Jdi na obsah Jdi na menu
 


Živitelka nebude ‒ František Růžička

7. 9. 2020

V loňském roce přilákala výstava Země živitelka na českobudějovické výstaviště více než 130 tisíc návštěvníků, mnoho odborníků a hostů. V současné době, kdy stále ještě sklízíme dopad pandemie, zeje téměř prázdnotou. Kvůli opatřením byl známý agrosalon přesunut až na příští rok. K otevření výstaviště snad dojde začátkem září, kdy se připravují podzimní trhy, podobné dřívějšímu Hobby.

Podle ředitele M. Severina byl o letošní „Živitelku“ velký zájem. Jednak v dubnu došlo ke zrušení Techagra v Brně, ale mnozí vystavovatelé se hlásili již po loňské velice úspěšné sezoně. Kvůli mimořádným opatřením však tak rozsáhlou akci nelze letos vůbec uskutečnit. Předpokládala se účast 660 vystavovatelů. Taková akce se připravuje déle než rok a již dopředu bylo oznámeno téma „60 let výstavnictví v Českých Budějovicích“. Proto ten přesun až na příští rok.

Doprovodnou akcí bývají Národní dožínky, ale ani ty se letos konat nebudou. Pouze na několika tradičních místech v jižních Čechách. Sortiment podzimních trhů bude blízký oblíbenému „Hobby“, které se rovněž neuskutečnilo. Zatím je předpoklad, že v měsíci říjnu se uskuteční Mezinárodní výstava psů, ale bez diváků. Na začátek prosince se pak připravuje veletrh pro rybáře. Mezitím se uskuteční ještě několik externích akcí, jako Gastrofest nebo různé koncerty, které byly přesunuty z jarních termínů.

V současné době již probíhá řada investičních akcí, ve kterých se bude pokračovat i v příštím roce. Rekonstrukcí by měl projít pavilon Z a následně výstavba úplně nové výstavní plochy po zbouraných pavilonech E a F. Dojde k posílení hygienického zázemí, připravují se různá opatření, například instalace nových turniketů, které dokáží v daný čas sdělit, kolik je v areálu návštěvníků.

Nejen Českobudějovické výstaviště, ale i Veletrhy Brno a další menší výstavy zatím stojí a jak jejich představitelé uvádějí, bojují o přežití.

Šéfka krajské agrární komory Hana Šťastná uvedla, že je naplánované Dožínkové loučení s létem v Safari v Hluboké u Borovan, Dřevorubecké závody v Hluboké nad Vltavou. Dále pak doplnila, jak to vypadá s letošní úrodou, která byla ovlivněna nepřízní počasí. Předpokládá se dostatek siláže, ale nedostatek sena, nestačilo se sekat a usušit.

Ohlédnutím za minulými roky nelze opomenout, že každoročně byla „Živitelka“ podpořena čelními státními a stranickými činovníky. To platí nejen o době zemědělské velkovýroby, ale i o době polistopadové. Oni se soudruzi i podruzi vždy přišli rádi podívat mezi dělný lid. Husák, Štrougal, Jakeš. Kdo by si rád nezavzpomínal. Ti mladší, jako Klaus nebo Zeman, to nemají do minulosti tak daleko.

Tak ať vám chutná vonný chléb z letošní úrody! Bude nejen se solí, ale i s mnohými předvolebními sliby. A těch bude…

František Růžička (Hlas svědomí)

p15505901.jpg

Oslava dobré úrody

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář