Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoří, hoří – František Růžička

16. 9. 2015

Nejspíše by se nechalo dodat – má panenko. Navodilo by to atmosféru tvůrčího česko-italského filmu režiséra Miloše Formana z roku 1967 s pranýřováním české národní povahy a poukazováním na prázdné hlavy, dlouhé prsty a plytké svědomí, jak uvádí filmová dokumentace. Současně by to také navodilo tropická vedra letošního léta, kdy hořela pole, lesy, dokonce i fabriky.

Dovolím si však připojit zcela jiné oslovení. „Hoří, pane hejtmane!“. Ano s vykřičníkem. Mám k tomu svůj důvod, protože bych to zároveň uvedl v množném čísle: „Hoří, páni hejtmané!“ Také nedaleko jihočeské metropole vzplál ve večerních hodinách 11. srpna požár, jehož kouř se valil nad severní část města a přilehlé obce v okolí. Plameny dosahovaly až sedmimetrové výše, když na nelegální skládce nad Vrátem, nedaleko Hůr, hořel slisovaný materiál (koberce, textil, pneumatiky). Hasiči likvidovali požár celou noc, byla použita speciální pěna a těžká technika. Když v Hůrách došla voda, museli hasiči do sousedního Rudolfova. Zde se muselo zasahovat i proti mnohým překážejícím zvědavcům. Zasahovalo třináct hasičských jednotek. Byla vydána ochranná opatření: nevycházet ven a nevětrat v místech, kam se valil kouř. Opatření byla odvolána až druhý den dopoledne. Hasiči ale nadále pokračovali ve své práci, neboť slisovaný materiál ještě doutnal a žhnul. Na pomoc přijela i armáda.

Jak uvedl místní tisk, pozemky byly pronajaty v roce 2004 (!) firmě zabývající se nakládáním s odpadem. Mělo dojít k jeho recyklaci. Firma však v roce 2007 skončila v konkurzu. Od té doby se skládku nepodařilo zlikvidovat. Varování přišlo už v roce 2008, kdy stejná firma navezla odpad do Vráta, který hořel při požáru již tehdy. Z původní dokumentace lze dohledat, že skládkou se zabývala českobudějovická pobočky Arniky již počátkem roku 2006. Jednalo se o odpad dovezený z Německa a Rakouska pro společnost Profiakont, která provozovala zařízení na drcení a recyklaci odpadů. Byl podán podnět na ČI životního prostředí. Zjistilo se, že majitelem pozemků dané lokality je několik fyzických osob a nepodařilo se prokázat, kdo je tedy vlastníkem odpadu. Uvádí se zhruba 3000 tun slisovaného materiálu. Po úpravě rozdrcením bylo již nemožné dohledat původ. S politováním lze uvést, že povolování je záležitostí krajských úřadů!!!

Takže nám hoří a hoří další skládky, hasiči se činí hašením, požárníci vymýšlejí další a další málo účinná protipožární opatření, starostové píší a píší, planě lamentují, kroutí pochmurně hlavami… Páni radní na všech úrovních jednají a jednají, ale na zvládnutí podobných podnikatelských subjektů nemají sílu ani potřebná zákonná opatření. Co tedy páni – hejtmané – kteří působíte v Jihočesku dlouhá léta, pro to ještě můžete (nebo nemůžete) udělat??? Vždyť je to i váš kraj a žijí v něm lidé potřebující klid, čisté ovzduší a nezamořenou krajinu.

František Růžička, České Budějovice

p1300162.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nabídka stipendijních pobytů: NÁZOR K TOMU - Peter Ondrasek -SK 14. 1. 2015

(Mgr. Blanka Mouralová -C.B., 19. 9. 2015 13:15)

Nabídka stipendijních pobytů:
Collegium Bohemicum podporuje vědeckou práci na nejvyšší úrovni v oblasti bádání o dějinách německojazyčných obyvatel českých zemí. Zajímají nás především projekty zabývající se obdobím od konce 18. století, které užívají moderní teoretické přístupy ke zpracování tematiky identit v širším středoevropském kontextu.
Collegium Bohemicum nabízí stipendijní místa pro česky nebo německy mluvící doktorské studenty historie a dalších sociálních a humanitních oborů za účelem dopsání doktorské dizertace.
Collegium Bohemicum umožní badatelské pobyty také dalším zájemcům, kteří předloží odpovídající projekt a získají finanční podporu z některého z existujících programů, např. přes DAAD http://www.daad.cz/. Podmínečný zvací dopis od Collegia Bohemica lze získat v krátkém termínu po zaslání životopisu, popisu projektu na tři strany (v češtině nebo němčině) a dvou doporučujících dopisů (v češtině, němčině nebo angličtině).
S případnými dotazy se obracejte a podklady posílejte na: Mgr. Blanka Mouralová, ředitelka Collegium Bohemicum, o.p.s., Brněnská 2,400 01 Ústí nad Labem
Tel. (00420) 474 282 640 Fax: (00420) 474 282 646 mouralova@collegiumbohemicum.cz
NAPŘÍKLAD z archivu ČT: http://www.collegiumbohemicum.cz/clanky/84-youtube-collegium-bohemicum/sess_ead791b34b155d108642ba5fa2eea548/
Česká televize, Kosmopolis 5. 7. 2011 - Collegium Bohemicum Publikováno 5. 8. 2013
Dokument o životě v současných Sudetech. Režisér Martin Pátek se mimo jiné zaměřil na přípravu první stálé expozice o dějinách německy mluvících obyvatel českých zemí, která by měla být do dvou let otevřena v Ústí nad Labem. Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10...

https://www.youtube.com/watch?v=XxDGN2IyFxo Publikováno 19. 7. 2013 Reportáž České televize ze dne 30. března 2011
i když se prý ÚSTR začíná prý podobat tajemné základně "dreamland 51": https://www.youtube.com/watch?v=4TkJzHgczxo
Mimozemšťané mezi námi -dokument (www.Dokumenty.TV) cz / sk Peter Ondrasek Publikováno 14. 1. 2015 Sú medzi nami mimozemšťania. Dokumentárny film sa nám to pokúsi objasniť. https://www.facebook.com/dokumentytv

Hoří i v ÚSTRu : Mlčte a vypadněte aneb ÚSTR jsme MY

( Miroslav Vodrážka -NOO ÚSTR, 19. 9. 2015 12:56)

Miroslav Vodrážka Předseda Nezávislé odborové organizace ÚSTR
Mlčte a vypadněte aneb ÚSTR jsme MY 19. září 2015
http://echo24.cz/a/wYpvV/mlcte-a-vypadnete-aneb-ustr-jsme-my
Minulý týden odešel Radim Palouš. Jedna z posledních osobností malého kmene filosofů a disidentů, kteří důsledně spojovali politické myšlení s „jiným věděním“ v duchu filosofie přirozeného světa Jana Patočky. Vědění, které není postavené na technické manipulaci, moci a vědě, ale na víře, že existuje cosi zásadně netechnického a neprůměrného, co určuje společnost a člověka. Na této myšlence byla založena i filosofie Charty 77.
Po pádu komunismu spojil politické a filosofické téma v knize Totalismus a holismus (1996), v níž vyjádřil hlubší reflexi svého protitotalitního zaměření. Je příznačné, že současní levicoví kritici teorie totalitarismu (Michal Pullmann, Michal Uhl, Lukáš Jelínek, Jan Bureš atd.) ignorují jeho dílo. S Radimem Paloušem tak symbolicky odchází i určitý minoritní diskurs,.... Ústav ignoruje mimovědecké formy poznání a z ideologických důvodů nahrazuje pojem a teorii totalitarismu pojmem diktatura, jak to příkladně udělal v Koncepci vědeckého zaměření, schválené v létě radou ÚSTR (opět Uhl, Jelínek, Bureš a s nimi taky Emilie Benešová atd.). Éra komunismu se tím staví na podobnou úroveň jako diktatura v Chile nebo režim v současném Bělorusku. Součástí sémantické války je i přejmenování Odboru zkoumání totalitních režimů, který byl depolitizován na nicneříkající Oddělení výzkumu 1945-1989, které nově vede politoložka Blanka Mouralová, jinak poradkyně předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky a ředitelka společnosti Collegium Bohemicum. Jazyk vědy podlehl ideologické dekontextualizovanosti, v níž ne náhodou chybí zkoumání tehdejší levicové ideologie.
Po hromadném propouštění zaměstnanců na jaře 2015, kdy se vedení Ústavu podařilo po mnoha letech zbavit i velké části kritiků, uspořádali v září ředitel Zdeněk Hazdra a jeho náměstek Ondřej Matějka volné setkání se zaměstnanci. Při této příležitosti jsem připomněl aktuální nezákonný postih historika Jana Kalouse (2000-2007 vedoucí oddělení dokumentace ÚDV a na ÚSTR mj. v letech 2010–2012 první náměstek a posléze až do loňska ředitel odboru zkoumání totalitních režimů) a přirovnal chování vedení k zelináři z Havlova eseje Moc bezmocných, neboť management zakládá svou existenci na alibistickém zdání, jak instituce perfektně funguje.
Zmocněnec pro transformaci digitalizace (což je jenom jiný název pro hromadné propouštění) Václav Tollar prohlásil: MY to už nechceme slyšet! Ředitel Ústavu Zdeněk Hazdra nové zaměstnance upokojil, že kritici jsou pořád jedni a tíž: Blažek (na setkání nebyl), Stárek a Vodrážka.
Přítomnému badateli undergroundu a odpůrci komunistického režimu Františku „Čuňasovi“ Stárkovi tato slova okamžitě evokovala normalizační jazyk, a proto se zeptal, za jaké MY funkcionář hromadného propouštění hovoří, když on mu svůj hlas nedal.
Ředitelka Blanka Mouralová navrhla hlasovat o tom, že se diskuse povede na jiné téma. Čuňas prohlásil, že se jedná o zástupné hlasování, jehož pravým cílem je, aby Stárek a Vodrážka mlčeli a vypadli. Náměstek Ondřej Matějka dal hlasovat a já i Stárek jsme na protest odešli. I pár zainteresovaných odešlo. Proti hlasoval pouze ing. Petr Hauptmann, který strávil šest let v komunistickém vězení.
Sémiolog Roland Barthes říká, že fašismus nespočívá v tom, že se zakazuje o něčem mluvit, nýbrž v tom, že se nutí něco říkat. ÚSTR je kontinuální politickou a institucionální laboratoří a není náhodné, že jeho současné vedení nebezpečně experimentuje s novým režimem řeči za tiché podpory politických elit a lhostejné většiny.
Jiné vědění, filosofie přirozeného světa a víra, že existuje cosi netechnického a neprůměrného, se postupně stává záležitostí minority „demokraticky“ vylučované a odcházející do různých forem podzemí.