Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lid hladoví ‒ František Růžička

28. 9. 2020

Ne že bychom neměli dostatek potravin a co do úst, nebo rozebírali neutěšenou situaci hladovějících, např. v Africe. Tentokráte se bude jednat o hladu po kulturně společenských akcích. Nebo třeba i sportovních. Známe dobře, že po nemoci a dietním režimu zpravidla dostáváme znovu chuť k jídlu.

Tak je to i s těmi kulturně společenskými akcemi, o kterých se v mnoha případech vůbec nevědělo, zda se budou vůbec konat. Přesto byl v jihočeské metropoli vydán oficiální kulturní kalendář akcí připravených na srpen až říjen „Léto ve městě České Budějovice 2020“. Jak bylo zvykem i v předchozích letech, zábava byla rozložena na mnohá místa. Např. Galerie Na Dvorku, Nádvoří radnice, Soutok Vltavy a Malše (festival múzy na vodě), Sokolský ostrov, Kavárna Lanna, Biskupská zahrada, Náměstí Přemysla Otakara (hudební večery). Nechyběl ani pořad „Folklor žije ‒ Tančíme pro lidi, tančíme s lidmi“ (folklórní soubory jihočeského regionu). A tradičně již nechyběla ani písečná pláž na břehu slepého ramene Malše. Radost hlavně pro malé.

Jakousi závěrečnou akcí, již tradičně vyhlášenou, se stal multižánrový pouliční festival v centru města pod názvem „Město lidem, lidé městu“. Právě při něm se plně potvrdilo, že po několikaměsíční dietě se lid potřeboval vydat do ulic a demonstrovat, jak hladověl po podobné masové akci. Od pátku posledního víkendu před započetím nového školního roku se neuvěřitelné množství hladovějících vydalo do centra metropole. Vedle centrální „štráse“ (Krajinská) se zaplnily i další přilehlé ulice (Česká, Hroznova, dokonce i část hlavního rynku). Nelze vynechat Piaristické náměstí, kde to na pódiu skutečně mocně dunělo, na dlažbě se v tanečním rytmu vlnila těla od těch nejmenších, přes dospělé až k těm trošku starším. Tělo na tělo, hlava na hlavě, roušky neroušky, metr, dva, nebo jen decimetry, duší jak ve frontě před očistcem. Vše v teple letního odpoledne, podvečera a části večera. Za rohem již totiž začal foukat vítr, přihnal mraky a se soumrakem začaly padat první dešťové kapky. Ty pak v nočním větším množství značně narušily další sobotní průběh této velice oblíbené a zdařilé akce.

Netřeba považovat za zlé zjištění, že mnohým tekly mastné sliny od úst, rodičové krmili a napájeli nejen sebe, ale i své malé, již tloustnoucí ratolesti. Ostatně, co se v mládí naučí, ve stáří jako když najdou a ještě zúročí! O těch dorůstajících ani nemluvě, žejdlík za žejdlíkem svlažoval jejich hrdla… Ale rozhodně to nebylo jen o jídle a pití, ale i právě pro ta malá robátka a dorůstající děťátka byla připravena dostatečná podívaná i zábava (malování, modelování, soutěže, žonglování…). Tak nějak lakonicky dodávám, že v té mačkanici jsme ani dobře nepoznali, kde co nabízejí, dokonce ani nezaparkovali na vypití nějakého žejdlíku. Ta večerní změna počasí přišla dosti rychle. Jedno však nebylo možné přehlédnout. Prodejní stánek, kde nebyla žádná fronta, kde vůbec nikdo nepostával. A obsluha se dohadovala, kdože je tady dneska šéf… Ale, světe, div se! Nebo spíše ne, dneska už není čemu se divit – nevídaná nabídka – veškerá konzumace (různé jídlo i pití) v kategorii „all exclusiv“ v jednotné ceně 550,- korun českých. Tak dobré pochutnání, mládeži!

I přes tuto nepřízeň počasí i o sobotním dopoledni akce dál pokračovala. Zcela pochopitelně, že ve značně omezeném rozsahu, neboť bezpočet prodejců, aktérů, svůj stánek uzavřel, nebo začal pomalu balit. Ale rozhodně to neplatilo pro Hroznovou ulici, kde se dál pod přístřešky předváděla a prodávala převážně móda, textilní i kožedělná, stejně jako další rukodělné práce. V provozu byly např. Italian street food, Mácova káva, Food truck, Cropes of cafe (vše česká provenience???). Rovněž tak „Kavárna Potmě“ provozovaná ve prospěch Světlušky, vstupné 150,- Kč. Také na Piaristickém náměstí se akce nezastavila, tam totiž bylo vše s láskou (a ta je věčná): Nápoje lásky, Víno s láskou, Waffle s láskou, Pekárna u Hrocha, Limo od Vladimíra, Rybotéka (čerstvé rybí výrobky) a také Kavárna na cestě… Naopak zatažené rolety již byly u zastavení: Konopný stánek, Circus Burger, Mazaný preclík, Minipivovar Krajinská, Tradiční belgické pralinky, Farmářská zmrzlina… Vše uváděno jen pro ilustraci, že toho bylo opravdu dost a lid jistě nehladověl. Kulturně ani gastronomicky.

Ale ono to vše nebyl jen o mamonářském kšeftu. Generálním partnerem byla firma „Toyota Dolák“, která dodala množství reklamní (§) literatury, ostatních sponzorů bylo více než tucet. Jen nevím, kde na to všichni berou, když jsou na tom finančně tak zle a natahují pacičky o státní dotace. Mediální partneři ve štědré trojici, ale co si budeme nalhávat, tam je to jen o žvanění. Pozadu nezůstala ani Evropská unie s poučením (tiskovým i verbálním) „Od odpadu ke zdrojům“. S centrální otázkou: „Proč je to pro vás důležité?“ Čtete dobře:– je to pro „vás“, nikoliv „pro nás“, tedy i pro okolí Bruselu… A proto: „Zapojme se do oběhového hospodářství!“ Buduj vlast, posílíš mír! S EU na věčné časy a nikdy jinak!

Komu to nestačí, nechť se obrátí na příslušnou literaturu. Evropské fondy poskytnou 5,5 mld. EUR na lepší odpadové hospodářství… Good!

František Růžička, České Budějovice

p15900731.jpg

Hlad po zábavě

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář