Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSSD: nikoli strastiplný restart, ale politická smrt!

18. 8. 2022

Nedalo mi to, abych nezareagoval na článek v dnešních Hospodářských novinách. V něm redaktor O. Leinert píše o nelehké situaci v ČSSD, a to před nadcházejícími komunálními volbami. Článek nese nadpis: „Strastiplný restart ČSSD: na kandidátkách je často inkognito nebo v osamění, stranická značka netáhne.“ (Hospodářské noviny, 14. 8. 2022, 13:39)

Starostu Nového Města na Moravě, „středoškoláka“ Michala Šmardu, jsem vždy považoval na natvrdlého, nevzdělaného a nepochopitelně domýšlivého šíbra ČSSD. S tím, jak tato strana pod vedením party neschopných stranických výtečníků okolo logo-cssd--nove-.pngB. Sobotky, M. Chovance, J. Zimoly, L. Zaorálka i J. Hamáčka postupně upadala, až nakonec skončila pod pěti procenty volebních preferencí, ukázalo se, že k zachování existence naší nejstarší politické strany nestačí jen pár týdnů před jakýmikoli volbami oprášit stará stranická hesla – a volby jsou vyhrány. Účinnější bylo a je pokaždé těm pravým viníkům nedobrého stavu, do něhož svou stranu přivedli, vyprášit kožich a poslat je k lopatě: symbolicky i ve skutečnosti.

Obyvatelé Prahy to již dávno vědí: V našem hlavním městě bývala tato strana vždy „na chvostu“, a to díky takovým stranickým „tahounům“, jako byli P. Buzková, P. Hulinský, M.. Poche nebo T. Petříček. Dvě procenta sotva stačí na alespoň nějaké místečko v pražském zastupitelstvu. Jinde po celé republice jsou na tom jen o kapánek líp.

Letošní komunální volby, do nichž ČSSD na řadě kandidátek nejde ani pod svou tradiční „značkou“, ale v rámci jakýchsi narychlo „uklohněných“ koalic s jinými subjekty, dokonají ve skutečnosti v celorepublikovém měřítku to, co často ve svých článcích (situaci v ČSSD sleduji a komentuji nejméně od r. 2015) označuji za „pohřeb ČSSD“.

Pod tak zoufalým vedením, jaké představují M. Šmarda nebo „inkognito socan“ M. Netolický, to ani jinak dopadnout nemůže. Cestou k restartu nemůže být totiž spojování se s marginálními politickými subjekty, ale naopak sebevědomý nástup do „politické soutěže“ o všechno – s novým programem a s novými lidmi.

Nic z toho nám M. Šmarda nenabízí. Jednak proto, že on sám na to nemá intelektuální kapacitu, jednak proto, že mu chybí odpovídající charisma skutečného, autentického stranického lídra. Pochopila to již i donedávna velmi aktivní bývalá místopředsedkyně strany J. Maláčová, která by jistě i v současných obtížných podmínkách dokázala aktivizovat alespoň část původního voličstva této strany.

Nerad to konstatuji, ale příprava spolehlivě „mrtvé“ ČSSD, jež nedokázala jakýmkoliv způsobem reagovat na dění posledních osmi měsíců u nás i ve světě, na jakýsi „restart“, to je vskutku úsměvné. Nedá se na to nic říci. Vždyť právě nový předseda ČSSD M. Šmarda se chová jako politický „handlíř“, pozůstalý po zemřelé partaji, který už jen rozprodává to, co po této kdysi mocné a vlivné politické straně zbylo (Lannův palác). S tím se – bohužel – volby nevyhrávají, ale spolehlivě prohrávají. Toť vše. Dalšího komentáře netřeba.

14. 8. 2022

‒ RJ ‒

─────

P. S.

Z „hibernace“ rovnou do márnice!

Zda to bude jen dočasná „hibernace“, nebo doopravdy politická smrt někdejší Zemanovy ČSSD, rozhodnou volby ve městech a obcích, kde tato strana v minulosti mívala své spolehlivé opory. V případě ČSSD tímto „barometrem“ bude nejspíš město Bohumín a jeho dosavadní, dlouholetý starosta Petr Vícha. Obhájí-li tento politik svou funkci pro další období, mohla by se ČSSD ještě aspoň někde zachránit.

Ne-li, pak je nejvyšší čas objednat „funus“ u Pohřební služby. Aspoň ten by se mohl vydařit, nebude-li pršet nebo sněžit, aby měli smuteční hosté i po letech na co vzpomínat. Možná se dočkáme i toho, že po „socanech v jejich někdejších levicových „baštách“ zbude jen památka v podobě známého sloganu: „Ve dne škodil, v noci krad’ – sociální demokrat!“

Také já jsem kdysi patřil k voličům této strany. Bylo do ještě za časů M. Zemana, kdy označení „politická levice“ nebyl ještě prázdný, nicneříkající pojem. V záchranu ČSSD jsem přestal věřit v okamžiku, kdy tuto stranu převzal „papaláš“ z Lidového domu J. Hamáček. Ten dokonal rozvratné dílo skutečného „hrobaře“ této strany – B. Sobotky (a jeho „kámošů“).

Na pohřbu strany by to mělo být náležitě připomenuto ve smutečním projevu. Jen mě nenapadá, kdo by to tam měl přečíst. Za nejkompetentnější osobu považuji bývalého člena a funkcionáře této strany – J. Foldynu z Děčína. Ten už se na tu hrůzu nedokázal dívat, a proto raději tuto stranu opustil. Dobře udělal.

14. 8. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář