Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ještě že se toho nedožil profesor F. Trávníček!

2. 8. 2019

„Silné Bouřky Udeřily V Praze I Dalších Krajích. Na Východě Bude Hůř, Sledujte Radar | Slunce Bez Mráčků? Až Na Konci Léta“ (www.24zpravy.com, 31. 7. 2019, 12:51:51)

Nabízím čtenářům SN dva novinové titulky, které se v těchto dnech objevily na internetu. Jejich podoba je věrná. Když jsem se pokusil tento text překopírovat, počítač mi to napsal s malými  písmeny na začátku slov. Přesně podle platného pravopisu, jehož verze je součástí používaných počítačových programů.

Zkrátka: už ani ten počítač vám nedovolí napsat něco nesprávně. Nezbylo mi proto nic jiného, než abych to znovu, slovo od slova, všechno zase dal do původní podoby, jak to bylo na tom webu, z něhož jsem si oba novinové titulky „vypůjčil“.

Ano, čtete správně! Přesně tak by měla vypadat nová podoba českého pravopisu, jak nám ji zkušebně v těchto dnech nabídl jeden, zatím málo známý, zpravodajský web na našem internetu.

Podle domény „com“ soudím, že by se mohlo jednat o nějaký zbrusu nový „import“ z USA. Tam také angličtina dospěla až do této směšné podoby pravopisu. Prý původní anglický pravopis, kde se jen některá slova píší s velkým písmenem, je již překonaný. Aby se to lidem nepletlo, jako „progresivní“ způsob se teď prosazuje, že na začátku každého slova (včetně spojek, předložek a dalších gramatických slov) se píše velké písmeno.

Pokusně se to začalo zkoušet (zatím na přísně utajených školách, ale i v některých redakcích novin) také u nás. To víte ‒ pokrok zastavit nelze.  Ale přesto: Češi jsou prý ještě konzervativnější než Angličané.

Navrhovatelé nového pravopisu doufají, že se to časem „zlomí“ i u nás, v tom našem „zaprděném“ Česku, kde prosadit nějakou novinku trvá celé roky. Hodně očekávají hlavně od mladých lidí, kteří mají problémy s pravopisem, a proto tuto změnu uvítají. Slibují si od toho, že tím ubude pětek v zápisnících jejich učitelů češtiny.

Není nad naivní víru, že právě toto opatření nás zachrání. Když to nesvedl ani „velký podnikatel“ evropského formátu Andy, který (podobně jako Karel IV.) hovoří čtyřmi jazyky, tito „reformátoři“ pravopisu na to sotva budou stačit. Leč – naděje umírá jako poslední…

31. 7. 2019

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář