Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hamáčkův červený svetr socany nezachrání!

20. 8. 2020

Je pozdě, příliš pozdě! ČSSD dlouho spala a na svou budoucnost nemyslela. Teď její vedoucí činovníci zalamují rukama nad tím, co se jim na jejich poli „urodilo“. Sklízejí to, co sami zaseli. Asi málo zalévali. Nikoli sebe a své útroby, ale ony rostlinky, které dílem zakrněly, dílem uschly. Po letech „papalášského“ machrování, jak jsou dobří a jak to bez nich v politice nepůjde, přichází kruté vystřízlivění. O kocovinách (včetně těch politických) přece Honza Hamáček cosi ví, není-liž pravda?

Někdejší dělnická strana, jež za více než 140 let své existence vybojovala nejednu bitvu o důstojnější život těch nejchudších obyvatel naší země, bude v politice brzy končit. Již mnoho měsíců je totiž v kómatu. Mozek strany dávno „vyhasl“ a za nehybně ležící tělo dýchají jen přístroje. Naději na návrat zpátky do života vyloučily i přední kapacity naší medicíny.

Přesto se současné vedení této strany pokouší o nemožné – o resuscitaci své partaje. Dokonce si kvůli tomu pořídilo nové logo a nechalo natočit propagační video pro nadcházející volby. Na něm se předseda J. Hamáček ve svém oblíbeném červeném svetru znovu pokouší případné voliče této strany přesvědčovat o tom, že hodlá, coby krizový manažer, opět „zachraňovat“ náš lid před zlým „koronavirem“. Dokonce v tom zastínil i jinak ve všem „nejlepšího“ českého premiéra ze Slovenska, A. Babiše, o neschopném „Kenovi“ z ministerstva zdravotnictví ani nemluvě.

Ano, ČSSD, kterou před lety M. Zeman vycvičil k tomu, aby úspěšně odrážela útoky svých ideových odpůrců z tzv. pravice, by se pod Hamáčkovým vedením ráda pustila do politického boje s konkurenty. Potíž je v tom, že za ta dlouhá léta lenošení a mlácení prázdné slámy už této straně dávno ujel vlak. Stačila při tom poztrácet téměř všechny své sympatizanty a voliče. Členů má zatím na české poměry stále ještě dost, ale co je to platné? Výsledky voleb přece určuje něco jiného: počet odevzdaných hlasů. A těch bude letos jako šafránu. Při posledních volbách v r. 2018 ČSSD v Praze získala jen něco málo přes dvě procenta hlasů. Letos bude situace mnohem horší, protože i to minimum stačil „vyluxovat“ Babišův vysavač.

Co s tím? Babo, raď! Vedení ČSSD proto usoudilo, že by bylo dobré natočit nějaké působivé, originální video (prý to bylo okopírováno podle izraelského premiéra B. Netanjahua, tvrdí někteří šťouraví novináři) a v něm vyzvat občany k tomu, aby volili jedině tuto stranu. Promítáním tohoto videa byla dne 12. 8. 2020 odstartována předvolební kampaň ČSSD před podzimními krajskými a senátními volbami. A také po novém sňatku předsedy J. Hamáčka.

Osobně jsem zvědavý na to, jak dopadnou socani v Moravskoslezském kraji, který býval vždy, před r. 1989 i po něm, tradiční „baštou“ politické levice (KSČ, ČSSD, KSČM) a kde vždy patřil k nejúspěšnějším politikům sociálně demokratický starosta města Bohumína, kde před pár dny došlo k onomu tragickému žhářskému útoku – Petr Vícha.

Předvolební video s J. Hamáčkem bude zřejmě patřit k tomu nejslabšímu, co kdy socani veřejnosti předvedli. (Připomnělo mi to dalšího politického nešťastníka, P. Nečase z ODS, kterak v roce 2010 v předvolebním klipu šel na nákup se síťovkou, populární taškou z doby před padesáti a více lety. Podle toho taky dopadl – i se svou milenkou J. Nagyovou.)

Procházka po střeše jakési budovy, snad ministerstva vnitra, jemuž J. Hamáček šéfuje, je na onom videu zakončena velice neoriginálním pohledem na panorama Prahy. Chyběla už jen věštba na způsob kněžny Libuše, která prorokuje skvělou budoucnost Praze i Hamáčkově straně. To byla doopravdy síla! Nebylo by rozumnější to raději zabalit a jít se už konečně živit opravdovou prací, třeba i rukama, nikoli jen jalovým žvaněním? Co vy na to, socani?

Krátké video s J. Hamáčkem v červeném svetru (Netanjahu měl modrý) a jeho procházkou po střeše je zakončeno heslem: „V krizi vás ochráníme.“ Opět není jasné, co je míněno tou „krizí“? Zda se jedná o druhou vlnu pandemie koronaviru, kterou vláda (spolu se socany) opět nezvládne jako tu první, nebo skutečná hospodářská krize, spojená hlavně s nezaměstnaností a poklesem životní úrovně obyvatelstva, jež nás teprve čekají.

Tímto dvojsmyslným heslem chtějí hamáčkovci oslovit nějaké voliče? Proboha – jaké? Možná tak jedince ducha mdlého. Náš „pracující lid“, jakkoliv to zní jako fráze z komunistických příruček o dělnickém hnutí a dějinách KSČ, byl a stále ještě je doopravdy uvědomělý (dokonce i třídně, chcete-li) a vysoce kvalifikovaný, a to na rozdíl od jiných zemí. Proč by sem jinak Babiš a další „dobrodinci“ vozili na tu nejhorší manuální práci za minimální mzdy nekvalifikované dělníky z Rumunska a z Bulharska, případně z Mongolska? Že jste si toho ještě nevšimli? Tak si někdy poslechněte, jakou řečí tito lidé hovoří!

Obávám se, že se naši socani svým předvolebním videem opět jen zesměšnili – jistě nikoli poprvé. Vyhodili spoustu peněz za zbytečnou kampaň a nezískali vůbec nic. Kromě útrpných pohledů občanů a jízlivých poznámek na internetu. Navíc: Hamáček tou „procházkou po střeše“ riskuje, že si z něho budou lidé dělat legraci, podobně jako si ji dělali ze stařičkého rakousko-uherského mocnáře Františka Josefa I. (1848-1916). Ten se taky jednou během návštěvy v Praze procházel po nově otevřeném mostě, jenž byl pojmenován na jeho počest. Od té doby mu zlomyslní Pražáci začali říkat: „Starý Procházka“. (Stane se J. Hamáček „Starým Procházkou č. 2“?)

─────

logo-cssd-nove.jpg

„Kupředu, kupředu, zpátky ni krok, soudruzi!“

Právě odstartovanou, trapnou předvolební kampaní si Hamáčkovi socani spolehlivě zajistili první místo v řadě, ve které čekají politické strany před vstupní branou do objektu s obrovskou, bezednou jámou, nad níž se tyčí nápis: „Propadliště dějin“. Vstupenky do tohoto objektu kontrolují: soudruh Zdeněk Fierlinger spolu s další socanskou kolegyní – Ludmilou Jankovcovou (ta kromě KSČ stačila ještě vlézt do Charty 77). Před vstupními vraty budou průvod socanů vítat nadšení manifestanti s mávátky a s transparentem. Na něm je hůlkovým písmem napsáno: „Ve dne škodil, v noci krad’ sociální demokrat!“

K dvojici kontrolorů vstupenek právě přichází svou rozvážnou, šouravou chůzí, opíraje se o hůlčičku, další známá postava, kterou před téměř třiceti lety pohltila „černá díra“ – soudruh Gustáv Husák. Také on příchozí socany vítá laskavými slovy:

„Tak už jste se taky dočkali, drahí súdruhovia! Ospravedlňujem sa vám za svoju českoslovenštinu. Veď som sa česky učil iba v tom vašom kriminále. Zase budeme spolu. Jistě jste se na shledání se mnou a s historickou spravedlností těšili. Tam dole Vás čakajú aj naši milí súdruhovia – Kléma Gottwald a Rudo Slánský. Nemali sme sa radi, ale všetko sme si vysvětlili aj sa ospravedlnili. Ako sme sa všetci mýlili! Aj vy, súdruhovia, keď ste nás ohovárali, že sme sluhovia Moskvy a Stalina! Dovolte mi, abych vás objal – po komunisticku. Vitajte v pekle!“

Myslíte si, že přeháním a že tak zlé to přece s tou jejich partají není a nebude? Ale kdeže! Jediné, co se těm socanům na jejich kampani podařilo, bylo to jejich nové logo. Přesněji: návrat k rudé barvě. Bohužel, i to přišlo pozdě. Příliš pozdě i na naše poměry. U socanů jako vždycky – s křížkem po funuse.

À propos: Honzo Hamáčku, na kdy máš objednaný ten stranický funus?

19. 8. 2020

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář