Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemřel zpěvák Karel Gott

5. 10. 2019

karel-gott.jpg

* 14. 7. 1939 Plzeň, † 1. 10. 2019 Praha

Tu smutnou zprávu jsme slyšeli několikrát během onoho osudného dne: V úterý dne 1. 10. 2019 odešel na věčnost Karel GOTT, náš fenomenální, nezapomenutelný zpěvák, profesionál každým coulem, který naši zemi proslavil daleko za jejími hranicemi. Stal se jednou z mála velkých, autentických osobností 20. století, které se dokázaly vypracovat „zdola“ až na úplný vrchol: vlastními silami, nezměrnou pílí a díky talentu od Boha.

Samozřejmě, jak jinak, také v jeho životě a umělecké kariéře se vyskytly momenty, na něž jistě ani on sám nebyl a nemohl být pyšný. Nebudu opakovat, o co šlo. Každý jedinec, jenž se zajímá o dění okolo nás, ví, o co jde. Gottovi naštěstí nechyběla sebereflexe, která je dnes, zejména u mnoha politiků, nedostatkovým zbožím.

Svá dílčí pochybení a selhání si dobře uvědomoval a jejich dopady se následně pokoušel, většinou neokázale a bez pozornosti médií, zmírnit či napravit. V posledních letech o tom často hovořil. Uvědomoval si limity našeho pozemského působení i konečnost lidského života. Byl skromný a k tomu se navíc naučil být pokorný. Již z tohoto důvodu by neměl být zatracován a posílán do uměleckého „pekla“. Tam patří úplně jiní lidé.

Až po čase odezní mediálně přifouknuté diskuse o tom, zda si K. Gott zaslouží plnohodnotný státní pohřeb, či jen docela obyčejný se státními poctami, jedno bude jisté: po tomto umělci zůstane nadále dílo, jež za celý svůj život vytvořil. Jako výmluvné svědectví o tomto výjimečně talentovaném a nesmírně pracovitém člověku.

Lze bez nadsázky říci, že Gottův odchod završuje naši polistopadovou éru. A není jistě náhodou, že se tak děje symbolicky právě v roce 30. výročí Listopadu 1989.

Karle, díky za všechno dobré, co jsi vykonal! Postavil sis tím ten nejkrásnější pomník. Nikdo jej nebude moci ani zbourat, ani přemístit jinam. Jak praví jedno přísloví: „Nikdy nežil, po kom nezůstala žádná památka.“ Po Tobě jich máme tolik, že se nedají spočítat.

Odpočívej v pokoji!

REDAKCE SN

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář