Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlobivý princ ‒ František Růžička

20. 8. 2020

Pravděpodobně nebude mnoho těch, kdož by neznali krásný pohádkový příběh francouzského spisovatele a pilota Antonia de Saint- Exupéryho. Příběh pilota, který ztroskotal na Sahaře a setkává se s Malým princem, který přišel z jiné planety. Byl vydán v roce 1943, vzbudil velký zájem a dosud nebyl zapomenut.

Možná že takových princů, kteří přicházejí z jiné planety, bychom mohli kolem sebe objevit více. Jednoho z nich si dovolím nazvat jako „Zlobivého prince“. Já jej spatřuji v členu královské rodiny Velké Británie. Jistěže se nemýlíte. Je to princ Harry, který také svého času nesl přezdívku „zrzavý rebel“. Ale raději od počátku.

V londýnské nemocnici jej v září roku 1984 přivedla na svět jeho matka, krásná princezna Diana, jako druhorozeného syna, tedy dalšího následníka trůnu. Kolikátého? Nechme vodu v Temži téci a mlhu chladnou padati na panství královská. Nikdo z nás si nejspíše nedovede představit, co to znamená, vyrůstat pod neustálým drobnohledem tiskových slídilů, ale i zvědavé veřejnosti. Sama na to doplatila především jeho matka, znovu uvádím ‒ krásná Diana. Nelze to vyjádřit upřímněji, než že byla „uštvána“.

Víme dobře, že z královských komnat se hned tak nějaké drby ven nedostanou. Ale i tak. Těch kusých, mnohdy zlomyslných, senzacechtivých by se nechalo nasbírat velké množství. Od svého dětství se Harry snažil vzdorovat svému upnutému prostředí. Jako dvanáctiletého (1997) ho těžce zasála tragická smrt jeho matky, což ho zatížilo pro další roky života. Dělal prostě vše, aby se stal „zlobivým“. Kouřil marjánku, pil alkohol, otec jej v sedmnácti letech dokonce poslal do odvykacího centra. Po střední škole odletěl do Austrálie, nějaký čas byl v Africe. Snímky, kdy z recese v nacistické uniformě přišel na maškarní večírek, obletěly celý svět. Stejně tak videa se šňupáním vodky nebo jeho nahými snímky. Nakonec jako kadet nastoupil na Královskou vojenskou akademii. Opakovaně byl v bojové linii v Afghánistánu, ale pro velká nebezpečí, kdy bylo vyhrožováno, že bude unesen nebo zabit, byl předčasně stažen.

Jeho milostné avantýry se nesluší rozpitvávat, ale bratr princ William ho nakonec donutil jít k psychiatrovi. Lze uvést, že ve svých pozdějších letech našel sám sebe, začal se věnovat charitě, pomáhat válečným veteránům, mentálně postiženým a podporovat děti s HIV… Velkou zásluhu na tom má bezesporu jeho nová vyvolená, o tři roky starší americká herečka, bojovnice za práva žen Meghan Markle, se kterou se seznámil v roce 2016. To je ale nejspíše další tvrdý oříšek pro královskou společnost. Je napůl afroamerického původu, má za sebou studium mezinárodních vztahů, ale pro svoji barvu pleti nemohla dlouho najít herecké angažmá. Není totiž ani dost černá, ani dost bílá, jak sama uvedla. Jako feministka začala bojovat již ve svých jedenácti letech. Když dostala od Harryho prstýnek, musela se svých hereckých ambicí vzdát. Po svatbě již musí jako vévodkyně reprezentovat celou královskou rodinu. Když ji princ požádal o ruku, byl na světě další rozruch. Stalo se to totiž při pečení kuřete k večeři. Harry najednou poklekl a vyjevil svou princovskou nabídku. Prý to bylo přirozené a romantické. Jak pro koho. Královská rodina má přece jiné mravy a ty se musí dodržovat i při svatebním protokolu. Takže: žádná sláva. Megan šla sama k oltáři, následně také nepředstavila potomka ihned po porodu a protokol o vystupování na veřejnosti porušovala stále.

Posledním „úletem“ nového páru královské rodiny bylo nedávné prohlášení, že se vzdají královských poct a „odletí“ do Nového světa, aby měli své vlastní soukromí. Asi se jim už nebude dostávat matematických spekulací o tom, kdy by následník mohl usednout na královský trůn. Zatím je šestý v pořadí. Hvězdné předpoklady. Ale kdo ví? Dopřejme jim klídek v Kanadě, kde budou mít k dispozici malý domeček za vysokou zdí, chráněný od nechtěných slídilů. Jeho cena podle našich zpráv je půl miliardy… Jejich rozhodnutí opustit královské výsluní ne každý dokáže pochopit. Good save…

František Růžička, České Budějovice

p12504341.jpg

Londýn - čekání na Jeho Výsost

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář