Jdi na obsah Jdi na menu
 


Město pokladů – František Růžička

27. 8. 2017

Královské město Písek, ležící na řece Otavě, bylo založeno v roce 1252 a některé z původních stavebních památek můžeme obdivovat ještě dnes. Tou nejvzácnější je 111 metrů dlouhý kamenný most, který je současně nejstarším ve střední Evropě. Přibližně ze stejné doby jsou zbytky staré rychty a královský hrad, z něhož se zachovala gotická síň s nástěnnými malbami z 15. století. Do 13. století spadá založení děkanského kostela, mladší je kostel sv. Trojice (1576) a kostel sv. Kříže (nynější budova z roku 1636). Nesmíme zapomenout na Putimskou baštu s mezerou po Putimské bráně, barokní radnici, stará kasárna (nejstarší školní budova), mariánské sousoší, hotel Otava (Dvořáček) se sgrafity Mikoláše Alše a další staré občanské domy s různými domovními znameními (např. Dům u slona).

Město bývalo nazýváno „městem studentů a důchodců“. Jeho tradice školská, kulturní i umělecká i překrásné přírodní scenérie sem postupem doby přilákaly mnoho osobností zvučných jmen, jako byli F. L. Čelakovský, A. Heyduk, A. Sova, F. Šrámek, O. Ševčík, O. Jeremiáš, L. Janáček, M. Aleš a další. Na počátku 60. let 20. století zde vznikla divadelní tradice „Šrámkův Písek“.

Nejen samotné město, ale i jeho okolí jistě stojí za návštěvu: Hradiště, Václavské skály, Amerika, chata Živec v Píseckých horách, Sedláčkova stezka… Ale i ty vzdálenější: hrad Zvíkov, zámek Orlík, zámeček Karlov, Mirotice, Cerhonice, Sudoměř, Albrechtice, Putim. Co název, to spojení s nějakou významnou osobou nebo událostí. A což rybníky – Tálín, Řežabinec…

Kéž byste při své návštěvě byli spokojeni s nabídnutými službami, s načerpáním nových sil, s novými poznatky. Prostě s prožitky, na které se nezapomíná.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1400891.jpg

Nábřeží Otavy

p1400895.jpg

Radnice na náměstí

p1400896.jpg

Obchodní akademie (kasárna)

p1400898.jpg

Starý most

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář