Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pologramotný kandidát na ministra financí?

20. 9. 2021

O tragických neznalostech českého pravopisu ze strany našich politiků píšu již dlouho. A musím se přiznat, že mě to již přestalo bavit, ba přímo mě to děsí. Jestli tito pologramoti a totální negramoti slibují nám, voličům, „změnu“, budou muset začít u sebe. Nejprve se musí vrátit do základní školy a tam se pořádně naučit českému pravopisu. Až pak mohou uvažovat o tom, že by se objevili v politice. Dokonce ani za komunistického režimu něco takového nebylo možné. To konstatuji jako bývalý „nepřítel socialismu a Sovětského svazu“, jak to stálo v mém posudku. Také komunistům totiž časem došlo, že s negramoty si sotva udrží vládu nad občany.

Nejnověji se mezi pologramoty, vyznačující se velkým sebevědomím a odhodláním řídit tuto zemi i celou zeměkouli, zařadil pirátský senátor Lukáš Wagenknecht. Na jeho adresu musím dodat, že s takovým příjmením bych do politiky vůbec nelezl. Může to zkusit (podobně jako lidovci) u mohutného zadku B. Posselta. Tam jeho neznalost pravopisu vadit nebude, spíše naopak. Soukmenovec B. Posselt aspoň bude moci svým krajanům, sudeťákům, vyprávět o tom, kterak „ten český ksindl“ neumí ani pořádně česky.

Být na místě tohoto plešatého pána, pověsil bych politiku na hřebík a šel bych se živit nějakou méně náročnou prací, kde nebude muset komunikovat a kde mu bude stačit hýkání a kývání hlavou. Při této nenáročné činnosti se jistě pravopisných chyb dopouštět nebude.

A o jakých chybách vlastně v souvislosti s tímto veledůležitým, leč nevzdělaným a pologramotným, politikem je řeč? Posuďte sami. Pan senátor na Twitteru napsal: „Věřím[,] že nejde o vypuštěny balonek ke spolupráci KDU s ANO. Lidská práva včetně manželství pro všechny jsou důležité téma a nesmí být důvodem pro pokračování babišova kradeni.“ (Twitter, 17. 9. 2021, 19:46)

V tak krátkém textu tento politik dokázal udělat dvě hrubé pravopisné chyby a dvě chyby „malé“.První „hrubou“ chybu představuje chybějící interpunkční čárka před spojkou „že“ (každý u nás přece ví, že před touto spojkou se čárka musí psát) a druhá je pak v přídavném jménu přivlastňovacím „Babišova“.  Navíc jsou tam „malé“ chyby ve slově „vypuštěný“ a „kradení“. V obou případech jde o chybějící čárku nad příslušnou samohláskou. Nejedná se tedy o chybu kvůli „diakritice“. V obou případech je příčinou nedbalé psaní pisatele tohoto sdělení.

Opět se potvrzuje, že „Piráti“ jsou banda nevzdělanců, která by se ráda dostala k „lizu“ – za peníze daňových poplatníků. Pro „bruselského udavače“ L. Wagenknechta (= pacholek, čeledín sloužící u vozu, rozuměj: žebřiňáku) si „Piráti“ naplánovali v nové vládě post ministra financí. Co by tam chtěl dělat, když pro tuto pozici nemá odpovídající vzdělání, není jasné. V poslední době se objevují také jiná jména, kde situace není o moc lepší. Se jménem, jaké má tento politik, by udělal nejlépe, kdyby se zahrabal dvacet metrů pod zem a počkal tam až do konce světa. Být na jeho místě, ani by mě nenapadlo tlačit se do politiky. Nanejvýš tak tlačit ten žebřiňák…

S podobnými hlupáky/hlupačkami a nevzdělanci, jako je L. Wagenknecht, naše nové politické strany žádnou díru do světa neudělají. Nicméně: tento politik nemusí zoufat. Stejně jako on je na tom i M. Jurečka, M. Pekarová-Adamová, M. Výborný, J. Grolich, T. Zdechovský, T. Martínek, P. Gazdík a další „géniové“ z Poslanecké sněmovny.

Už se těším na tu „ZMĚNU“, kterou nám tito pologramotní politici slibují! „Lepší zítřky“ jsou konečně na dosah.

19. 9. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář