Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jurečka zkouší profesi učitele. Dělá to dobře!

6. 8. 2020

Předseda KDU-ČSL M. Jurečka je jedním z mála našich aktivních politiků, kteří část své dovolené netráví u moře nebo v tuzemských letoviscích, ale věnují se práci na své farmě. Jezdí s kombajnem, který si v minulosti pořídil za 6 milionů Kč. (No řekněte, kdo z vás to má?) Společnost mu tam dělají i jeho dva synové.

Aby poněkud zpestřil nekonečnou nudu letošní netypické „okurkové sezóny, nabídl na svém facebookovém profilu 26minutové video, v němž vysvětluje laikům, jak takový kombajn funguje. Dokonce popsal i jednotlivé součásti tohoto zemědělského stroje a věděl si rady i s opravou poškozených nebo zničených částí.

To už je docela slušná suma znalostí, jakou se může pochlubit jen málokdo. Ačkoli jinak pana předsedu často tvrdě kritizuji, tentokrát rád konstatuji toto: Klobouk dolů! I pro mne samotného je to příjemné zjištění. A tentokrát to myslím to doopravdy vážně: bez legrace i bez legrácek.

Jurečkovo instruktážní video je svědectvím o tom, že ne všichni naši politici jsou nefachčenkové a obyčejní žvanilové, kteří se bojí skutečné práce rukama. Je naopak potvrzením toho, že předseda KDU-ČSL by se docela dobře uživil i jako učitel na zemědělské škole. Způsob, jakým všechno vysvětloval, si zaslouží pochvalu a ocenění. Jako bývalý učitel, který byl zvyklý svým žákům a studentům všechno vysvětlovat „po lopatě“, to dokážu náležitě ocenit.

Jak jsem již uvedl, společníky a pomocníky při práci M. Jurečkovi dělají jeho dva z pěti synů, které má. I to si zaslouží pochvalu. Ať se kluci učí! Budou to v životě potřebovat a aspoň se v něm neztratí. Od táty se synové učí vždycky nejlíp a nejraději.

Rovněž můj táta se přiučil truhlářskému řemeslu od toho svého – „stolaře“, jak se říká u nás na Moravě. Mimochodem: i komunistický prezident Kléma (= Gottwald), který měl prý „pod čepicí“ (nikoli „naváto“, ale byla tím myšlena jeho chytrost), byl původní profesí „stolař“. Až později, po letech, jež strávil v politice jako předseda KSČ, se stal „prvním dělnickým prezidentem“.

Za zmíněné video, které jsem se zájmem zhlédl úplně celé, si M. Jurečka zaslouží jedničku s hvězdičkou. Žádné zásadní nedostatky z hlediska pedagogického ani didaktického jsem tam nezpozoroval.

Horší je to však s Jurečkovým účinkováním v čele jeho čtyřprocentní strany – KDU-ČSL. Její kritikové o ní hovoří jako o straně „flanďácké“ či „černoprdelnické“. Já o ní mluvím také velmi kriticky. Tvrdím, že je prohnilá a „umírající“.

Ostatně – za pravdu mi dávají i výzkumníci volebních preferencí a dokonce známý politolog J. Pehe, který nedávno konstatoval totéž, co já: že totiž KDU-ČSL hrozí, že jako politická strana úplně skončí. Tomu nasvědčuje také zatím poslední výzkum volebních preferencí od agentury SANEP: za měsíc červenec 2020 mají prý lidovci jen 4,4 %.

Budou-li se parlamentní volby konat až za rok, na podzim 2021, skončí KDU-ČSL podle mých odhadů na 2 procentech. I kdyby v krajských volbách přesáhla pět procent, čemuž nevěřím, další propad bude pokračovat – až k symbolické nule.

Bohužel – současné vedení KDU-ČSL se tváří, jako by tyto varovné signály vůbec neexistovaly. Přitom je nejvyšší čas tento politický spolek „vyžírek“, „trafikantů“ a dalších neužitečných existencí rozpustit a vypustit.

Každý ze současných poslanců a senátorů by si měl mezitím, než ten parlamentní „cirkus“ skončí, najít pořádnou práci, kterou se začne živit, až jeho politické angažmá skončí. K tomu dříve nebo později musí zákonitě dojít – bez ohledu na přání dotyčné osoby.

Předseda KDU-ČSL už tuto práci má. On se s kombajnem ani se svými prasátky nemusí bát, že umře hlady. Aspoň někdo z lidovců se k tomuto problému dokáže postavit čelem, nikoli zadkem.

Hluboce se naopak mýlí ti naši politici, kteří se domnívají, že politická scéna funguje jako „perpetuum mobile“ a že oni stále budou dřepět u plných žlabů a koryt až do skonání věků. Protože na světě existuje také spravedlnost, i když to někdy dá pořádnou fušku, aby se ji podařilo prosadit, je třeba těmto jedincům vzkázat: NEBUDOU!

Nejsem sám, kdo dokáže ocenit pedagogické a didaktické schopnosti M. Jurečky, projevené ve zveřejněném videu. Nabízím proto pár ohlasů z diskuse pod článkem „Jurečka vzdělává národ. Rozebral kombajn“ (PL, 5. 8. 2020, 15:48).

Musím objektivně uznat, že Jurečkův výklad o kombajnu je docela jiné „kafe“, než byla svého času starší reklama předsedy ODS P. Fialy, na níž se tento politik v obleku, s kravatou a s knihou v ruce chystal malovat jakýsi byt.

Upřímně: neumím si představit, kdo by si tohoto intelektuálského „moulu“ na malování bytu najal. Já tedy rozhodně ne. Raději bych to vymaloval sám – i bez onoho obleku s kravatou. Ani knihu bych k tomu nepotřeboval. Spíš štětku či váleček a nádobu s Primalexem.

A tady jsou ony názory čtenářů „Parlamentních listů“, oblíbeného periodika našich lidovců. Jiní by v něčem takovém nepublikovali, oni však využívají všech možností, jak informovat veřejnost o svých aktivitách. Inu, proti gustu žádný dišputát!

„Výborně, Jurečko, ale politik fuj, fuj!“ – „Jurečko, kdyby ses nedal na politiku, navíc k černoprdelnickým škůdcům, mohl z tebe být i slušný a poctivě pracující člověk.“ – „Jurečko, kdybys pracoval na poli, nebudeš vyžranej jako prase!“ – „Příště nám objasni, jak se budeme pást.“ – „Vrať se na pole, prasečkáři!“ – Ten Jura (= Jurečka), to je ale cyp k pohledání! Jak tohleto mohlo dělat ministra? To už náš Baryn (= pes) může taky!“ – „Jurečko, sedni do kombajnu a jeď. Však ty víš, kam…“ – „Nerozebral vůbec nic, jenom žvanil. Každý, kdo opravdu něco umí, tak se živí svým umem a rukama a do politiky nejde. Tam jsou především žvanilové, kterým se nechce makat. A Jurečka je jeden z nich.“ – „To ho musel někdo dlouho učit. Ve vládě vypadal, že ničemu nerozumí.“

Tak nevím, jestli jsem toho „pasáčka“ nepřechválil. Ale budiž! Tentokrát si pochvalu doopravdy zasloužil.

5. 8. 2020

‒ RJ ‒

─────

P. S.

Divím se, že si M. Jurečka do toho kombajnu nevzal raději svého „kámoše“ – dalšího „vidláka“ a podvodníka ze Strání – O. Benešíka. Ten by taky potřeboval shodit pár kilo. Bylo by už na čase, aby začal i on konečně makat rukama – po těch letech nicnedělání v politice. Jednou bude muset stejně začít, protože v PS brzy skončí. Je otázka, jestli ho vůbec někdo zaměstná. Já bych ho poslal na Karvinsko do dolů, aby poznal, zač je toho hornický loket. Pokud by se tam nenakazil koronavirem, aspoň by se naučil makat.

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář