Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čínské centrum – František Růžička

7. 9. 2017

Časopis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích má více než výstižný titul „NÁ VŠTĚ VNÍK“. Dle jeho sdělení čtenářské veřejnosti (tedy nejen studentům, ale i dalším občanům), změní VŠTE status a bude univerzitou, vytvoří jednotlivé fakulty. Rektorem školy je doc. Ing. Marek Vochozka, který nabídl k podávání podnětů, připomínek či dotazů internetovou adresu školy. Škola vznikla v roce 2006, dnes ji navštěvuje přes 4400 posluchačů.

Na škole působí Studentská unie, která připravuje v průběhu roku různorodé akce sportovní, zábavné i odborné. Jedním z propagovaných hesel je: „Děvčata, nebojte se techniky“, s odůvodněním, že technické obory už nejsou doménou chlapců, ale stále více se v nich prosazují i děvčata. Mezi zajímavé akce rozhodně patří odborné přednášky a semináře. Ústav podnikové strategie se vedle výuky zabývá také vědeckou, výzkumnou a tvůrčí činností v oborech ekonomie, podniková ekonomika, management, marketing, cestovní ruch, řízení, správa a administrativa, jazykověda, pedagogika a školství. Připravuje se dostavba kampusu, v němž vzniknou koleje a nové učebny. Celoživotní vzdělávání tak nabídne nové programy.

Naprosto ojedinělou činností je vznik Čínského centra, které bylo v průběhu minulého roku otevřeno přímo v centru Českých Budějovic a postupně se dostává do podvědomí veřejnosti. Návazně ho objevují také základní a střední školy i podnikatelé. Doplňuje tak již fungující Britské centrum Jihočeské univerzity a Francouzské aliance Jižní Čechy nebo Goethe Centrum.

Základem bylo připravit programy a přibývají další akce. Postupně se rozšiřují výměnné programy s tradičními partnery v Pekingu a Šanghaji. Pro veřejnost začaly probíhat kurzy čínštiny, kde se vyučuje jak z češtiny, tak z angličtiny. Pořádají se kulturní večery „Poznáváme Čínu“ nebo tradiční čínské zdravotní cvičení. Půjčují se zde knihy, lze jen tak volně posedět, pobesedovat, zahrát si deskovou hru GO; představila se čínská kuchyně. Je zajištěna řada služeb, spojených s cestami do Číny na vzdělávací semináře, nebo výměnné pobyty studentů a akademiků. Zájem začínají projevovat i podnikatelé, kteří se chtějí dostat na čínský trh. Aktuální nabídka se týká například obnovitelných zdrojů energie, zemědělských strojů a zemědělské produkce. Prakticky veškeré náklady kryjí čínští organizátoři a partneři.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1290141.jpg

Nejen Číňané obdivují Č. Krumlov

p1240282.jpg

Číňané natáčejí film

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář