Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chodské slavnosti – František Růžička

4. 8. 2018

Letošní, již 64. Chodské slavnosti se slavnou Vavřineckou poutí na Vavřinečku, se jako jedna z největších a nejstarších národopisných slavností uskuteční v Domažlicích ve dnech 10. - 12. srpna. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize; některá vystoupení budou přenášena v přímém přenosu ČRo. Prozraďme, že všechny vstupy na pořady v rámci hlavního programu budou zdarma. Pro jejich vyjmenování však není dostatek místa, a tak nastiňme alespoň některé.

● Slavnostní zahájení festivalu na pódiu u brány na náměstí v pátek od 18 hodin. „Ozvěny folklóru“ jako inspirace folklórem v podání ze světa worldmusic. „Nezapomenutelné dvojhlasy“, nejlepší pěvecké dvojice z kdysi oblíbených pořadů, hrají a zpívají Plzeňáci.

● V sobotu přebohatý program na pódiu u brány na náměstí, na pódiu pod Chodským hradem, na Jarmareční scéně a dalších místech ve městě.

„S Plzeňáky za folklórem“ ‒ Živě z Chodska s přenosem ČRo.

„Úsměv i v šedesáti s úsměvem“ ‒ Úsměv, folklórní soubor z Horní Břízy.

„Ach synku, synku“ ‒ Přátelské setkání českých, moravských a slovenských muzikantů.

„Dostaveníčko pod Chodským hradem“ ‒ Plzeňský MLS a Lidová muzika souboru Gaudeamus.

„Pane Bože, prosím Tebe, ať pivo teče z nebe“ ‒ Dudácká muzika se svými sólisty.

„Muziky, muziky, vy pěkně hrajete“ ‒ Chodský soubor Mrákov, 40. výročí dudácké muziky.

„Poutní mše svatá na Vavřinečku“ ‒ Od 10 hodin, celebruje kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský.

● V neděli pokračování rozmanitého programu.

„Posezení při dechovce“ ‒ Koncert dechové hudby ZUŠ.

„100 let Československa“ ‒ 100 let české dechovky, hudba Krajanka.

„Dechová hudby“ ‒ Koncerty souborů Vrchovanka, Domažličanka, Dupalka, Hájenka, Horalka.

„Poutní mše svatá“ ‒ Na Vavřinečku od 10 hod., celebruje Mons. Tomáš Holub, biskup plzeňský.

„Na dalších scénách“ ‒ Skupiny středověké hudby, šermířská vystoupení, Chodská kuchyně, Domažlická dudácká muzika a lidoví vypravěči. Vše bude doplněno krásou původních chodských tanců v krojích.

● V rámci „Kulturního léta 2018 v Domažlicích“ již od začátku června probíhala mnohá kulturní vystoupení. Například: Hudba na náměstí, Koncert učitelů, Sklářské sympozium, Bohemia Jazzfest, koncert Michala Davida… V srpnu bude program pokračovat dalšími akcemi: Vodní koncert, Barokní slavnost v krajině, Ozvěny folklóru, Katapult, Domažlická zastavení. Pocta varhanám v klášterním kostele je naplánovaná na 20. září.

Jak je doloženo, k osobní účasti je příležitostí ještě dost. Ostatně ‒ program v Domažlicích bude pokračovat až k vánočním koncertům a do konce roku.

Dodejme, že Vavřineček (Veselá Hora) s kostelíkem stejnojmenného světce a pěkným výhledem na Domažlice patří k častým cílům nejen místních obyvatel a turistů. Původní kaple zde byla vystavěna koncem 17. století. Její patron sv. Vavřinec měl od města odvrátit požáry, které ho často sužovaly.

Stavby dokončené roku 1695 se ujala zámožné měšťanka Zuzana Veselá; z té doby také pochází původní název. Tato kaple však zanikla a byla obnovena roku 1769. Dnes se kostelík ukrývá pod zelenou klenbou lip.

František Růžička, České Budějovice

p14903771.jpg

Vítejte na dlouhém domažlickém náměstí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář