Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konopíčko ‒ František Růžička

19. 9. 2019

Konopíčko, konopíčko, to je, oč tu právě běží. Žádné kanapíčko pro ospalce. Konopí, latinského názvu „Cannabis“. Další členění na konopí indické, rumištní, nebo další poddruhy, raději ponechme botanikům. Stejně tak problematiku celé věci zase odborníkům a příslušným orgánům či institucím.

V dřívějších článcích jsme se dostali na „státní“ silnici č. 4 (s kouskem dálnice), protínající střední a jižní Čechy od Prahy do Písku. Nebo obráceně. Bůh dá, že se tady ještě v tomto padesátiletí pohodlně (a rychle) povozíme. Pojedeme-li dnes od jihu, přejedeme za Čimelicemi starý opravený most přes říčku Skalici, nebo už ten nový zrekonstruovaný, neublížíme si na „letovské“ křižovatce, mineme zalužanský zámek, zpomalíme v Chraštičkách (křižovatka na Bukovany, kde neukáznění řidiči velmi často platí pokutu za nedodrženou rychlost), může si zajít pro občerstvení k „benzinové pumpě“ od ÖMW pro svého oře, nebo sobě samému. Právě to si dovoluji poradit. Předem upozorňuji, že nejsem agent a nedělám žádnou skrytou reklamu a propagaci konopným výrobkům. Ale dosti často tudy projíždím. Dříve zde bývala příjemná a pohostinná „restauračka“, ta je dneska spíše o kousek dál „Na Dole“. Ale i dnes zde naleznete něco, co jste ani nečekali.

Hned na pokraji parkoviště reklamní stojan s vitrínou a bohatým poučením. Konopí je rostlinou budoucnosti! Z konopného vlákna, pazdeří, semene či listů se již vyrábí textil, papír, stavební materiály, barvy a laky, brikety, lana a provazy, zdravé potraviny nebo kosmetika. Vše v bohatém výběru.

Za benzinkou hned vedle většího parkoviště se nachází větší objekt s firemním označením „HEMP production, České konopí“. Při zvědavosti se můžete poučit – Vyrobíme produkty z konopí setého: konopné semínko, konopný olej, čaj a další potravinové produkty a konopnou kosmetiku. Ve vlastní pekárně pečeme cereální sušenky, laskonky a další pekařské a cukrářské výrobky. Také provádíme míchání konopných lazur a barev ve velkém množství odstínů… Nemohu nikoho navádět, ale něco jsem si na další cestu přikoupil. Možná jen na ochutnání. Snad tomu nepropadnu.

Skupina Číňanů, jejichž autobus zde zastavil, se spíše bavila dětskými hračkami a luštila návod moderního automatu na přípravu kávového nápoje. Nekonopného. Z „cenzurovaného“ letáku jste se mohli dozvědět o IV. ročníku konopného veletrhu v Ostravě, dolní oblasti Vítkovice. Hlavním jeho cílem bylo informovat širokou veřejnost o rostlině „K“ (vlastně „C“). O její historii, mnohostranném využití a obrovském potenciálu pro budoucnost. Informovat o novinkách a využití v lékařství, stavebnictví, průmyslu, „veterině“. Součástí byly (akce již proběhla) odborné přednášky, workshopy, besedy, soutěže i zábava. Dokonce i pro dětičky. Neboť: „Konopí je naše srdcová záležitost.“

Mezi patnácti body, jak zachránit svět se uvádí:

● Konopí nevyžaduje pesticidy;

● Pomáhá obnovovat úrodnost půdy;

● Vhodná k výrobě biologicky rozložitelných plastů;

● Absorbuje toxické kovy;

● Je vynikající obnovitelné biopalivo…

Jak jinak zakončit takovou pozvánku, než svlažením mlsného jazýčku. Konopné pivo – Hemp beer – Hanf bier – Konopex 11°. Spodně kvašený, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák. Pivo je charakterizováno svou vysokou plností, odpovídající hořkostí a zlatavou barvou s lahodnou vůní a chutí konopí. Je harmonizující… Od klasických piv se liší tím, že konzumenty spíše energeticky povzbuzuje, než utlumuje. Je vařeno na základu z kvalitních žateckých chmelů, doplněné o konopí seté, pěstované na Moravě. Konopí seté má nízký obsah THC (max. do 0,3 %). Není psychoaktivní!

Tak na zdraví i osvěžení!

František Růžička, České Budějovice

p1530058.jpg

Rostlina budoucnosti

p1530060.jpg

Výrobky všeho druhu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář