Jdi na obsah Jdi na menu
 


K. Havlíček: „Sledujeme volný pád Česka…“

29. 8. 2022

[Celý výrok K. Havlíčka, který by se nevešel do titulku tohoto článku, zní: „Sledujeme volný pád Česka, vláda se na to dívá. Já už nevím, co mám říkat víc.“]

Nervozita ve vládě i ve společnosti den ode dne narůstá. Uvědomila si to i moderátorka diskusního pořadu „Partie“ Terezie Tománková (CNN Prima News, 28. 8. 2022), která v úvodu pořadu připomněla, že cena elektřiny se za posledních pět let zvýšila sedmnáctinásobně. To už je částka doslova „astronomická“. Dokonce i pro zkušené ekonomy, nikoli ty diletanty z Fialovy vlády, je věcí zcela neznámou a obtížně řešitelnou. Zkrátka: ceny se utrhly ze řetězu a nikdo neví, jak si s tím poradit. Někteří politici již hovoří nikoli o „energetické krizi“, ale o „kolapsu“.

jurecka---hsavlicek.jpg

Zatímco premiér P. Fiala se kdesi opět schovává místo toho, aby občanům z televizní obrazovky nabídl řešení současných problémů, posílá do podobných debat, jako je ta na „Primě“, stejné diletanty, jako je on sám. Bývalý zemědělec z Hané, o němž často ve svých kritických článcích (tento ministr je ve svých komentářích označil za „sra*ky“) píšu jako o pologramotném vesnickém hlupákovi, M. Jurečka (KDU-ČSL), byl nucen jít do televize a vysvětlovat tam něco, o čem on sám mnoho neví, protože není ekonom. Fiala zřejmě vůbec netuší, že právě tato nekompetentnost brzy pošle tu jeho podivně splácanou vládu do „kopru“. Lidi nejsou zvědaví na „kováříčky“, ale požadují „kováře“.

Že je situace vážná a že každým dnem hrozí pád této nečinné vlády, to si dne 26. 8. 2022 uvědomil i ministr P. Blažek, který začal přímo v Poslanecké sněmovně bít na poplach. Přesto některým dalším ministrům, jak lze soudit z chování M. Jurečky, stále není jasno. Jinak by tento politik neplácal nesmysly, jimiž dnes obtěžoval televizní diváky. Na hloupé a neprofesonální žvanění není nikdo zvědavý. Je to ztráta času a škoda elektrického proudu. Také M. Jurečka se totiž probudil ze zimního spánku (někteří vládní „medvědi“ si rádi přispí „do zásoby“) příliš pozdě. Ani on netuší, že pádu vlády, v níž se uhnízdil, již nedokáže nic zabránit. Je pozdě, příliš pozdě…

Lidovecký ministr dokonce ve zmíněném diskusním pořadu prohlásil toto: „Kdyby se nepodařilo [řešení energetické krize] najít, tak se rozpadne Evropská unie.“ Já toto jeho prohlášení ještě doplním: Osobně totiž očekávám, že do dvou let se tento „kryptokomunistický“ byrokratický moloch, silně připomínající RVHP, rozpadne a každý stát si půjde svou vlastní cestou. Jediné, co z tohoto kdysi úspěšného projektu evropské integrace může přežít i do budoucna, je celní unie. Bylo by praktické ji zachovat a od ní odvíjet případné další ekonomické vztahy mezi někdejšími státy EU.

Exministr K. Havlíček (ANO 2011) ‒ jako již mnohokrát při podobných neplodných debatách – prokázal schopnost mimořádně zdařilého vhledu do současné situace, do níž nás dostala neschopnost a nečinnost „vlády učitelů“ v čele s „politologem na baterky“ P. Fialou (ODS). K tomu se snad sluší podotknout, že zatím všechny vlády, v nichž účinkovala ODS za posledních 30 let, končily nezdarem a předčasně. Jedinou výjimkou byla první vláda V. Klause (1922-1996). Mělo by se to pro nás stát varováním a zároveň historickým poučením, koho příště nevolit. Pamatujme na to, až půjdeme za měsíc k senátním a komunálním volbám!

Divím se nicméně K. Havlíčkovi, že účast v debatě s „kejdákem“ M. Jurečkou neodmítl. Vždyť chytrý a slušný politik, za kterého jsem K. Havlíčka až dosud považoval, by si s hlupáky k jednomu stolu sedat neměl, natož se s nimi o čemkoliv bavit nebo se s nimi překřikovat. Měl by vědět, že s „husopaskami“ a „pasáčky vepřů“ slušní lidé neztrácejí čas. To je moje rada K. Havlíčkovi. Příště by si na to měl dávat větší pozor! Zbytečně se tím kompromituje a ubírá politické body své straně.

Necelý měsíc před zářijovými volbami je přece evidentní, že Babišovo politické uskupení „ANO 2011“ všechny příští volby s přehledem vyhraje, a to i bez toho, aby se zástupci této strany potřebovali v jakékoli televizi ukazovat se zoufalci z Fialova „slepence“. Nota bene v situaci, kdy samotný premiér nemá „koule“ na to, aby do té televize šel a neposílal tam místo sebe někoho jiného. Mám pro to jediné vysvětlení: Asi se bojí, aby od lidí nedostal na „budku“. Bojí se oprávněně.

Z výroků K. Havlíčka, které v této debatě zazněly, jsem si vybral dva. Část prvního z nich je uvedena v titulku tohoto článku. Ten později autor ještě doplnil tímto prohlášením: „Vy jste prostě nekompetentní vláda, která svou nekompetenci zakrývá arogancí. Vy jste elitářská vláda.“ Druhý výrok je stejně zaznamenáníhodný: „Já vím, že nechcete nechat nikoho padnout, to jsme od vás slyšeli již od února. Ale proč pro to tedy něco neděláte?“

Myslím si, že odpověď se nabízí sama. Mohl na ni přijít již dávno kterýkoli občan, jenž pozorně sleduje, co se na naší vnitropolitické scéně od loňských voleb odehrávalo: S vítězstvím ve volbách Fialův „slepenec“ původně vůbec nepočítal, protože ve skutečnosti na vládnutí nebyl připraven. Toto vítězství P. Fialu a jeho lidi zaskočilo. Poté, kdy byla nakonec jmenována Fialova vláda, ve velice krátkém čase se ukázalo, co mnozí do té doby pouze tušili: Tato vláda neví, co má dělat.

Zatímco Babišova vláda musela během svého mandátu čelit do té doby zcela neznámému „nepříteli“ v podobě „covidu-19“, Fialova vláda se najednou ocitla uprostřed několika krizí: pokračující „covidové“, začínající energetické, krizi hospodářské a uprchlické (v souvislosti s válkou na Ukrajině). To by nezvládl ani Herkules, natož neschopný žvanil P. Fiala! Máváním rukama a sváděním obtíží na Babiše a Putina se to doopravdy vyřešit nedá. A nepomáhá ani odvolávání se na Brusel a podkuřování „strýčku Joeovi“ z Washingtonu.

Je třeba začít konat, protože čas je tím největším nepřítelem Fialovy vlády. Bohužel – P. Fiala ani jeho vládní panoptikum toho nejsou schopni. Aby ta agonie netrvala zbytečně dlouho, nabízí se jediné řešení: OKAMŽITÁ DEMISE!

28. 8. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář