Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dnes „opozice“ rozhodla o své budoucnosti

17. 9. 2020

Ještě včera bych byl ochoten tvrdit, že v ODS existují někteří jedinci, kteří mají politickou budoucnost. Měl jsem tím na mysli pár docela obstojně vypadajících mladých mužů, kteří se dovedou slušně chovat a mají to v hlavě srovnáno. Na rozdíl od notorických žvanilů typu Z. Stanjury či „uspávače hadů“ P. Fialy.

Mé pozitivní hodnocení se týkalo hlavně J. Skopečka či M. Baxy, případně i M. Kupky. Jediný, koho jsem z tohoto svého „seznamu“ obstojných politiků ODS vyřadil, je „alpský lyžař“ bez jakékoliv sebereflexe – V. Munzar. Co se týká jeho „tuposti“, je na tom podobně jako vesnický podvodník od lidovců – O. Benešík (KDU-ČSL).

Po dnešním, poprázdninovém, jednání Poslanecké sněmovny je všechno jinak. ODS jsem definitivně zařadil mezi strany, které jsou určeny k postupné marginalizaci a k následnému zániku. Iluze o tom, že se tato strana „napravila“ nebo že by mohla mít nějakou budoucnost, je ta tam. Žádnou nemá. Sama si o tom rozhodla tím, jak se její poslanci zachovali ve věci zrychleného projednávání „rouškovného“.

Je přece jasné, že onen „truc podnik“ této straně nic pozitivního nemůže přinést. Jen se tím znovu otevřou staré rány. Každý si vzpomene, že to byla právě ODS a její tehdejší koaliční partneři, kteří dopustili „rozkradení republiky“ v rámci tzv. privatizace a údajné ekonomické transformace v 90. letech 20. století. ODS to nikdy nebude „historicky“ zapomenuto ani odpuštěno. Měla by si to už konečně uvědomit a nehrát tady s voliči ono trapné politické divadýlko, které již mnoho let předvádí.

Jak známo, právě ODS a TOP 09, které byly po volbách z r. 2010 v koalici a seděly v Nečasově vládě, nesou spoluzodpovědnost za tzv. církevní restituce, nad nimiž visí jeden velký otazník. Tato záležitost dodnes rozděluje společnost, dokonce víc než Zeman s Babišem dohromady.

Obě strany, které dnes ve Sněmovně projednávání „rouškovného“ ve zkráceném jednání zablokovaly, ODS a TOP 09, svou „partyzánskou“ akcí rozhodně nedosáhnou svých cílů. Jde jim, jak jinak, o to, aby na sebe upoutaly pozornost a získaly více voličských hlasů.

Tím, že se ODS spojila s beznadějně profláknutou, ultralevičáckou TOP 09, bude tato strana jenom ztrácet. Pozná to již v krajských a senátních volbách. Prudký „sešup“ ODS půjde hluboko pod deset procent. Za rok bude mít tato strana problém vůbec překročit pět procent.

ODS místo toho, aby si vyřešila své problémy, kterých má víc než dost, dělá všechno pro to, aby se definitivně znemožnila a odehnala si i zbytek svých voličů. Jako by nestačilo, že předseda P. Fiala není schopen „ukáznit“ nezvladatelného politického „puberťáka“ P. Novotného a že se na ODS valí opět korupční skandál nebývalých rozměrů (P. Blažek, M. Vaňková).

Jak by tato strana mohla s podobnou „koulí na noze“ ve volbách uspět? Vždyť „hrdinským“ činem s „rouškovným“ si „zadělala“ na mnohem větší problém, než vůbec tuší. Přesvědčí se o tom již za pár týdnů u podzimních voleb. Nebude to nic radostného.

Co se týká „knížecí“ strany TOP 09, tady jsou jakákoliv slova zbytečná. O mrtvých jenom dobře. Ať odpočívá v pokoji a ať na ni pozůstalí vzpomínají jen v dobrém. Trápení nové předsedkyně M. Pekarové-Adamové není, zdá se, konec. Ještě nějakou dobu to potrvá, než bude vypsán úmrtní list této pastraničky, která si dělala ambice, že by mohla šéfovat české „pravici“. Ptáte se: jaké pravici, když tady již hodně dlouho žádnou nemáme?

Neptejte se a hlavně jděte k volbám! A nezapomeňte dát hlas nějaké straně, která si to doopravdy zaslouží. Volby, jak známo, jsou festivalem svobodných občanů, kteří se rozhodnou využít svého základního politického práva: volit své zástupce do mocenských orgánů státu. Za tři týdny budeme vědět víc o tom, jak se „lid“ rozhodl a komu napříště svěří moc v této zemi.

Dnešní jednání ve Sněmovně nám všem, občanům tohoto státu, podalo svědectví o tom, v jak zoufalém stavu je správa věcí veřejných v našem státě. Jeden by hořce zaplakal. Bohužel – v PS se dnes rozhodlo také o tom, že stávající Sněmovna nemá žádnou budoucnost.

Za rok, až se budou konat řádné parlamentní volby, sotva kdo ze stávajících poslanců znovu zasedne do uvolněných lavic. Ne že by ty lavice zůstaly prázdné: budou v nich sedět pouze jiné osoby. Dosavadní poslanci a poslankyně skončí na Úřadu práce – jako osoby nezaměstnané a nezaměstnatelné.

Konec parlamentních komediantů a politických „vyžírek“ se blíží. Dnes jste, vážení poslanci, rozhodovali o pár tisícovkách pro důchodce. Zítra jiní rozhodnou o tom, že vy žádné důchody nedostanete. To je ta „dějinná spravedlnost“. Zvykejte si! Jak se říká: Kdo seje vítr, sklízí bouři. Vás ten uragán již zítra smete!

15. 9. 2020

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář