Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léto v lázních ‒ František Růžička

20. 8. 2020

Proč bychom si něco nalhávali. Letošní jaro nejen že nebylo „nic moc“, ale ještě bylo poznamenáno nepřízní okupačního nezdravého elementu, který postupně zasáhl celou planetu. (Odkud asi přicestoval? Byl to export, nebo import?) Mnohému z nás značně zkomplikoval životní bytí, někoho o něj dokonce připravil. Většina z nás je vzdělaných a inteligentních, takže je zbytečné cokoliv ještě podrobněji komentovat. Nesmyslné žvanění lze přenechat televizním komentátorům. Nad jejich rozum vskutku není! Takový byl reálný stav od března. Víme, co je kolem nás a jen v neblahé předtuše uvažujeme o tom, co nás ještě čeká a nejspíše nemine.

Kdo měl to štěstí, že v některých z lázní strávil část minulého roku, jistě na to bude v dobrém vzpomínat. Třeba také ne, ale takový už je život. Pokud měl někdo naplánovaný lázeňský pobyt (klasický léčebný, hotelový, relaxační nebo regenerační) právě na letošní inkriminované období, musel svůj záměr odložit, nebo zrušit. Většina lázeňských domů svůj provoz omezila, nakonec zcela uzavřela. Nejinak tomu bylo i ve Františkových Lázních.

Kdo nezaváhal a vlastní pílí se včas sám přičinil o stažení slevového poukazu (voucheru) a dopídil se volné kapacity ve vyvoleném lázeňském zařízení, mohl být jistě spokojený. Co si budeme namlouvat, pro starší občany důchodcovského věku (65+) to byla jediná nadílka, které se jim dostalo. (Na rozdíl od mnoha podnikavců s nataženými dlaněmi a pějícími hrdly, jak jsou na tom bídně. Co bídně, skoro je jim na ekonomické vymření, protože nemají na cestu do Nepálu). Přiznám se: také jsme nezaváhali, a tak si v několika dalších statích dovolím navolit právě lázeňské téma.

Otevírání letošní letní (již 227.) lázeňské sezóny ve Františkových Lázních (16. května) bylo zcela jiné než v posledních letech, protože se muselo respektovat nařízení v souvislosti s pandemií koronaviru. I tak se uskutečnila slavnostní mše svatá (Svatojánská) v kostele Povýšení Sv. Kříže a poté v čele s panem starostou J. Kuchařem se průvod odebral k Františkovu prameni a pramenům v Glauberově dvoraně, kde pan farář P. Jan Nepomuk Janeček provedl požehnání pramenům. Odpoledne pak v hudebním altánu zahrála skupina Podhoranka. Ostatní akce jako tradiční pochod mažoretek s dechovkou a trh na Národní třídě se nekonaly.

Prostě po jistou dobu jako by se i zde život téměř zastavil. Nikoliv však příroda: dokvétaly a voněly tisíce květů azalek a rododendronů, ptáci zpívali v korunách stromů, fontány již osvěžovaly vzduch a prameny znovu zvaly k využití své přírodní léčivé schopnosti. Uzavřené provozy zatím využily nucené přestávky k „regenerační činnosti“, ale o tom až následně.

Vraťme se teď k hudebnímu pavilonu na kolonádě v prostranství u Františkova pramene, kde se v sobotu (25. 7.) uskutečnil již třetí ročník pořadu „Léto v lázních“, pořádaný regionálním ČRo Karlovy Vary. Pořad uvedla Jana Chládková, známá z TV Šlágr, která přidala i několik písniček. Další průběh komentoval známý hlasatel Pavel Kudrna. Tento pořad je postupně přenášen dalšími připojenými studii také z jiných lázeňských míst. Výlety s Pavlem Kudrnou pak jsou vysílány jako nový cestovatelsko-soutěžní seriál každou sobotu a neděli po obědě. K rozhlasovému mikrofonu byli postupně přizváni generální ředitel Lázní, a. s., Josef Ciglanský a pracovnice Městského muzea paní Matějková… S netrpělivostí v hřejivém popoledním slunku čekalo značné množství posluchačů na hlavního hosta – Marcelu Holanovou. Ta se vyznala nejen ze svých radostí, ale i současných zdravotních obtíží, kdy je po operaci kyčelního kloubu. Jistěže při svém pěveckém vystoupení nemohla vynechat populární skladbu „Čau, lásko“, kterou kdysi nazpívala s Karlem Gottem. Jen tak na okraj uveďme, že její vystoupení nebylo předem plakátováno, ale zpráva se po celých lázních stačila roznést neuvěřitelně rychle. Bylo to zdařilé sobotní odpoledne, zejména když byl k dispozici také zdroj s občerstvením.

Ke slavnostnímu zahájení regionálního vysílání stanice ČRo Karlovy Vary došlo dne 1. listopadu 2018. Po dobu svého provozu zpestřili lidé ze studia také den v Domově pokojného stáří v Ostrově, celkem do deseti domovů pro seniory rozvezli vánoční kolekce a svátečně si s nimi zazpívali koledy. Společně se Světluškou pak zahájili v Mariánských Lázních loňskou sezónu. Formou Rozhlasového magazínu pozdravil všechny věrné posluchače i ředitel studia Zdeněk Levý. V pásmu VKV lze stanici naladit také v Sokolově, Karlových Varech, Jáchymově, Mariánských Lázních, Aši. Ke Karlovarskému kraji se hlásí řada populárních osobnost, např. Marek Eben, který byl poprvé zaměstnán v Divadle Vítězslav Nezvala, Ladislav Gerendáš, který se zde narodil, a Adéla Gondíková, pocházející ze Sokolova.

Tak si to také užijte, pokud se ještě rozhodnete pro nějaký lázeňský pobyt! Do konce roku času dost (pokud zase nepřijde nějaká nepříjemná pandemická vlna). Jistě nebude k zahození, když ta ohrožená věková garnitura dostane na cestu ještě nějakou tu pětku ze státního rozpočtu… Jen aby to lázeňské domy ale ještě vůbec akceptovaly. Zdá se, že je „vyprodáno“.

František Růžička, České Budějovice

p15807401.jpg

Před tančírnou Savoj

p15807291.jpg

Národní třída

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář