Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další „epochální“ událost ve Strání?

31. 8. 2020

znak-obce-strani.pngKdyby se literární hrdina slavných próz spisovatele Svatopluka Čecha (1846-1908), ctihodný pražský měšťan Matěj Brouček, přenesl do našich časů, nestačil by se divit, jak nepochopitelné skutky dělají a jaké pitomosti vymýšlejí někteří naši současníci. A kdyby čistě náhodou zavítal do obce Strání na Uherskobrodsku, která kdysi proslula místní národopisnou slavností zvanou „Fašank“, to by teprve zíral na to, co potomci krajanů „učitele národů“ J. A. Komenského dokáží „vykoumat“ a následně uskutečnit.

Jak se říká: Žijeme v postfaktické době, kdy staré pravdy již neplatí a kreativitě se žádné meze nekladou. Čemu se pak divíme, že ano? Zkrátka: i na ty „kousky“, jež zdejší politici provádějí, náš trestní zákoník nemá dostatek „správných“ paragrafů, podle nichž by bylo možno dotyčné „borce“, kteří již dlouhou dobu „jedou na hraně zákona“, potrestat.

A protože mezi těmito výtečníky jsou i členové KDU-ČSL, musel jsem se smát, až jsem se za břicho popadal, když jsem se před několika hodinami dočetl na internetu o tom, že právě předseda lidovců M. Jurečka navrhuje známé „třikrát a dost“, s nímž politici KDU-ČSL, jak si dobře pamatuji, operují pokaždé, když už nemají před volbami co nabídnout. Je to pořád dokola.

Ostatně – M. Jurečka nemusí nabízet žádné „recyklované“ recepty svých stranických předchůdců. Stačí, když si udělá pořádek v nejvyšším stranickém vedení a zbaví se poslance O. Benešíka, který se před dvěma lety zapletl právě ve Strání do velice ošklivého kriminálně-politického maléru: podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. To vše v souvislosti se zorganizováním podvodných oslav neexistujícího 700. výročí této obce.

Ale protože je krátce před volbami a někteří političtí zoufalci se potřebují ještě pár měsíců udržet u dobře placených koryt a žlabů, předvádějí nám, občanům a voličům, nejrůznější divadelní scénky, ale i všelijaké akrobatické kousky, jen aby upoutali naši pozornost.

Aktivitou překypují jak politici z horních pater naší celostátní politické scény, tak i jejich kolegové na regionální a komunální úrovni. Mnohé stranické kocábky se potápějí a voda se jim valí do podpalubí. Proto je třeba všechny, kdož mají ruce a nohy, povolat k veslům, aby se podařilo zabránit tomu nejhoršímu.

Statečně pádlují i lidovci, třebaže těm už to moc nepomůže, protože jejich lodička se strhanými plachtami je napůl zatopená a čerpadla přestala fungovat. Předseda M. Jurečka marně od kormidla svolává mužstvo na palubu. Nikdo nereaguje. Zdá se, že si všichni užívají posledních okamžiků se soudkem skvělého rumu, než půjde ten jejich „koráb“ ke dnu.

─────

Ale vraťme se zpátky k obci Strání, kde lidovci měli vždy silné zastoupení v celostátní i v komunální politice! Vždyť tady v letech 2010-2014 starostoval dnešní poslanec O. Benešík. Již druhé funkční období stojí v čele zdejšího obecního úřadu nezávislý kandidát („nestraník“) Antonín Popelka, dříve majitel firmy se stavebninami „Vastap7“.

Když jsem v jednom ze svých starších článků označil tohoto pána za „malého Babiše ze Strání“, nijak jsem nepřeháněl. Jeho bývalá firma, kterou nyní vede starostův syn, nejenže zásobuje stavebním materiálem všechny místní stavebníky (dříve jsem k nim patřil i já), ale zaměstnává i některé zdejší občany, moje sousedy – podobně jako dříve A. Babiš zaměstnával svého dnešního ministra R. Brabce či europoslankyni R. Maxovou.

A další sousedé „pracují pro obec“, což je tajuplné sousloví, pod nímž si můžeme představit cokoliv. Onu „obec“ totiž představuje pan starosta A. Popelka a on ty lidi platí z obecní pokladny. Čili: je to taková malá chobotnice v prostředí vesnice na moravsko-slovenském pomezí. Naprostý bizár.

Před dvěma lety, v roce 2018, starosta A. Popelka zorganizoval oslavy údajného 700. výročí nejstarší písemné zmínky o této vesnici. Místní občané nad tím moc nepřemýšleli (dokonce ani zdejší učitelé ze základní školy, kteří by naopak přemýšlet měli), a protože se lidé rádi baví, vzali tuto záležitost jako další z veselic, kterých prý není nikdy dost.

Pouze osoby, zasvěcené do tohoto podvodu, a já (coby historik zabývající se regionálními dějinami Zlínska) jsme věděli, že je to celé dobře vymyšlený podvod. Jak se ukázalo až později, měla to být součást pokusu o získání dotací z Evropské unie. (Místní obyvatelé dobře vědí, komu se zde říká „ministr pro dotace“.)

Vlajkosláva se 700. výročím dopadla v roce 2018 celkem neslavně, a to i mým přičiněním. O zjištěném podvodu jsem totiž nemlčel a dotyčná fakta jsem neprodleně zveřejnil na internetu. Bláhově jsem se tenkrát domníval, že se v „pánbíčkáři“ O. Benešíkovi pohne svědomí a že po té neskutečné blamáži sám z politiky odejde. Leč – zmýlil jsem. Hroší kůže některých našich politiků je silnější než u tlustokožců ze zoologické zahrady.

V předmětné věci se odmítli angažovat i Benešíkovi straničtí předsedové: P. Bělobrádek i M. Výborný. Další tlustokožci. Na zatím posledním sjezdu KDU-ČSL, na němž byl do čela strany zvolen M. Jurečka, byly politický cynismus a vysmívání se občanům dovršeny: Jurečka si znovu prosadil do funkce místopředsedy strany beznadějně profláknutého O. Benešíka.

Zdá se, že kromě tohoto předsedy není v této zemi nikoho, kdo by nevěděl o tom, že tento politik KDU-ČSL ze Strání se nedávno zapletl do protiprávní činnosti. Jen stále nechce přijmout politickou zodpovědnost. O tu trestně-právní se budou muset konečně postarat orgány Policie ČR a státního zastupitelství v Uh. Hradišti, které z nepochopitelných důvodů stále nekonají, ačkoli je to jejich povinností ze zákona.

Když k výše popsanému maléru ve Strání došlo, bral jsem to tak, že starosta, který nevyniká zrovna bystrým úsudkem a nechá si „nabulíkovat“ cokoliv od lidí ve svém okolí, nalítl nějakým podvodníkům a nechal se dotlačit k něčemu, o čem neměl ani dost informací. Brzy se i tato verze ukázala být mylnou: věděl všechno od samého začátku a do spáchání podvodu a na něj navazujícího zneužití pravomoci úřední osoby šel s plným vědomí případných následků. To jen já jsem dočasně uvěřil na čistotu „vesnické duše“. Jak jsem byl pošetilý!

Pan starosta A. Popelka nicméně uvěřil zase jiné povídačce, kterou mně před rokem tlumočil (zřejmě jako „stanovisko obce“) nový místostarosta M. Flekač: zastupitelé si prý mohou odsouhlasit cokoliv, a přesto to nebude nikdy trestný čin! Jak hluboce se tento komunální politik mýlí, to by mu mohl vysvětlit každý trochu zkušenější právník. Pár jich mají také v této obci. Proto nechápu, že mu to zatím nikdo z nich nevysvětlil.

─────

Inu, člověk je už tak „naprogramovaný“, že rád opakuje tytéž chyby. To se bohužel po dvou letech přihodilo znovu i zmíněnému starostovi obce Strání. Zdá se, že titíž „našeptávači“, kteří mu v r. 2018 poradili, aby zorganizoval oslavy onoho 700. výročí údajné nejstarší písemné zmínky o této obci, mu tentokrát „poradili“, aby zorganizoval jinou mediálně zajímavou akci. Mělo se jednat o tzv. samovolnou evakuaci obce kvůli pátrání po letecké pumě, kterou tady prý měli na konci války svrhnout američtí spojenci.

Bohužel – pan starosta A. Popelka si ani tentokrát, podobně jako v roce 2018, neověřil fakta a zalarmoval Krajské ředitelství Policie ČR ve Zlíně. To dne 24. 8. 2020 poslalo na základě jeho požadavku do obce Strání asi 40 policistů, kteří dostali za úkol dohlížet na průběh pátrací akce i na bezpečnost občanů. Po několikahodinovém kopání na určeném místě byl nalezen pouze kus železné trubky od plynového potrubí. Pocházel z doby, kdy se ve 2. polovině 70. let 20. století prováděla plynofikace celé vesnice.

Jelikož jsem již 14 let vlastníkem rekreační chalupy v této pohraniční vesnici, kde část roku pobývám, mám samozřejmě zastavěnou i nezastavěnou část obecního katastru dobře zmapovanou. Na více než deseti místech v rámci katastru obce jsem od roku 2008 našel stopy dávného osídlení, což bylo tak trochu překvapením i pro mne samotného. Bohužel ani v tomto směru nemohu pana starostu pochválit: na tyto nálezy kašle, ačkoliv ochrana kulturního dědictví patří k jeho povinnostem. Proto nemůže nikoho překvapit, že „spadl“ vlastní vinou do trestné činnosti.

Co se týká předpokládaného nálezu z doby Druhé světové války, nevýhodou zdejší obce je to, že již nežije skoro nikdo, kdo tu dobu zažil jako pamětník. Ten, kdo o této době něco ví a má povědomí i o tom, jak se provádělo bombardování, musel nad informací pana starosty jen kroutit nevěřícně hlavou: za těch 75 let by se to muselo najít stokrát, protože zejména centrum obce bylo v minulosti rozkopáno metr po metru téměř celé. Kdyby tam něco bylo, muselo by se to najít již krátce po válce, nikoli až teď. Jedná se tedy o typickou „fake news“. Již podruhé v krátkém čase.

Co z toho všeho plyne? Jak v roce 2018, tak i letos v srpnu si pan starosta A. Popelka udělal z obyvatel této vesnice legraci. Asi v rámci toho, že se tady lidé rádi baví. V roce 2018 obec Strání žádné 700. výročí neměla, protože to skutečné připadá až na rok 2053! A podobně to dopadlo i s tou letošní leteckou pumou z Druhé světové války. Bohužel – ani ta se nenašla. Asi ji vyhrabali mimozemšťané a odletěli s ní neznámo kam.

V této souvislosti si neodpustím jednu věcnou poznámku. Náměstek krajského policejního ředitele B. Varyš by měl náklady za nasazení 40 policistů ze Zlína vyúčtovat nikoli obci Strání, nýbrž nezodpovědnému starostovi A. Popelkovi. Ať to zaplatí ze svého! Příště ho tyto srandičky přejdou. V žádném případě by tyto výstřelky politiků neměli platit daňoví poplatníci. Podobně se postupuje při výjezdech hasičů k falešně nahlášeným požárům. Pak by byl podobným legráckám konec. Co provede A. Popelka do třetice: vyhlásí Třetí světovou válku?

Jak za podvod z roku 2018 s údajným 700. výročí obce Strání, tak i za šíření poplašné zprávy kvůli domnělé letecké pumě z Druhé světové války by měl být starosta A. Popelka neprodleně zbaven své funkce. Již před rokem jsem vyzval v otevřeném dopise, který právě tento starosta odmítl zveřejnit v místním „Zpravodaji Obce Strání“, jak starostu, tak i celé zastupitelstvo obce Strání k rezignaci právě kvůli oněm podvodným oslavám. Po zkušenosti se „samovolnou evakuací“ z 24. 8. 2020 svou výzvu opakuji.

Občané této pohraniční obce nepotřebují ke svému spokojenému životu žádné mediální akce pro zviditelňování jistých politiků. Přivítali by naopak skutečný, upřímný zájem svého starosty a zastupitelů o rozvoj této obce. Je smutné, že starostovi ani zastupitelům nevadí, že odtud utíkají mladí lidé, protože zde nejsou pracovní příležitosti ani odpovídající bydlení pro mladé, začínající rodiny. Bohužel – vedení obce Strání již dlouhá léta nedělá nic, aby tu mladá generace našla práci a bydlení. Tento tristní stav pokračuje a nikomu to, zdá se, nevadí.

Protože v této obci alespoň část roku pobývám, není mi přirozeně lhostejné, jak to tady vypadá ani co se zde odehrává.  Občané potřebují především solidní vedení obce, které se přestane zabývat vymýšlením nejrůznějších podvodů a politických hrátek, ale nasadí všechny své síly a schopnosti pro rozvoj místa, kde zdejší obyvatelé chtějí i nadále žít.

Proto vyzývám ministra vnitra J. Hamáčka i předsedu Svazu měst a obcí F. Lukla, aby se situací v této obci začali urychleně zabývat. Času není nazbyt. Zdejší poměry se stávají neudržitelnými.

30. 8. 2020

PhDr. Rostislav Janošík, důchodce-chalupář ze Strání

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář