Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČT je už zase „veřejnoprávní“?

23. 9. 2020

Ač to po zkušenostech s fungováním „naší-vaší“ České televize (ČT) v posledních měsících vypadalo tak, že je i nadále „hlásnou troubou“ TOP 09 a že zůstala v zajetí koronavirové propagandy, právě probíhající televizní debaty s lídry krajských voleb naznačují jistou změnu chování. Buď se současné, beznadějně „prohnilé“ vedení ČT rozhodlo, že konečně začne občanům a voličům říkat pravdu (či to aspoň umožní některým politikům), nebo je situace před volbami (ve stínu druhé vlny pandemie) již natolik špatná, že lhát už jaksi nedává smysl. Bylo by to stejné, jako kdyby kapitán Titaniku tvrdil pasažérům, že je to „nepotopitelná“ loď, třebaže každý vidí, že již polovina trupu zmizela pod hladinou.

Užitečnost právě probíhajících debat kandidujících politiků spočívá v tom, že i redaktoři ČT se mohou v „terénu“ sami názorně přesvědčit o tom, že pohled na regionální záležitosti (s přihlédnutím ke specifikům jednotlivých krajů) z pražského studia na Kavčích horách je přece jen jiný než na místě samotném, kde se za necelých 14 dní mají tyto volby odehrát. Je to někdy až „radostné“ shledání s realitou, která se často diametrálně liší od toho, co politici v „Událostech“ či „Událostech, komentářích“ říkají. Někdy je to pravý opak, jak jsme se mohli dne 17. 9. 2020 přesvědčit během debaty krajských lídrů ze Zlínského kraje.

Jsem rád, že po měsících soustavné kritiky práce ČT mohu napsat, že tentokrát jsem byl s odvysílaným pořadem spokojen a nemám k němu žádnou zásadní výhradu. Nevím, zda je to tím novým „formátem“, který ČT zvolila, nebo prostým, neovlivnitelným faktem, že během přímého přenosu se nedá nic manipulovat ani „vystřihávat“, jak jsou v ČT zvyklí. Dělají to samozřejmě proto, aby se zalíbili jistým politikům z „opozice“. Kolik jim za to platí, o tom můžeme jen spekulovat. Přilepšení k nadstandardním platům a dalším benefitům se vždycky hodí, zvláště v časech „koronaviru“. Kdo by to nebral, že ano?

A debata se zástupci Zlínského kraje to ukázala v plné nahotě: proti torzu původní krajské koalice (KDU-ČSL, STAN) stáli v jednom houfu všichni ostatní – včetně bývalých koaličních stran (ODS, ANO 2011), které se nechaly Čunkem „vyšplouchnout“. Dobře jim tak! Za chyby se platí, v politice dvojnásob. Příště budou jistě moudřejší. To je na jedné straně jistě dobrá zpráva o stavu práce ČT, na straně druhé velice špatné vysvědčení po čtyřleté práci těch politiků, kteří až dosud spravovali záležitosti Zlínského kraje.

Buďme rádi, že to tak dopadlo. Také já jsem na tu mediální „nakládačku“, jakou v přímém přenosu dostávali hejtman J. Čunek (KDU-ČSL) a jeho věrný „nohsled“, radní pro oblast školství s nepatrnou pedagogickou praxí P. Gazdík (STAN), „koukal jako puk“, dokud jsem si neuvědomil, že to není nacvičená scénka nějakého ochotnického divadelního souboru, nýbrž tvrdá politická realita dneška.

V Praze je v těchto dnech politiky i veřejností doháněn k šílenství z nezvládnutí nových opatření proti „koronaviru“ spasitel ze Slovenska A. Babiš (někteří naši občané s IQ tykve teprve nyní zjistili, že je to Slovák). Ve Zlíně posílají pozvaní diskutéři zpátky do Vsetína dobře utajeného Babišova spojence – hejtmana J. Čunka. Herecké masky jsou k ničemu, protože pravda nakonec zvítězí nade vším. Také na standartě prezidenta republiky jistě nikoli náhodou máme nápis: „Pravda vítězí“.

A protože průběh zlínské debaty jsem mohl sledovat ze vzdálenosti necelých padesáti kilometrů, z okrajové části zlínského regionu, Uherskobrodska, měl jsem příležitost porovnávat vyslovované názory místních politiků s realitou, jakou v tomto kraji zažívám dnes a denně.  S výjimkou J. Čunka a P. Gazdíka jsem od těch ostatních účastníků předvolební debaty slyšel názory, které se příliš nelišily od toho, jak situaci regionu, odkud pocházím a jehož historii se věnuji půl století, vidím i já – jako nepracující důchodce.

Ano, jako ten, kterému by Čunkův stranický předseda M. Jurečka (KDU-ČSL) rád upřel oněch 5 tisíc Kč „rouškovného“, protože díky tomu, že jsem celý život poctivě pracoval, mám mírně nadprůměrný důchod. Od někoho, komu slouží účast v politice pouze k tomu, aby „hrabal a hrabal“, dokud to jde, je to sprosté a krajně bezohledné chování.

Však Pánbůh to vidí a náležitě to zohlední u Posledního soudu. Tím si můžeš být, „pasáčku vepřů“, jistý. Jinak to ani dopadnout nemůže. Již brzy M. Jurečka a další političtí kašpaři a vyžírky z Poslanecké sněmovny skončí na Úřadu práce, protože je nikdo nebude chtít zaměstnat. Většina z nich totiž nic neumí a vlastní prací by se neuživila. Jsou to paraziti na zbytku společnosti, které si nedobrovolně platíme ze svých daní.

Ale vraťme se zpátky k debatě ze Zlínského kraje! Nejen za skvělou atmosféru, ale i za snahu udržet vyváženost mezi prezentovanými názory politiků si zaslouží velkou pochvalu moderátorka Daniela Písařovicová. Sledoval jsem další debatu z Jihočeského kraje, kde si tatáž moderátorka počínala stejně dobře. Jako neoficiální hvězda mezi kandidáty do příštího krajského zastupitelstva tam doslova „zazářil“ mladý František Talíř (KDU-ČSL), patrně příbuzný někdejšího ministra J. Talíře. To by byl předseda KDU-ČSL! Někoho takového tato „umírající“ strana potřebuje, ale ti „vlčáci“ z generace tzv. Husákových dětí by ho uštěkali. Proto nemá šanci a proto musí KDU-ČSL zajít na úbytě.

V případě debaty ze Zlínského kraje si moderátorka dokázala sehnat potřebné informace k jednotlivým hostům a uměla se i vhodným způsobem ptát na věci, které ne vždy byly dotyčným diskutérům příjemné. Debata neměla žádná „bludná“ místa, byla dynamická a nikde „nedrhla“. Něco takového lze konstatovat jen málokdy.

Co považuji za hlavní výsledkem dvouhodinového „exposé“ krajských kandidátů ze Zlínského kraje, byl fakt, že nejslabšími účastníky diskuse byli ti, kteří až dosud ve vysílání celostátního zpravodajství dostávali „nadstandardní“ prostor jak v ČT či ČRo, tak i v tištěných a internetových médích: J. Čunek a P. Gazdík. Oba dva tuto debatu „projeli“ na celé čáře. Už dlouho jsem něco podobného nezažil. Byl to doslova „világoš“.

Já sám, protože sleduji aktivity obou těchto politiků dlouhodobě a poukazuji na jejich „lumpárny“ bez servítků, jsem byl tímto zjištěním příjemně překvapen. Správně bych měl napsat, že jsem tím byl „šokován“, protože tolik informačního balastu a polopravd, které jsem z úst těchto dvou politiků slyšel, bylo příliš i na můj vkus. Když je někdo hloupý, nevzdělaný a ještě domýšlivý, nemůže to dopadnout jinak.

Čunek i Gazdík se v přímém televizním přenosu (nic se tady nedalo fixlovat a manipulovat) sami odhalili jako političtí amatéři, diletanti bez odborného zázemí a docela obyčejní, „pouťoví“ žvanilové a demagogové, kteří by se rádi zalíbili veřejnosti, ale ta už je má „přečtené“, a proto o ně přestala mít zájem. Postavit předvolební kampaň na „vzdušných zámcích“, na to se už po třiceti letech nového režimu nedá nikdo nalákat. Leda tak jedinci s IQ tykve či houpacího koně.

Celá „zlínská“ diskuse odhalila ještě jednu skutečnost: nejpalčivějším problémem tohoto regionu zůstává megalomanský projekt nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Z tradičních stran jej dnes nehájí nikdo. Opatrně z něho „vycouvalo“ i Babišovo ANO 2011, i když politiky tohoto „hnutí“ od samého začátku podezírám z toho, že si za zády voličů a občanů hrálo na schovávanou a že Čunek de facto prosazoval jejich „projekt“. To, že až po projevech nespokojenosti zdejších občanů „anonisté“ couvli a nechali v tom maléru Čunka s Gazdíkem samotné, souvisí s bezbřehým Babišovým populismem. Když vycítí, že by mohl vzniknout problém, hodí raději „zpátečku“. Nestalo se to ostatně poprvé. Časem se dozvíme, jaká je celá pravda o zlínské nemocnici. Až začnou mluvit ti, kteří se měli „napakovat“, ale nakonec nedostali nic…

Ze všech debatérů hovořil nejjasnější řečí zástupce ANO 2011 – Radim Holiš, starosta Rožnova od Radhoštěm, který vede kandidátku tohoto hnutí pro krajské volby 2020. Nedalo se přehlédnout, že tento politik několikrát zdůraznil, že je „stavař“ (na rozdíl od jalových žvanilů J. Čunka a P. Gazdíka), kterého nový projekt nemocnice nepřesvědčil o tom, že by byl proveditelný za plánovaných osm miliard Kč. Každý přece ví, že to jsou jen „hausnumera“, aby se veřejnost něčím „nakrmila“. Velmi dobré vystoupení měla také lékařka MUDr. Olga Sehnalová (ČSSD), která po skončení mandátu europoslankyně pracuje v nemocnici v Kroměříži. Zdařilé vystoupení měla i reprezentantka České pirátské strany – volební lídryně ze Zlínského kraje Hana Ančincová.

Daleko závažnější než stanovisko k nové nemocnici („Dejte na stůl čísla, aby se dalo rozhodnout, co je výhodnější.“ Parafrázuji část vystoupení této kandidátky) bylo sdělení H. Ančincové o tom, že k největším problémům zdejšího regionu patří doprava, hlavně dojíždění studentů do vzdálenějších škol. (Jako příklad uvedla dojíždění ze Strání do Kroměříže.)

Na poznámku paní Ančincové zareaguji otázkou: Co dělal několik posledních let poslanec a předtím starosta obce Strání O. Benešík (KDU-ČSL), aby se dopravní situace zlepšila? NIC. Vím to, protože v obci část roku pobývám,a to již 14 let. Je to pořád stejné a nic se s tím nedělá: bez auta se člověk nikam nedostane, pokud nechce půl dne (někdy ještě déle) strávit v autobuse. To jsou věci, které však dnešní politiky nezajímají. (Jako důchodce bych si auto pořídit nemohl, protože by mi žádná banka neposkytla půjčku. To je celá pravda o tom našem „blahobytu“.)

Ano, i to je svým způsobem „výstup“ z této televizní debaty. Dosavadní koalice ve Zlínském kraji, která je již mnoho měsíců nefunkční, totálně selhala. Chybou bylo zejména to, že J. Čunek neúčelně věnoval čtyři roky nesmyslnému projektu nové nemocnice, zatímco současně „torpédoval“ pokusy o dostavbu a rekonstrukci stávající nemocnice T. Bati ve Zlíně. Také v tomto případě platí, že až čas ukáže, jak to s touto nemocnicí doopravdy bylo a kdo na tom chtěl vydělat. Občané Zlínského kraje to určitě nebyli.

Není to ostatně jediná lumpárna, kterou mají lidovci v tomto kraji na svědomí. Další je podvod, k němuž došlo z iniciativy ostatních zastupitelů za KDU-ČSL ve Strání – v souvislosti s oslavami údajného 700. výročí této obce. Aktéři všech těchto podvodů by měli jít do vězení, aby dostali čas srovnat si ve své hlavě „křesťanské“ hodnoty a zpytovat svědomí. Neměli bychom čekat až na Poslední soud. Spravedlnost je třeba hledat a najít tady a teď.

Co říci na závěr odvysílané debaty s kandidáty ze Zlínského kraje? Jen tak dál! Rád bych konstatoval, že v ČT došlo k obratu, ale nejsem o tom zdaleka přesvědčen. Ideologická „úderka“ z pořadu „Newsroom“ pod vedením L. Rosího mne zatím o ničem takovém nedokázala přesvědčit. Spíš to vypadá tak, že se probruselští aktivisté chystají na další zteč.

Jak se říká: jedna vlaštovička jaro nedělá. Když budou dvě, bude to nadějnější. Až se začnou profesionálně chovat všichni pracovníci ČT, nikoli jen dva moderátoři (D. Písařovicová, M. Řezníček), bude definitivně jasné, že „přerod“ ČT 09 na veřejnoprávní ČT se skutečně podařil. Zatím je to stále jen nejistá sázka na budoucnost. Dokonce ani konec P. Dvořáka (bez dalších personálních změn) nebude zárukou, že se to podaří.

Při sledování televizních pohádek o letošních Vánocích již budeme s jistotou vědět, zda se to doopravdy zdařilo a zda „veřejnoprávní“ televize zvítězila nad „komerční televizí“ P. Dvořáka. Pomáhej nám při tom Pánbůh!  Snad se dílo nakonec podaří a dobrá věc bude dovedena ke zdárnému konci.

18. 9. 2020

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář