, že se někteří „nepostradatelní“ moderátoři ČT chovají jako primadony a „všeználkové“, jsem již párkrát psal. Týká se to stále týchž osob. ČT by prospělo, kdyby se těchto domýšlivých „exemplářů“ zbavila a poslala je na Úřad práce. Ať se jsou živit něčím jiným, co jim půjde líp!

─────

Když Slovák pomlouvá jiného Slováka…

O „přebreptu“ D. Takáče, který se týkal automobilu R. Heydricha, jsem psal v článku s názvem „Heydrich necestoval limuzínou, nýbrž kabrioletem!“ (SN č. 5/2022, vloženo 29. 5. 2022, ZDE). Neuběhlo ani pár dní od této trapné příhody a týž moderátor, evidentně povzbuzen někým ze svého okolí, se dopustil ještě horšího „přešlapu“. Při předčítání zpráv v odpoledním zpravodajském bloku na ČT24, kdy informoval o výsledku soudního jednání v Bratislavě (ve věci spolupráce A. Babiše s StB) si doslova pustil „hubu na špacír“! Zjevně rozveselen výsledkem této kauzy v neprospěch expremiéra A. Babiše (ANO 2011) začal o tomto stále ještě aktivním politikovi, jenž je předsedou nejsilnějšího opozičního uskupení v zemi, hovořit jako o „estébákovi Babišovi“.

[Něco podobného před časem, přibližně před rokem, předvedl redaktor J. Hynek, jenž se v ČT zabývá samými „fajnovými“ kauzami, např. R. Krejčíře, ruských oligarchů a jejich majetku z nás atd. Hovořil tehdy o stále ještě fungujícím premiérovi A. Babišovi jako o „bývalém“ premiérovi. Řekl to ve své reportáži dokonce několikrát, Nikdo to neopravil, třebaže se nejednalo o „živé“ vysílání. Stalo se tak nejspíš proto, že již tehdy bylo kdesi a kýmsi rozhodnuto o tom, že Babiš ty připravované volby prohraje. A pak to soudruh P. Rychetský „zařídil“ tak, že je skutečně prohrál a na jeho místo se dostal politický zoufalec – „Fialový Péťa z Brna.]

Výše zmíněný Takáčův výrok na adresu A. Babiše byl nejen novinářsky „nekorektní“, jelikož dotyčná kauza ještě ani zdaleka není uzavřena a bude nejspíš pokračovat u dalších soudních instancí, ale doslova „bulvární“. Něco takového bych si nedovolil ani já – coby šéfredaktor jednoho z nejstarších, vskutku nezávislých a necenzurovaných periodik (s 27letou tradicí). Z úst moderátora „veřejnoprávní“ televize je něco takového naprosto nepřípustné, ba nepřijatelné. Copak v té ČT nikdo nekontroluje, co se tam děje a o čem ti „z řetězu utržení“ probruselští propagandisté blábolí?

Jsem nucen – jako starší kolega – D. Takáče poučit a zároveň jeho tvrzení poopravit.  Bulvární, slangové označení „estébák“ je pojmenováním pro pracovníka komunistické tajné policie – Státní bezpečnosti (StB). Tito zaměstnanci Ministerstva vnitra ČSSR měli různé služební hodnosti, jak už to tak u uniformovaných složek bývá.

Moderátor D. Takáč měl zřejmě na mysli to, že A. Babiš figuruje ve svazcích StB jako její „důvěrník“ (od r. 1980) a posléze (od r. 1982) jako „agent“. Podle tvrzení pracovníků „Ústavu paměti národa“ (= slovenská obdoba našeho „Ústavu pro studium totalitních režimů“), jenž se stal správcem materiálů bývalé StB po rozdělení společného státu, se vyskytuje Babišovo jméno celkem ve 12 různých svazcích.

Spolupracovníci StB (= důvěrníci, agenti, držitelé propůjčeného bytu, rezidenti atd.) nebyli zaměstnanci tajné policie: pouze jí donášeli informace na jiné osoby. Znamená to, že nebyli v pracovním poměru u SNB (= Sbor národní bezpečnosti, komunistická obdoba dnešní Policie ČR). Motivací k podpisu závazku spolupráce s StB se stávalo leccos: od důvodů čistě prospěchářských nebo kvůli obyčejné pomstychtivosti vůči jiným spoluobčanům, přes „třídní uvědomělost“ až po vydírání ze strany pracovníků StB. Posuzovat je nutno případ od případu. Jinak ani nelze.

Chápu sice, že D. Takáč (podle jména Slovák, který se rozhodl komusi posloužit tím, že bude plivat na jiného Slováka, což je samo o sobě mimořádně odpudivé chování), by se po té ostudě, kterou si udělal v souvislosti s vysíláním ČT u příležitosti 80. výročí atentátu na R. Heydricha, rád zavděčil svým chlebodárcům a „loutkovodičům“, kteří ČT ve skutečnosti řídí prostřednictvím nastrčené loutky exkomunisty P. Dvořáka. Ale protože je D. Takáč hlupák a omezenec, měl si raději zvolit něco „sofistikovanějšího“, než je obyčejné plivání jedovatých slin na bývalého předsedu vlády. Navíc na člověka, u něhož není jisté, jak dlouho se ještě ve vrcholné politice bude pohybovat. Hrát si na „všeználka“ nestačí. Je k tomu třeba mít také odpovídající IQ.

Ostatně – chování některých zaměstnanců ČT vůči A. Babišovi v posledních letech se podobá známé české cestě „ode zdi ke zdi“: jednou se plive, jindy se zase chválí. Titíž lidé Babišovi podkuřují, aby vzápětí, když se „karta obrátí“, spustili své „hnojomety“. Jako příklad může sloužit podivný politický „veletoč“, který již mnoho let předvádějí dva bezskrupulózní kariéristé – M. Kubal a M. Řezníček. V jejich případě nekritizuji jejich profesionalitu, nýbrž absenci jakékoli morálky. Tito dva moderátoři doprovázeli v r. 2019 tehdejšího premiéra A. Babiše na jeho cestě za prezidentem USA D. Trumpem. Co kdyby se za své chování alespoň dodatečně omluvili a zastyděli? To bychom asi po nich chtěli moc. Kubal ve svém „šplhounství“ nepohrdl ani rolí „válečného zpravodaje“ na Ukrajině, aby byl „na výši doby“. Inu, chce to doopravdy silný žaludek: na Moravě se mu říká: „kačení“.

─────

J. Peroutková kontra lidovecký „demagog“ J. Bartošek

Aby to nevypadalo tak, že na ČT všechno pouze kritizuji a nic nepochválím, přibližně ve stejné době se v pořadu ČT24 „Události, komentáře“ zachovala moderátorka J. Peroutková naopak příkladně: pokusila se „usměrnit“ pozvaného hosta. Tím byl známý „tlučhuba“, který si rád hraje na stranického experta ve věcech vojenských a bezpečnostních – J. Bartošek (KDU-ČSL). Tento lidovecký politik a místopředseda PS se totiž nedávno vrátil z návštěvy Izraele, kde pobýval spolu s exministrem obrany L. Metnarem (ANO 2011). (V téže době byli jiní lidovci, P. Bělobrádek a Š. Heller, na sjezdu sudeťáků v čele s B. Posseltem, velkým přítelem našeho premiéra P. Fialy, v bavorském Hofu.)

„Studenoválečník“ J. Bartošek, který rád zapomíná na 40letou spolupráci své strany (ČSL) s komunisty v Národní frontě (1948-1989), se v televizním studiu „rozparádil“ do té míry, že o ruských vojácích na Ukrajině začal hovořit jako o „Rusácích“. Tento hovorový, spíše pejorativní výraz, který se u nás používal pro pojmenování sovětských okupantů v době tzv. normalizace (1969-1989), je v tomto případě zcela nevhodný a ahistorický. Pohotová moderátorka J. Peroutková po skončení Bartoškovy plamenné řeči, jež vypadala jako kázání pana faráře na kazatelně, uvedla záležitost na pravou míru: „Neříká se Rusáci, ale Rusové!“. Pro domýšlivého a „oprsklého“ J. Bartoška to musela být od jeho „spřátelené“ ČT pěkně „ledová sprcha“. Jen nechápu, proč tam tato moderátorka v rámci „politické korektnosti“ nepozve také další „tříprocentní“ strany, např. ČSSD, Trikolóru aj.?

─────

„Perfekcionistka“ M. Augustová tentokrát zklamala!

A teď ještě pár slov k zatím poslednímu případu televizního „blábolení“. Dopustila se ho dne 27. 6. 2022, u příležitosti 72. výročí popravy JUDr. M. Horákové jinak velmi zkušená moderátorka, profesionálka každým coulem, u níž bych to nepředpokládal: Marcela Augustová. Přikládám to celkově nervózní atmosféře v ČT, kterou můžeme cítit i přes televizní obrazovku.

Moderátoři ČT se vyplašeně dívají na čtecí zařízení nebo do svých tabletů, aby neudělali nějaký „kiks“. Někteří se pekelně soustředí tak moc, až je to nepřehlédnutelné. Chápu, že zodpovědnost je veliká, ale lidský prvek by se i přesto z televizního vysílání vytratit neměl. Skoro se to celé blíží představení, jaké nám denně předvádí „robot“ Petr Fiala, známý školomet z Brna.

Moderátorce Marcele A. se přihodilo to, co se občas stává i velmi zdatným pracovníkům v médiích. Tak dlouho se připravují (učí se svou roli zpaměti a pak si to opakovaně přeříkávají) na ohlášení nějaké důležité informace, až to nakonec popletou a sami se do toho následně „zamotají“. Augustové se to podařilo v okamžiku, kdy hovořila o 72. výročí popravy JUDr. M. Horákové, a to v hlavním zpravodajském pořadu „Události“ na ČT1/ČT24 dne 27. 6.2022. Moderátorka se soustředila tak pekelně, že místo správného data (= 27. 6. 1950) řekla: 27. května 1950.

Nu což! ČT se skoro měsíc věnovala 80. výročí atentátu na R. Heydricha, který byl proveden dne 27. května 1942, takže to datum se muselo skoro každému doslova „vrýt“ do mozku. Proto ten „přebrept“. Ale nakonec, jak už to tak u nás bývá, všechno dopadlo dobře. Samotná moderátorka si chyby nevšimla (možná ji na ni upozornil někdo „ex post“) a ve své řeči pokračovala dál. Až na pár „šťouralů“, kterým nic neunikne, si nikdo ničeho nevšiml. Skončilo to stejně jako s tím užvaněným televizním „všeználkem“ ‒ D. Takáčem.

29. 6. 2022

‒ RJ ‒

─────

P. S.

ČT ovládli podvodníci a mystifikátoři!

O tom, že je ČT moloch těžkopádný a fungující s velkou setrvačností, nás téměř denně přesvědčuje svými zaběhnutými postupy a „rituály“. Není snad týdne, někdy dokonce ani dne, aby nás svými přemoudřelými „plky“ neobšťastňoval například samozvaný „politolog“ D. Kroupa.

Opakovaně jsem v posledních týdnech upozornil vedení ČT na to, že si tento domýšlivý pán, který kdysi býval předsedou zkrachovalé ODA, od pracovníků ČT nechá říkat „politolog“. Zda je k tomu navádí, nebo to dokonce vyžaduje, nevím, ale leccos tomu nasvědčuje, protože to trvá dlouhodobě. Za „politologa“ se D. Kroupa vydává již mnoho let, třebaže je vystudovaným filozofem a v posledních letech působí na katedře politologie (a přidružených „pavěd“) Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Už to vypadalo tak, že s tím balamucením v ČT skončili, ale byla to jen malá „pauzička“. Náš „politolog“ se tam znovu objevil docela nedávno, a to v odpoledním zpravodajském bloku, který moderovala známá televizní „husička“, ukoktaná K. Radilová (dříve Bazalová). Možná jí pravdu o tomto „politologovi“ zapomněli sdělit, anebo takto provokovala úmyslně a vědomě. V kontinuálním lhaní této „veřejnoprávní“ televize by to nebyl žádný div.

Nevím, zda se tomu, co ČT předvádí, mám smát, nebo plakat. Když je někdo blb, žádnou medicínu mu na to v lékárně nedají. Bude s tím muset žít až do smrti.  V případě té televizní „husičky“ je to perspektiva velmi neradostná.

─────

Jen co jsem dopsal těchto pár vět na margo havlistického hlasatele „pravdy a lásky“, hlavně té k Bruselu a soudruhu J. Bidenovi, uhodil mě do očí titulek na serveru „Seznam Zprávy“. Shodou okolností tam občas mívá příspěvky jak zmíněný „politolog“, tak i jeho synáček, který si říká „investigativní“ novinář, Janek Kroupa. Ten, který střídavě „zatápí“ některým našim politikům, např. V. Jourové (ta kvůli němu skončila dokonce ve vězení), dále J. Hamáčkovi nebo v poslední době politikům ze STAN: Gazdíkovi, Hlubučkovi, Rakušanovi, ale i J. Pospíšilovi z TOP 019. Kdy do nemilosti upadne celá Fialova vláda, se jistě brzy dozvíme, až J. Kroupa začne úřadovat (s pomocí uniklých policejních odposlechů) naplno.

Již zmíněný server „Seznam Zprávy“ přišel dne 2. 7. 2022, snad proto, že právě začala „okurková sezóna“, se zajímavou novinkou. Zveřejnil Glosu D. Kroupy s názvem: „Darebáčtí politici vytvořili v Česku falešný obraz EU“ (Seznam Zprávy, 2. 7. 2022, 9:36). V tomto příspěvku uvádí tento „myslitel“ věci na pravou míru: za všechno mohou zlí čeští politici – kromě D. Kroupy a jeho chráněnců. Autor svůj příspěvek pojal tentokrát „filozoficky“, nikoli jako „politolog“. Vysvětlení je nasnadě: server ho tituluje pro změnu úplně jinak než dosud: „pedagog a filozof“. Ano – je to lepší a hlavně pravdivější, i když ty bláboly pocházejí od stejného autora.

Kroupa senior píše: „Darebáčtí politici vytvořili ve veřejnosti obraz této instituce (= Evropské unie), jako by se jednalo o něco odcizeného, jako by to byl úřad v Bruselu, který nám nařizuje, co smíme a nesmíme a co máme dělat. Ale tak tomu není.“ Obávám se, že D. Kroupa v posledních letech pobýval na jiné planetě než my ostatní. Jinak by musel vědět, že Brusel nejen nařizuje, ale i trestá. Příklad Polska a Maďarska je dostatečně známý a výmluvný. Pamatuji si, že i on tyto dvě země vydatně kritizoval. Asi má špatnou paměť. V tomto věku je to normální.

Uvedená slova D. Kroupy mne přesvědčují o tom, že je nejvyšší čas, aby s šířením svých moudrostí přestal a šel raději do parku krmit holuby. Bude to užitečnější než blábolit o věcech, o nichž nemá úplné informace. Na druhé straně musím pogratulovat P. Fialovi, že v D. Kroupovi našel tak oddaného stoupence, který dnem i nocí myslí na dobro českého národa. Kroupa má v tomto směru již dávno jasno: o našem dobru se rozhoduje v Bruselu, nikoli v Praze, a P. Fiala bude přímo u toho. Radujme se!

V každém případě D. Kroupa představuje toho nejpovolanějšího „odborníka“, který pomůže „dešifrovat“ všechny signály, jež nám, nevědomým občanům tohoto státu, vysílá „geniální“ premiér P. Fiala. Že jim lidé nerozumí, není vina Fialy, ale těch ignorantů, kteří mu nechtějí naslouchat a raději čtou „dezinformační“ weby, jež s novou silou, poté, kdy byly protiprávně vypnuty, opět pletou hlavy našim lidem.

Když tak sleduji ten zmatek okolo začínajícího českého předsednictví v Radě EU, říkám si: Chtělo by to ještě nějakého „překladatele“ všech těch moudrých řečí, které byly dne 1. 7. 2022 předneseny politiky z mnoha zemí v Litomyšli, do bruselského „ptydepe“. Zrzavý Fialův tiskový mluvčí, který ani neumí pořádně česky (anglicky mu to jde o něco lépe), by jistě nepohrdl nějakou umělou inteligencí. Co takhle sympatická „robotka“ z Japonska? Ta by se nám teď hodila!  Expremiér V. Špidla se svého času setkal s „robotem“ Asimem. Na počest Ukrajiny bychom mu mohli dát jméno: Vasil, Nikola nebo Semjon. To by pak šla ta bruselská konverzace jako na drátkách. Zdar dalšímu průběhu českého předsednictví v EU!

Sledovat projev U. von der Leyenové byl doopravdy zážitek. Nepochopil jsem sice, proč připomínala bytostně českého hudebního skladatele B. Smetanu (a „zapomněla“ naopak na proamerického A. Dvořáka) nebo spisovatele historických próz A. Jiráska, který byl výrazně protiněmecký, ale budiž. Nakonec to zachránil „stále živý“ V. Havel. Co bychom si počali, kdybychom ho neměli!

A úplně na závěr dotaz pro D. Kroupou: Vydávat se za „politologa“ není „darebáctví“? Co to tedy je?

2. 7. 2022

‒ RJ ‒

─────

P. P. S.

Podobný problém jako D. Kroupa má i jiný politik – předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny P. Žáček (ODS). Ten se zase již několik let vydává za „historika“. Nebudu ho zesměšňovat, a proto mu doporučuji, aby raději sám veřejnosti sdělil, jak to s tou jeho kvalifikací je. Je mi trapně za něj.

2. 7. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář