Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trhy ve městě – František Růžička

22. 9. 2017

Příležitostné městské trhy (podzimní, švestkové, vánoční, adventní, vánoční, velikonoční…) si už našly své místo v místních kulturně-společenských kalendářích. Nejen ve městech, ale i v menších obcích a na venkově. Svou cestu si našly i trhy farmářské s možností nákupu nejen řemeslných výrobků, ale především potravin z domácích zdrojů. K radosti i žalosti. Pro radost z možnosti nákupu čerstvého a kvalitního zboží, pro žalost nad ceníkovými hodnotami, které mnohé kupující odrazují (např. nejen Ládví ‒ Ďáblice).

Oblíbenou sobotní akcí byly každou druhou sobotu také již tradiční a úspěšné „Trhy U vrby“ v jihočeské metropoli (Riegrova ulice). Nešlo zde jen o nákup potravin, nápojů a dalších farmářských produktů, ale i o místo přátelských setkání. Za šest let činnosti zde proběhlo mnoho akcí. Bohužel, snaha začala jako komunitní projekt, ale dané místo není dostačující a také se na čelech organizátorů objevily vrásky a únava. Proto v letošním roce již tyto trhy nepokračují.

Jako legendární zůstávají pravidelné čtvrteční a sobotní trhy na Piaristickém náměstí. V průběhu roku se pak konají velké trhy na náměstí Přemysla Otakara II., což však nejsou trhy farmářské. Jistá snaha byla o realizaci na „náplavce“ u Dlouhého mostu, ale zde není dohoda s povodím ani pro účely běžného, krátkodobého parkování motorových vozidel. Možná že by se dostatek vhodného místa našel v rozsáhlém areálu Výstaviště, o kterém rozhodně nelze říci, že by bylo v průběhu roku dostatečně vytíženo. Pokud byla zmínka o „Adventních trzích“, měly by se letos konat v jiné podobě. Jak uvedl primátor Ing. Svoboda, záměrem je přiblížit se Praze či zahraničí. Proto jsou kladeny značné nároky na výběr provozovatele. Podle náměstka Ing. Konečného se uvažuje, že bruslení a několik stánků s občerstvením zde zůstane přes Silvestra až do svátku Tří králů. Důležitým hlediskem pro výběr provozovatele by měl být i kulturní program ‒ včetně vystoupení škol a různých souborů.

Avšak problémy jsou v současné době i na Piaristickém náměstí, kde se archeologové „hrabou“ v podzemí, neboť se zde buduje další metropolitní překvapení. Otázka: komu ku prospěchu? Jak vyplývá z historie, býval v tomto prostoru hřbitov kolem kláštera, kde se pohřbívalo od 13. století až do roku 1785, kdy bylo pohřebiště zrušeno. Archeologové ve spolupráci se studenty AÚ Jihočeské univerzity zde odkryli několik hrobů. Narazili také na ostatky více lidí pohromadě, takže jde zřejmě o hromadný hrob související s nějakou epidemii. Možná s epidemií moru v letech 1679-80. Dále bude probíhat antropologický rozbor. Stejně jako při minulých nálezech, budou ostatky následně uloženy na Staroměstském hřbitově.

Dočasně se tedy zdejší farmářské (zemědělsko-umělecké) trhy přesouvají pod okna radnice. Do prostoru Piaristického náměstí se však vzhledem k atraktivnosti ještě vrátíme.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1410268.jpg

Trhy na náměstí

p1400768.jpg

Rozkopané tržiště u kláštera

p1400770.jpg

Nově zbudované odpadové úložiště mimo provoz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář