Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dva výroky ministryně Jany Maláčové

21. 9. 2021

ČSSD si za smutný konec může sama!

Nikdy jsem se netajil svými výhradami vůči tomu, co v posledních letech provádí ČSSD. Přesněji: politici této (po mém soudu) již dávno „mrtvé“ partaje. Z pozice historika, který se v minulosti zabýval také dějinami této strany, musím zcela zodpovědně prohlásit toto: Výkřiky politiků jakékoli strany nejsou potvrzením života té které strany, nýbrž pouze těchto konkrétních osob, jež si budou muset hledat práci, až tato jejich „živitelka“ skončí na politickém hřbitově.

A třebaže ani já jsem nikdy nešetřil kritickými slovy na adresu všech předáků polistopadové ČSSD (za solidní reprezentanty této strany považuji jedině tyto tři poslance: Zaorálka, Birkeho a Běhounka), počínaje B. Sobotkou, který přivedl ČSSD na šikmou plochu, po níž doklouzala až k propadlišti dějin, a konče J. Hamáčkem a jeho novým „kámošem“ z „husté dvojky“ – M. Stropnickým.  (Myslím Matěje, nikoli toho podprůměrného herce z televizních detektivek Martina, který si hraje na diplomata.) Toho posledně jmenovaného předsedu strany, jenž nebyl schopen ani dokončit vysokou školu, jednou nelichotivě zhodnotí historici, až najdou odvahu, aby o ČSSD a jejím „pohřbu“ napsali.

Na druhé straně musím popravdě konstatovat, že v předvolební vřavě, kdy útočí jeden politik na druhého, protože všem „tečou nervy“ z nejistého výsledku voleb, si „zanikající“ a na politický hřbitov se ubírající ČSSD vede nad očekávání dobře. V předsmrtné křeči podává přímo nadlidské výkony, hlavně J. Maláčová. Skoro to vypadá tak, jako by si vůbec neuvědomovala, v jakém maléru její strana je. Bude to však mít pramalý vliv na to, co se s ČSSD po volbách stane. Umíte si představit, kolik všelijakých „trafikantů“ a politických „kamarádů“ přijde o svou obživu z peněz daňových poplatníků?

Tento trudný konec jsem Sobotkově ČSSD předpovídal již v roce 2017, jak si lze ověřit v archivu mých starších článků. Tehdy se „Bohuš z Telnice“ chvástal tím, jak má poměry ve své straně pevně v rukou. Nakonec se ukázalo, že dopadl stejně jako babička Škopková ze známé Troškovy filmové trilogie: měl tam ho*no. Ale protože B. Sobotkovi chybí alespoň elementární dávka soudnosti, chtěl by si po svém politickém a osobním debaklu ještě hrát na „hrdinu“. Opravdový komik!

Tím doopravdy nikdy nebyl a nebude. Nanejvýš „babrákem“, který přivedl svou stranu k postupnému zániku. O ten se postaral další z odchovanců „mladých sociálních demokratů“, kteří se nenaučili nikdy poctivě pracovat, protože si zvykli ometat se pouze v politice za peníze daňových poplatníků – J. Hamáček. Ostudná figurka, která nebyla schopna ani dokončit vysokou školu. ČSSD se skutečně nemá čím chlubit. Spíše stydět ‒ až do konce svých dnů.

malacova-jana.jpgTřebaže nemám důvod politiky ČSSD chválit, protože není za co, považuji za zaznamenáníhodné dva výroky z poslední doby, které zazněly v televizní „Partii“ na CNN Prima News moderátorky T. Tománkové, a to v neděli dne 19. 9. 2021. Jak informuje server „iDNES.cz“ (19. 9. 2021, 12:30), pronesla tam ministryně J. Maláčová níže uvedená památná slova.

Její první výrok zní: „ČSSD udělá všechno pro to, aby se ODS do vlády nedostala.“ A další výrok, jenž vyplynul z vývoje debaty televizních hostů T. Tománkové (Maláčová, Pekarová-Adamová, Okamura) ten první pouze doplňuje: „Trojkoalice (= SPOLU) je podvod.“ A následuje doplňující informace: “Vždyť ani nepočítají s ustavením společného poslaneckého klubu.“ [Možná to paní ministryně neví, ale s tím tito političtí podvodníci nepočítali od samého začátku, protože jim jde výhradně o to, aby „propašovali“ do PS pár svých současných poslanců. To jim stejně na ustavení klubů stačit nebude a budou buď nuceni do klubu ODS vstoupit, nebo z nich budou „solitéři“.)

K výroku prvnímu není v podstatě co dodávat. Bývaly doby, kdy představitelé ČSSD tvrdili, že do Babišovy vlády nepůjdou. Pak otočili jako na obrtlíku (o 180 stupňů) a začali tvrdit, že tam musí vstoupit proto, aby zabránili vzniku koalice ANO 2011, SPD a KSČM. Po třech letech účinkování v druhé Babišově vládě (ta první byla menšinová, „jednobarevná“) je zřejmé, že angažmá v tomto „kanibalském“ konkubinátu přivedlo ČSSD k úplnému zániku. Ve svých článcích varuji před tímto scénářem vývoje od roku 2017. Bohužel – všechno bylo marné.

─────

ODS – hlavní brzda „pokroku“?

Ten, kdo zažil vývoj posledních třiceti let, nejspíš bude koukat „s otevřenou hubou“ na to, co se dnes děje. Dnes totiž ČSSD považuje za úhlavního nepřítele ODS, svého někdejšího opozičně-smluvního partnera z doby po roce 1998. Naproti tomu koalice SPOLU zase převzala dosavadní „rétoriku“ socanů, když tvrdí, že je třeba zabránit vládě „populistů“ (= ANO 2011) s „extremisty“ (= SPD, KSČM). Jak se zdá, s ČSSD se již do budoucna nepočítá, protože ta již byla ze strany „opozice“ politicky pohřbena.

Co k tomu všemu dodat? Je to prosté. Ministryně J. Maláčová jen nahlas říká to, co v této zemi ví snad každý. Případná spolupráce A. Babiše s některými politiky ODS povede k tomu, co jsme u nás již zažili, a to k privatizaci a pokračujícímu rozkrádání toho, co ještě po předchozím privatizačním „řádění“ zbylo. (Asi nikoli náhodou se začalo znovu hovořit o lithiu, které sehrálo svou negativní roli před volbami v r. 2017.) Nejvíce to hrozí v oblasti zdravotnictví (+ sociálních služeb) a ve školství. Tedy: v oborech, které byly doslova zdevastovány déle než rok trvající pandemií „covidu-19“.

Nemusím snad ani zdůrazňovat, jak je tento „scénář“ dalšího vývoje nebezpečný. Nikoli pro politiky, kteří chtějí zůstat u koryt a jen plácají o tom, co by udělali, kdyby mohli, nýbrž pro občany této země, jimž by politici měli správně sloužit, protože jsou placeni z jejich daní. Bohužel – jak se u nás stalo v posledních letech zvykem, většina politiků slouží pouze sama sobě a hrabe, dokud to jde. Dostat se k „lizu“: to je to, oč tu běží.

[To, o čem píšu, je záležitostí až posledního desetiletí, kdy jsme již opustili „mantinely“ polistopadového režimu a kdy se tady rozbujela svévole volených „zástupců lidu“, kteří se začali mylně domnívat, že jejich „mandát“ pochází od Pánaboha. Součástí toho je zneužívání moci, klientelismus a nepotismus nebývalých rozměrů (viz poměry v České televizi) a nikým nepostihovaná korupce.]

Z tohoto hlediska je tedy tvrzení J. Maláčové pravděpodobnou variantou dalšího vývoje v naší zemi po volbách, Navíc se toto konstatování opírá o historickou zkušenost z posledních třiceti let našeho polistopadového vývoje. Přesto ani já nerozumím tomu, co paní ministryně myslí tím, že „ČSSD udělá všechno pro to, aby se ODS do vlády nedostala.“ To je chtějí socani „vystřílet“, nebo vystěhovat na pustý ostrov? Obojí je přece v demokratickém režimu nemožné. Směr vývoje lze měnit pouze na základě demokratických voleb. Toť vše.

Jak se zdá, je prý již „ruka v rukávu“ a čeká se pouze na výsledky říjnových voleb. Navzdory očekávaným komplikacím v povolebních vyjednáváních si tentokrát dovedu představit, že jednání budou velmi krátká, jelikož budoucí koalice je již předjednána a předběžně dohodnuta. Zda se tam počítá rovněž s koaličními partnery ODS, tříprocentními stranami TOP 09 a KDU-ČSL, není zatím jasné. Spíše však ne.

Jako nejpravděpodobnější se jeví ta varianta, při níž si A. Babiš (jako vítěz voleb) „vyloupne“ jako perníček z pohádkové chaloupky několik ochotných „komparzistů“ z ODS – a na zbytek koalice se vykašle. (Vždyť jsou tam jeho největší a nezavilejší kritikové! Proč by jim za to ještě měl nabízet ministerská křesla?) Inu, s P. Fialou, M. Pekarovou-Adamovou ani s M. Jurečkou se v tomto „scénáři“ nepočítá. Proč by mělo? Neexistuje pro to žádný důvod. Ať jdou pracovat někam do fabriky, aby poznali, jak těžko se u nás vydělávají peníze obyčejným lidem! Proč by měl někdo dál živit tyto politické vyžírky, které pro občany nedělají vůbec nic, ale pouze jim škodí?

S tím vším souvisí i druhý výrok J. Maláčové: „Trojkoalice je podvod.“ Na toto prohlášení M. Pekarová-Adamová podrážděně zareagovala takto: „Žvanilové. Nesmysl!“ Ale kdepak, vážená paní předsedkyně levičácké pidistraničky TOP 09! Celá věc je velice prostá. Kdo sleduje poměry v ODS, jež trpělivě pod vedením neschopného „politologa na baterky“ P. Fialy, jinak úspěšného „uspávače hadů“, o kterého nikdo nestojí, čeká na své příští vládní angažmá, tomu je jasné, co bude následovat. Hned po volbách se ODS zbaví P. Fialy a hodí na něj neúspěch ve volbách. To bude dostatečně legitimní důvod, jak se ho okamžitě zbavit. „Modří ptáci“ možná ani nebudou čekat na plánovaný stranický sjezd a přinutí P. Fialu, aby sám rezignoval.

Já osobně považuji právě tento scénář dalšího vývoje za nejpravděpodobnější. Osud partnerů z koalice SPOLU již nebude po volbách nikoho zajímat. Také tam lze očekávat personální výměny na předsednických postech. Problémem je to, že žádné osobnosti nemají. Jako neparlamentní strany však nikoho zajímat nebudou. Ministryně J. Maláčová má nicméně pravdu v tom, že s pokračováním této koalice se nepočítá. To jen teď, pár týdnů před volbami, tady kdosi hraje politické divadýlko kvůli ohlupování naivních voličů.

trojkoalice.jpg

─────

Bez M. Pekarové a M. Jurečky se naše dějiny obejdou!

Z podrážděné reakce M. Pekarové-Adamové je zřejmé, že „šuškanda“ ohledně jejího vyšachování z příští vlády bude na stole ihned po odstranění P. Fialy z čela ODS. Problém spočívá pouze v tom, že těm dvěma předsedům politických stran (TOP 09, KDU-ČSL) to zatím nikdo do očí neřekl. Následovat bude pravděpodobně podobný scénář jako v případě ODS. Je evidentní, že ani „štěkna“ a „hysterka“ M. Pekarová-Adamová, ani traktorista z Rokytnice u Přerova M. Jurečka svou roli předsedů strany nezvládli, a proto budou muset ve funkci skončit. Formálně kvůli špatnému volebnímu výsledku, ve skutečnosti kvůli chybám, kterých se dopustili a jimiž poškodili svou stranu.

Ve standardní demokracii je jen obtížně představitelné, aby stranu vedla osoba, jež vyzývá k pálení knih premiéra země, byť by byl zatížen sebevětšími aférami – jako A. Babiš. A stejně tak je nepřijatelné, aby se druhý z těchto předsedů choval tak, že porušuje předem dohodnutá pravidla pro povolební spolupráci (otázka manželství pro jednopohlavní páry), nebo měnil své postoje podle toho, jak se vyspí.

O tom, že Trojkoalice (= SPOLU) je podvod od samého začátku, píšu v SN od počátku letošního roku, kdy ti tři „spasitelé“ podepsali jakési memorandum u sochy TGM na Hradčanském náměstí. Můj politický instinkt mě – jako zatím pokaždé – nezklamal. Znám totiž naše „politikáře“ natolik dobře, že splést se je zcela nemožné. Všichni to jsou jen političtí komedianti a vyžírky, které by rády další čtyři roky parazitovaly na penězích daňových poplatníků.

─────

Už se ví, kdo půjde v čele pohřebního průvodu ČSSD?

Jakkoli byla televizní debata v „Partii“ T. Tománkové (19. 9. 2021) na první pohled dramatická, zase tak divoké to nebylo. Karty jsou totiž již dávno rozdány a politici pouze hrají tak, jak dovedou. V této „Partii“ s přehledem vyhrál T. Okamura, který nastavil svým soupeřům pravdivé „zrcadlo“: všichni lžou a podvádějí, protože si chtějí zachovat svá koryta a jsou kvůli tomu ochotni udělat cokoliv a dopustit se čehokoliv.

Letošní volby budou v tomto kontextu doopravdy mimořádně vyhrocené: brutální lži i podpásovky budou asi tím nejmenším, čeho budeme svědky. Výhru nemá jistou nikdo, i když A. Babiš se tváří jako příští premiér. Co nejspíš nemohlo uniknout pozornosti nikoho, je totální „propad“ dvojkoalice „Pirátů“ a STAN. Zase jedna „bublina“ splaskla. I to jsem v jednom ze svých nedávných článků předpověděl: jako historik i jako politický komentátor. Inu, zkušenost a předvídavost stáří.

Co se týká ČSSD, je škoda, že tato strana končí. Vývoj za poslední měsíce potvrdil, že jedině ona měla a má kompetentní ministry, kteří odváděli vcelku solidní práci. Ostatní strany tímto odborným zázemím nedisponují. Je dobré to vědět, protože něco jiného jsou Okamurovy výkřiky ohledně společné vlády s ANO 2011 a úplně něco jiného zase to, že SPD nemá žádné odborníky, kteří by do vlády mohli nastoupit. Jedině snad nějaké externisty bůhví odkud. V poslaneckém klubu SPD nevidím jedinou kompetentní osobu, která by byla schopna vést jakýkoli rezort.

Podobné je tomu i s „nominanty“ obou koalic a Šlachovy „Přísahy“. Ani třicet let práce u Policie ČR není dostatečnou kvalifikací pro to, aby mohl někdo dělat ministra vnitra. To platí jak pro zkušeného policistu R. Šlachtu, o jehož zápalu pro věc a poctivosti nepochybuji, tak zejména pro učitele němčiny V. Rakušana. Ledaže by učil policejní frekventanty němčinu, aby byli schopni domluvit se s cizinci, kteří jako turisté navštěvují ČR.

─────

Nemylme se! Žijeme již celou dekádu v Druhé polistopadové republice!

Až najdou příští historici odvahu, aby popsali a zhodnotili celé polistopadové období našeho vývoje, bude pro ně jistě jednou z důležitých kapitol jejich práce role ČSSD v  naší cestě ke svobodě a demokracii po r. 1989. Pro mne osobně, jakožto historika, který se dějinami této strany v uplynulých desetiletích zabýval, je velmi smutné, ba přímo zarmucující, jsem-li nucen konstatovat, že naše nejstarší politická strana končí. Kdybych to měl přirovnat k něčemu, čemu bude každý člověk rozumět, a to i bez znalosti této 143leté historie ČSSD, uvedl bych tento příměr: rodička porodila dítě, avšak sama porod nepřežila.

Přesto: ČSSD sehrála svou nadmíru důležitou roli ve snaze o udržení a zachování demokracie v naší zemi. Bohužel – vstupem do Babišovy vlády se sama odsoudila k zániku. Ani já si netroufám hádat, jak by to u nás dopadlo, kdyby ČSSD v této vládě nebyla. Zda by byl „demokratický deficit“ naší země tak velký, že bychom se již ocitli mimo mantinely parlamentní demokracie, či nikoliv.

Popravdě: My všichni, ať si to uvědomujeme, nebo ne, „jedeme“ po vedlejší, paralelní, koleji již delší dobu: od roku 2010, kdy u nás skončil vývoj, zahájený „sametovou revolucí 1989“. Improvizace s „protestními hnutími“ (Věci veřejné, Úsvit přímé demokracie, ANO 2011, SPD) znamená, že již déle než deset let žijeme v „Druhé polistopadové republice“. Ta „první“ symbolicky skončila smrtí prvního polistopadového prezidenta republiky V. Havla (1936-2011). Vypadá to skoro jako řízení Boží, ale je tomu tak.

Zda se tyto skutečnosti po říjnových parlamentních volbách nějak výrazně promění v neprospěch svobody a demokracie, to teprve ukáží první měsíce po volbách. Jisté je pouze jedno: žádné lepší vyhlídky nás nečekají ani v ekonomické, ani v politické oblasti. Pokud nedojde k rychlému oživení ekonomiky a k nastartování trvalého růstu, přemění se latentní krize ekonomická v krizi celospolečenskou. Před pádem do dlouhodobé recese nás může zachránit jedině urychleně připravená a provedená penzijní reforma. Jinak nám hrozí pád do chudoby pro velkou část obyvatelstva.

V tom, co je nutno udělat, má J. Maláčová pravdu. Je třeba nedopustit, aby došlo k privatizaci, tudíž ke zhoršení (= dostupnosti), v oblasti školství a zdravotnictví. V tomto případě by byl „restart“ společnosti po „covidu-19“ neproveditelný. Mějme to všichni na paměti!

19. 9. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář