Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poklady v Borovanech ‒ František Růžička

7. 9. 2020

Nevelké jihočeské město Borovany, vzdálené necelých 20 kilometrů od jihočeské metropole, není známo jen „Borůvkobraním“ s pojídáním rekordního množství borůvkových knedlíků, ale v poslední době se stalo dějištěm mnoha zajímavých kulturních a společenských akcí. Ostatně i nedaleká ZOO (Hluboká-Dvorec) získává stále větší oblibu mezi milovníky zvířátek. Bohatou historii si ponecháme na příště. První písemná zmínka pochází z roku 1186, v současné době zde žije přibližně 4 a půl tisíce obyvatel.

Tentokrát jsme ale přijeli za zcela jinou akcí. Za poklady českobudějovické diecéze. V prostorách bývalého kláštera augustiniánů byla nainstalována výstava významných historických předmětů liturgického charakteru. Na vlastní oči jsme měli možnost vidět historické církevní skvosty, které byly dosud ukryty v depozitářích českobudějovické diecéze.

V nedělním odpoledním programu přivítal návštěvníky v dobovém oblečení sám Petr Vok z Rožmberka. Ostatně ‒ kdo také jiný na tomto historickém panství? Bohatý kulturní program byl historicky laděný do doby císaře Rudolfa II., kdy celému rožmberskému panství velel právě onen slavný Vok. Na nádvoří byly v činnosti dobové řemeslné dílny, ale také občerstvení od místních spolků. V borůvkové zahradě bylo postaveno mobilní planetárium, pro jiné zvědavce fotokoutek. V prostorách kláštera bylo možno pobýt v kostele Navštívení Panny Marie, vyslechnout odborné výklady ve Škapulířové kapli. Hudební a zábavný program byl velice pestrý: dobová kapela Bohemian Bards; soubor historických tanců Campanello; skupina historického šermu Bratří z růže. Naštěstí bylo počasí více než příznivé, takže nebylo nutné žádnou z venkovních akcí stěhovat do Malovaného či Květinového sálu.

Ke slavnostnímu otevření přizval Petr Vok na pódium hlavní osobnosti. Přítomné úvodním slovem oslovil starosta města Ing. Petr Jenkner, slovy chvály z návštěv v Borovanech nešetřila hejtmanka Mgr. Ivana Stráská, slovo o nutnosti zachování duchovních hodnot patřilo českobudějovickému biskupovi Mons. Vlastimilu Kročilovi, odborné zhodnocení expozice dalším pracovníkům, kteří se na instalaci podíleli. Mezi další hosty patřil i pan děkan od sv. Mikuláše v Českých Budějovicích Dr. P. Zdeněk Mareš, sekretář otce biskupa P. David Mikluš, současný duchovní správce farnosti a další kněží.

V prostorách prelatury (dnes budova zámku) byla nejen alchymistická dílna, ale především velmi zdařilá expozice Poklady z diecéze s odborným výkladem kurátorů. K vidění byla kněžská bohoslužebná roucha, ušitá z nejdražších látek, velum na kalichy, monstrance. Jedná krásnější než druhá. Původ vlastnictví: farnosti z Husince, Hosína a Hluboké nad Vltavou. Dále gotické plastiky, obrazy a také zcela výjimečný, jen na omezenou dobu vystavený exponát, kterým je fragment z pláště astrologa, astronoma a alchymisty Tychona de Brahe, který byl nalezen při exhumaci jeho hrobu v roce 1901. Většina z těchto pokladů je vystavena vůbec poprvé.

Třeba to vyzní příliš osobně, ale to nejkrásnější na konec. Gotická monstrance z Mirovic. Po ukončení výkladu jsem si dovolil osobně oslovit starostu města a předal mu druhý díl z trilogie „Mirovice na prahu století“, kde je podrobný popis této vzácné památky. Již jednou byla vystavována v Jihočeské galerii v Hluboká nad Vltavou. V době Druhé světové války ji mirovický děkan P. Jan Skřivan nechal uschovanou v nedaleké hospodářské usedlosti u Čandů v Podskalí u Mirovic. Jako malý ministrant pamatuji, jak byla těžká a P. Josef Kavale ji ještě při slavnostech Vzkříšení a Božího Těla nosil připásanou zvláštním popruhem. Přesná výška je 102 cm, ve středu široká 31 cm, je přebohatě zdobená, mimo jiné rytými postavami sv. Barbory, Václava, Rosalie, Prokopa, Kateřiny, Sigmunda a litými soškami sv. Petra, Klimenta a menšími soškami sv. Apollonie, zbrojnoše, Pavla a Voršily. Vrchol stříšky vybíhá v krucifix. Vyorána byla údajně v době po třicetileté válce u Horosedel. Má dvakrát státní punc… Na celý život nezapomenutelný okamžik, když jsme ji očišťovali pod baldachýn do průvodu, doprovázenou svícny, korouhvemi a hudbou, jak se tehdy slavnostně dodržovalo.

František Růžička, České Budějovice

p15900331.jpg

p15900371.jpg

p15900381.jpg

Zájem návštěvníků o ukázku vzácných exponátů z depozitáře

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář