Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stavba varhan – Poutník František

2. 9. 2018

Před několika dny jsme vyslechli zprávu, že v nejznámějším českém poutním místě na Svaté Hoře u Příbrami byla dokončena v papežské bazilice minor instalace nových varhan. Iniciátorem stavby nových varhan byl P. Stanislav Přibyl, tehdejší správce redemptoristů. Barokní poutní areál byl postaven v době správy jezuitů. Kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský, převzal záštitu nad jejich dostavbou. Projekt stavby realizuje Matice Svatohorská, občanské sdružení přátel a dobrodinců z ČR i ze zahraničí. Matice se podílí na vytváření příznivých podmínek pro příchozí turisty i poutníky, financuje některé opravy a údržbu poutního areálu, podporuje kulturní dění pořádáním koncertů, výstav a jiných akcí.

Celkové náklady na stavbu nových varhan činí téměř 15 milionů korun. Začátkem roku 2013 bylo k dispozici necelých 6 milionů, a proto vznikla velká propagační akce nazvaná „Stavte s námi varhany pro Svatou Horu“. Bez pomoci všech štědrých dárců by dostavba byla nemyslitelná. Každá, i sebemenší pomoc, byla důležitá.

K varhanám pro kůr svatohorské baziliky lze uvést mnoho zajímavostí.

● Stavěl je varhanář Vladimír Šlajch, v jehož dílně byly vyrobeny varhany již znějící v USA, Japonsku, Německu a dalších zemích.

● Na výrobu bylo použito výhradně dubové a smrkové dřevo.

● Budou mít celkem 1521 píšťal, nejdelší bude subbasová o délce 2,6 metru.

● Cínové píšťaly byly dodány z Portugalska, jazykové píšťaly z Německa, dřevěné vyrobeny přímo ve varhanářské dílně;

● Varhany mají tři manuály pro ruce a jeden pro nohy, celkem 192 kláves zhotovených z ebenu a kosti.

● Z celkových 30 rejstříků je jeden jazykový (Vox Humana), neboli lidský hlas.

● Pro zhotovení vzdušnic byla použita také ovčí kůže.

● Do výbavy patří „Zimbelstern“, neboli cimbálová hvězda s osmi zvonky.

● Známá houslista Gabriela Demeterová uvedla, že velice ráda hrála pro svatohorské varhany.

● Sám varhanář Vladimír Šlajch řekl, že příběh stavby se odvíjí už léta letoucí a to přes peripetie všeho druhu. „Obrovskou sílu pro mě hraje osobní vztah, ten je naprosto nejdůležitější, protože pokud takový osobní vztah nefunguje, nemůže vzniknout dobré dílo.“

● Mistr Šlajch na stavbě a opravách varhan pracoval od roku 1971 ve složitých podmínkách reálného socialismu v Borovanech. Teprve v roce 1990 založil řádnou firmu, která od roku 1993 mohla pracovat v novém dílenském areálu.

● Jména dárců částky nad 10 tisíc Kč budou zaznamenána ve skříni varhan na památku budoucím generacím.

Jednou z podpůrných akcí byla „Adopce varhanních píšťal“. Na vydaném prospektu Matice Svatohorské byly jednotlivé píšťaly představeny a adopcí bylo možné příslušné píšťale darovat dárcův hlas. U mistra varhanáře pak bylo možné píšťalu si podepsat, nebo se zařídilo, aby byla tímto jménem podepsána.

Po dodání varhan si stavební práce vyžádaly částečné omezení provozu uvnitř v bazilice, proto se některé bohoslužby musely konat venku, ve východní lodžii. V současné době se již provádí ladění. Připomeňme si nejvýznamnější slavnosti – Korunovace vždy 3. neděli po svatodušních svátcích a slavnost Nanebevzetí Panny Marie o neděli po 15. srpnu.

Poutník František

p14803481.jpg

Stavba varhan na kůru

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář