Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mlčochu, už máš sbaleno? Je nejvyšší čas!

7. 9. 2022

Motto: „Je lepší umřít v boji než umřít hladem a zimou.“ (gen. Hynek Blaško na demonstraci dne 3. 9. 2022)

Na Václaváku se opět píší dějiny…

Již dlouho nebylo Václavské náměstí v Praze tak zaplněné lidmi jako v sobotu dne 3. září 2022, kdy se zde konala demonstrace proti vládě P. Fialy. Policie ČR odhadla počet přítomných demonstrantů na 70 tisíc. Jiní pozorovatelé se dopočítali podstatně vyšších čísel: od 120 000 až po 200 000 osob. Vzhledem k tomu, jak byli lidé namačkáni na sebe (nějaká osobní zóna se nedodržovala), lze odhad počtu účastníků zvýšit až na 150 000 lidí.

Tak tomu bývalo v památných dnech Listopadu 1989, kdy se tady konala denně masově navštívená shromáždění občanů. To byly mítinky, na nichž nespokojení občané požadovali odchod stávající mocenské garnitury v čele s KSČ. Dne 3. 9. 2022 demonstranti z Václaváku požadovali nikoli změnu režimu, ale pouze odchod neschopné vlády, která škodí této zemi a jejím občanům. Rovněž tím, že v době vrcholící energetické krize a navzdory zdražování úplně všeho nijak občanům nepomáhá, ale pouze z nich ždímá daně, jimiž si vylepšuje bilanci svého deficitního rozpočtu.

vaclavske-namesti-v-praze-3.-9.-2022.jpg

Je třeba jasně říci, že pokusy o zpochybňování vysokého počtu demonstrantů, jakož i motivace, proč na tento protivládní protest dorazili ze všech koutů naší republiky, jsou pouze výrazem trapnosti těch, kteří si až do tohoto dne falešně namlouvali, že jejich pozice je pevná a neotřesitelná. K tomu se sluší poznamenat: nikdy nebyla a už nikdy nebude. I kdyby se jim podařilo nahnat proti lidem policajty s obušky, jak si to my, starší občané, pamatujeme z událostí ze dne 17. 11. 1989 na Národní třídě v Praze, nebude jim to nic platné. Zkrátka: některé postupy se opakovat kvůli změněné historické situaci nedají, byť by si to momentální držitelé moci sebevíc přáli. Ani plukovník M. Koudelka s tím nic nenadělá. Možná čeká na své jmenování generálem, aby nám, kverulantům a „proruským švábům“, ukázal, zač je toho Rakušanův loket.

Některá zaprodaná média, zejména ta údajně „veřejnoprávní“ (včetně „presstitutů“ z České televize) tvrdila, že se tam sešlo jen pár desítek tisíc nespokojenců, prý stoupenců proruské politiky. A ti údajně zaplnili Václavák jen v jeho horní polovině. Viděl jsem řadu fotek různých autorů, ale nic takové nepotvrzují. Je to obvyklá lež Fialových „papoušků“ a provládních, mainstreamových médií. Náměstí bylo téměř plné a „napěchovanost“ připomínala jak pamětníkům, tak i přímým účastníkům, kteří se se svým svědectvím svěřili např. na sociálních sítích nebo na zpravodajských webech, události z Listopadu 1989.

Velice hezky o tom pojednal ve své reportáži z 5. 9. 2022 komentátor „Krajských listů“ Štěpán Koloc. Jeho článek má příznačný titulek, který charakterizuje velice přesně a výstižně naši poněkud zmatenou dobu: „Pražáci byli na chatách, celej venkov byl na demonstraci v Praze“. I to vzdáleně připomínalo události ze 17. 11. 1989: Havel by tehdy na Hrádečku a o „partyzánské“ akci části pražské StB neměl ani tušení. Disidenti měli totiž „převrat“ naplánovaný na Den lidských práv – 10. 12. 1989. To jen pro úplnost, aby bylo jasné, jak to tehdy probíhalo. A malá připomínka těm naivkům z Fialovy koalice, kteří se hlásí k „Havlovu odkazu“. Asi se jim ty „hodnoty“ nějak v hlavě pomotaly.

─────

Tentokrát demonstrovali jiní lidé než v minulosti…

Naposledy se na Václavském náměstí sešlo okolo 100 000 osob při demonstraci proti poslanci Z. Ondráčkovi (KSČM) dne 5. 3. 2018, symbolicky ve výroční den smrti sovětského diktátora J. V. Stalina (†5. 3. 1953). Toto protestní shromáždění se vbrzku proměnilo i ve vystoupení proti A. Babišovi. Ten pobýval týž den, 5. 3. 2018, ve Zlínském kraji.

Rovněž toto shromáždění připomnělo dnešek. Zatímco Václavák bouřil proti P. Fialovi a jeho vládě, pan premiér neměl nic rozumnějšího na práci než objíždět Středočeský kraj a navštěvovat (tak trochu inkognito) kandidáty za ODS pro komunální a senátní volby. Třebaže dostal v předstihu pozvánku na onu pražskou demonstraci, aby se zde tváří v tvář setkal s občany tohoto státu, raději dal přednost poplácávání po ramenou od svých spolustraníků. Na Václaváku by to tak přátelské nebylo: možná by padla i nějaká ta facka.

Mnozí z nás si pamatují i akce „Milionu chvilek pro demokracii“, podivného aktivistického spolku, který byl financován bůhví odkud. Tehdejší demonstrace na Staroměstském náměstí i na Letné svolával ještě nedostudovaný teolog M. Minář, zrzavý hnědokošiláč, který se sám pasoval do role „svědomí národa“. Demonstrantům v té době vadila Zemanova „kámoška“, bývalá komunistická prokurátorka z doby před rokem 1989, M. Benešová, která se ve druhé Babišově vládě (na přání M. Zemana) stala ministryní spravedlnosti. Organizátoři tehdy požadovali její okamžitou demisi – kvůli teoreticky možným zásahům do systému státního zastupitelství.

Dnes tomuto spolku, který by rád mluvil úplně do všeho, ale bez jakékoli zodpovědnosti, najednou přestal vadit jiný předlistopadový komunista – bývalý vojenský prokurátor I. Stříž, někdejší kolega pověstného I. Ištvana z Olomouce. O tomto, tehdy mladém kariéristovi je známo, že před rokem 1989 posílal s oblibou do vězení tzv. odpírače vojenské služby. Většinou se jednalo u nábožensky založené mladé muže z religiózních oblastí Moravy.

Týž prokurátor dnes hrozí občanům našeho státu postihy za to, když se nebudou uctivě klanět modlám „demokratického“ režimu s totalitními choutkami – Jeho Vysokoblahorodí „panu profesorovi“ z Brna P. Fialovi a dalším členům jeho kabinetu. Je vskutku komické, kam až se dostala původní, havlovská „pravda a láska“. Odpověď se nabízí sama: do p*dele.

[O demonstraci z 5. 3. 2018 jsem psal v článku s názvem „Babišův populismus a cynismus nezná mezí“ (SN č. 3/2018, vloženo 19. 3. 2018, ZDE).]

─────

Přivedl je sem strach z nejisté budoucnosti, nikoli Putin!

„Dneska si bereme republiku zpátky! Zaplněné Václavské náměstí požaduje demisi vlády“. To hlásá titulek metropolitního webu „PrahaIN.cz“ (5. 9. 2022). Článek informuje vcelku velmi objektivně o průběhu demonstrace, kterou její svolavatelé nazvali takto: „Česká republika na 1. místě!“ Pokud vám tento slogan něco připomíná, nemýlíte se! Ano, v roce 2016 pod obdobným heslem „America first“ (Make America great again) kandidoval v prezidentských volbách podnikatel D. Trump, nominant republikánů.

Hlavní požadavkem demonstrantů z 3. 9. 2022 byla nečinnost Fialovy vlády v době enormního nárůstu cen energií, pohonných hmot i životních potřeb. Ústředním heslem bylo slovo: DEMISE této asociální a protilidové vlády. Na programu shromáždění, jež trvalo déle než tři hodiny, byla řada řečnických vystoupení ohlášených hostů z řad odborníků i politiků. Hlavními tématy byly: energetika, zdravotnictví a potraviny.

O energetice nejprve hovořil první pozvaný expert: Vladimír Štěpán. Posluchačům se svěřil s tím, že mu dnešní (3. 9. 2022) demonstrace připomíná Listopad 1989. Za skandování slov „demise, demise“ se k mikrofonu dostal druhý řečník: Ivo Noveský, jiný expert na problematiku energetiky. Po něm hovořil podnikatel a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Ten si doopravdy nebral žádné servítky a řekl pravdu naplno: Lidi, kteří řídí stát, jsou „hospodářští negramoti“. To se pochopitelně nelíbilo ve Strakově akademii, zejména kritika P. Fialy za jeho nedávné vystoupení na výstavě „Země živitelka“ v Českých Budějovicích.

Jandejsek ve své nesmlouvavé kritice pokračoval. V souvislosti s nekompetentním premiérem P. Fialou prohlásil toto: „Neměl ani nikoho, kdo by mu napsal pár vět. Bylo to strašný. Urážel zemědělce, urážel nás všechny.“ Poučné a zároveň na dnešní dobu velmi odvážné bylo i další Jandejskovo konstatování: „Nejlepší by bylo, kdyby v Evropě (= EU) všechny dotace v zemědělství skončily. Pak bychom ukázali, kdo a jak umí produkovat.“ (V průběhu projevu tohoto řečníka organizátoři demonstrace uvedli, že Václavské náměstí je úplně plné. Zaplněné prý byly i postranní ulice.)

Další řečník, bývalý ředitel Vodních cest ČR Jan Skalický, prohlásil: „Tato vláda vede zemi a rodiny do bankrotu, do chudoby. (…) Fialova vláda musí skončit. Je to vláda plná amatérů, prázdných lidí, lidí bez znalostí, bez srdce, bez hrdosti. Proto musíme všichni volat: předčasné volby, předčasné volby!“

Tímto vystoupením skončila „odborná“ část programu této demonstrace. Pak následovaly projevy řečníků. Jako první promluvila předsedkyně „Trikolóry“ – Zuzana Majerová-Zahradníková. Ta na adresu P. Fialy uvedla: „Fialova vláda je možná bruselská, možná ukrajinská, ale rozhodně to není česká vláda. Protože kdyby to byla, hájila by zájmy českých občanů.“ Vyslovila se i pro zrušení sankcí, které poškozují naše zájmy: „Toto není naše válka. (…) Válku neukončíme tím, že budeme mluvit o míru. Toho dosáhneme jedině tím, když nebudeme posílat zbraně a prodlužovat tak konflikt, který se nás netýká.“

Následoval dvouminutový projev exposlance Lubomíra Volného. Ten nebyl původně jako řečník ohlášen, ale doslova se na tuto akci vnutil. Svůj projev navíc četl. Přesto posluchače nezaujal a uplynutím stanovené doby projevu byl nucen skončit. [Následná kritika organizátorů za Volného vystoupení byla oprávněná: neměli to připustit! Volný zbytečně zdiskreditoval celou akci a vrhl stín i na vystoupení jiných řečníků. Zkrátka: organizátoři tuto část nezvládli.]

Následovalo velmi odhodlané a obsahově hodnotné vystoupení europoslance gen. Hynka Blaška (SPD), který je jedním z kandidátů na příštího prezidenta republiky. Já sám jsem ho před časem označil za „muže s příběhem“. Tím se může pochlubit jen málokterý z dalších kandidátů: určitě ne „komunistický lampasák“ gen. P. Pavel. [Co se týká oněch kandidátů, mezi řadovými účastníky demonstrace byl i miliardář Karel Janeček.]

Generál ve výslužbě H. Blaško řekl: „Je pro mne nesmírnou ctí vystoupit pod symbolem naší vlasti, pod svatým Václavem. (…) Naše země je rozkrádána, devastována. (…) Vláda názory a postoje lidí (= občanů) zcela ignoruje. Členové vlády zapomínají, že jsou zvoleni a placeni občany ČR. Jsou povinni starat se o jejich blaho. (…) Jsme oběťmi ve válečnických rukou. (…) A kdo nám dává tyto hraběcí rady, abychom si vzali druhý svetr, když je nám doma zima.“ Nakonec Blaško vyzval vládu P. Fialy, aby odešla, dokud je čas. Zároveň pozval občany ke komunálním volbám: „Pokud nepůjdete, dáváte prostor těm, kteří na to nemají morálně ani lidsky.“

Po tomto silně emocionálním projevu se slova ujali další řečníci, např. Miroslav Havrda, lékař a mluvčí Paralelní lékařské komory a zástupce strany „Svobodní“. Z jeho vystoupení stojí za zaznamenání tato myšlenka: „Nyní v rámci EU žijeme v čím dál tužším socialismu. Spolu s cenzurou, destrukcí právního státu, to způsobuje kolaps na všech úrovních. (…) Proto chceme nadřadit zákony ČR nad zákony EU.“ No – nevím. To se asi soudruhům socialistům z Bruselu líbit nebude.

Na Havrdovo vystoupení navázal občanský aktivista Matěj Gregor. Z jeho upřímně proneseného projevu mě zaujala tato myšlenka: „Kdyby tehdy (= v říjnu 2021) vláda řekla, že nebudou energie, že budou postihy za projevy na internetu, že bude cenzura, měla by Fialova vláda ještě méně než Zelení.“ A dodal: „Nechci žít v zemi, kde se rozhoduje mezi komunisty, STBákem a probruselskou partají.“

Protože mě spontánní vystoupení tohoto mladého muže zaujalo svou opravdovostí, nefalšovaností, rád mu odpovím za našeho ostýchavého „Fialového Péťu“, který se rád schovává před novináři i před veřejností. Tou motivací je hlavně strach z lidí, které tento pán považuje zřejmě za póvl, s nímž „se nemluví“. Když se totiž Fialova vláda s velkou pompou v prosinci 2021 ujímala moci (s vydatným přispěním jeho podporovatele M. Zemana!), domnívala se, že teď nás všechny čeká „ráj na zemi“ a že se jí bude dařit všechno, na co sáhne. Pro jistotu raději nesahala na nic.

Brzy se ukázalo, že na vládnutí byla sice hodně natěšená, ale zoufale nepřipravená – odborně i lidsky. Většina členů této vlády byla doslova zaskočena vývojem událostí. Ony šibenic e na Malostranském náměstí ze začátku roku 2022, to byla jen taková skoro neškodná revolta „antivaxerů“. Až pak začalo jít do tuhého, zejména po 24. 2. 2022, kdy začala ruská agrese vůči sousední Ukrajině. Na tom všem již P. Fiala a jeho vláda přímou vinu nenesli: pouze se dostali do vleku událostí, jež se na členy tohoto kabinetu začaly řítit jako uragán. Dodnes se z toho nevzpamatovali. Srovnali sice krok s EU, ale problémy doma začali podceňovat, až se z toho stal onen průšvih, před nímž dnes stojí. Více než půl roku zpoždění se zkrátka dost dobře dohnat nedá. Je to malér jako hrom, s nímž nám nikdo nepomůže.

Ano, s tím vším souviselo např. vyhrožování občanům za projevy nespokojenosti na internetu i čtvrt roku trvající, protiústavní zablokování některých, údajně proruských webů. Teď jsou zase pro změnu jako „proruští pohůnci Putina“ označováni přímo P. Fialou lidé, kteří protestují proti jeho vládě. Zkrátka: ten pán, který se stal premiérem, zřejmě vůbec netuší, co znamená slovo „demokracie“ a „právní stát“! To je – bohužel – jen a jen problém P. Fialy. Právě proto musí okamžitě v čele vlády skončit. Je to antidemokrat a podivný pseudointelektuál, který na samotné vládnutí nemá!

Všechno to, co uvádím, jsou jen projevy zoufalství této vlády, jež se bojí přiznat, že selhala a že to nezvládá. Nyní, čtvrt hodiny po dvanácté, nám teatrálně předvádí, že to chce napravit, ale my všichni víme, že se jí to nemůže podařit. Tři čtvrtiny občanů této podivně spatlané vládě nevěří a zjišťuje, že tomu nerozumí. Ještě větší než toto přiznání pravdy je totiž strach jednotlivých členů vlády z toho, že s největší pravděpodobností (je to téměř jistota) skončí podobně jako protektorátní vlády z doby Druhé světové války – na lavici obžalovaných a pak ve vězení. Mají štěstí v tom, že pseudohumanista V. Havel, k němuž se modlí od rána do večera, zařídil již na jaře 1990 zrušení trestu smrti. Kdyby tomu tak nebylo, měl by u nás kat hodně práce.

Již zmíněný Matěj Gregor je zřejmě hodně mladý člověk, který si vypěstoval zidealizovanou představu o naší minulosti i o současném rozložení politických sil v zemi. Navzdory tomu ho musím ujistit, že tak zlé to s volbou případných stran v nastávajících volbách doopravdy není. Všude jinde mimo Prahu mají voliči poměrně velký výběr mezi různými uskupeními „nezávislých“ či „nestraníků“. Tím není řečeno, že mezi nimi není žádný bývalý člen KSČ. Bude jich tam jistě víc než dost. Na vesnicích a v menších městech „klasické“ strany již skoro nikdo nevolí. A STAN letos ani kdykoli v budoucnu rovněž nikdo volit nebude – až na rodinné příslušníky dotyčných kandidátů. Připouštím nicméně, že v Praze bude letos problém to vůbec někomu „hodit“. Já bych svůj hlas nedal žádné z kandidujících stran.

A ještě pár slov o mediálním „obrazu“ událostí na Václavském náměstí ze dne 3. 9. 2022. Kromě průběžného zpravodajství „Parlamentních listů“ se ostatní média omezila jen na základní informaci o organizátorech a ohlášených hostech. Některé servery převzaly nekriticky jen zprávu ČTK, aniž si ověřily, jak to ve skutečnosti na místě samém probíhalo. Velmi opatrně, spíše však „nulově“, informovala o této akci „fialovská“ Česká televize. Když už se nedalo otevřeně lhát, tak ČT aspoň mlčela. Zachovala se přesně jako její „guru“ – „Mlčoch“ P. Fiala. Je to velká ostuda. ČT se tak dostala na stejnou úroveň, ne-li o dva levely níž, než na jaké skončila v listopadu 1989 tehdejší, „zelenkovská“, Československá televize. Toto dezinformační médium (= ČT) by mělo být zrušeno a celá redakce zpravodajství neprodleně „rozprášena“.

─────

Neselhala jen média, ale i ČSSD a odbory!

Aby moje informace byla úplná, musím konstatovat, že na rozdíl od KSČM, která na tuto akci vyslala svého prezidentského kandidáta, Josefa Skálu, druhá levicová strana, ČSSD, zcela promarnila šanci oslovit nespokojené občany, kteří přijeli do Prahy, aby protestovali proti této asociální a protilidové vládě. Šmardova ČSSD, jako pozůstatek kdysi slavné a mocné sociální demokracie, naší nejstarší politické strany, totálně selhala a již nedostane žádnou příležitost pro své „zmrtvýchvstání“. Tuto stranu nikdo rozumný již nikdy volit nebude. ČSSD je po smrti, na cestě na politický hřbitov. Kdo to nevidí, tomu není pomoci.

Svou historickou šanci stejným způsobem nevyužily ani naše odbory, přesněji naše největší odborová ústředna (ČMKOS) v čele s J. Středulou. Odboráři mohli na této akci alespoň participovat a díky tomu oslovit velkou část veřejnosti, nejen přítomné účastníky demonstrace. Prostřednictvím médií by to jistě zaznamenal kdekdo. Leč – Středulovo vedení se zachovalo typicky – jako oportunisté. Dalo raději přednost samostatné, izolované akci, kterou J. Středula svolal na pondělí 5. 9. 2022 – jen dva dny po demonstraci na Václavském náměstí.

Pokud to někoho překvapilo, mě rozhodně nikoliv. Naše odbory totiž celých těch (bezmála) 33 let polistopadového režimu dělají takovou politiku, aby si nerozhněvaly momentální mocné: jednou „modré ptáky“, jindy zase „babišovce“ a teď pro změnu „fialovce“. Je to pořád stejné – jako přes kopírák. Proto není divu, že naše kdysi nejmasovější organizace (ROH) s milionovou členskou základnou se po Listopadu 1989 scvrkla na malou část zaměstnanců. (Již krátce po „sametové revoluci“ 1989 docházelo k dobrovolnému rušení odborových organizací napříč republikou.) Začalo to agentem StB R. Falbrem a končí to „vyvolencem“ z Aspen Institutu J. Středulou.

Asi se shodneme v tom, že odbory by měly stát v první řadě těch, kdo budou hájit zájmy pracujících: nejen dělníků, ale i ostatních zaměstnanců. To se u nás, bohužel, již skoro tři desítky let neděje. V čele ČMKOS se střídají nejrůznější „strejcové“, kteří nikdy rukama nepracovali, k pracujícím mají velmi vlažný vztah a svou funkci berou jako dobře placenou trafiku. Dnešní (5. 9. 2022) tisícovka účastníků odborářské akce v Praze je toho nejlepším potvrzením.

Další „protestní“, „protivládní“ shromáždění, tentokrát kvůli energetické krizi (!), si Středulovi „ouřadové“ naplánovali na 8. 10. 2022. To už bude po volbách. Tisíc odborářů sotva udělá na laxní Fialovu vládu nějaký dojem, když ho neudělal zcela zaplněný Václavák! Jak se zdá, budeme další týdny čekat na Godota. Pokud přijde (či přijede), máme vyhráno.

─────

Část demonstrace jsem mohl zhlédnout díky internetovému přenosu serveru „iDNES-tv“. Měl jsem to štěstí, že jsem mohl vidět celé vystoupení známé advokátky Jany Zwyrtek-Hamplové, která letos v září kandiduje do Senátu. Její vystoupení – podobně jako ta ostatní – bylo předneseno spatra. Tak se zachovala i většina ostatních řečníků. Velmi profesionálně vystupovali jak oba moderátoři, které označila Fialova mediální „úderka“ za proruské aktivisty, tak i nejvýznamnější řečník, od něhož se hodně očekávalo – Jindřich Rajchl, představitel nového politického uskupení PRO.

─────

Fialův výrok o „proruských silách“ je skandální!              

Zatímco server „iDNES-tv“ odvysílal průběh celé demonstrace v přímém přenosu, Česká televize (ČT), která to má v „popisu práce“ – jakožto údajné veřejnoprávní médium – se na objektivní informování jednoduše vykašlala. Tím porušila zákon o ČT a její činnost by měla být pozastavena – do konečného rozhodnutí. Mít tu pravomoc, okamžitě bych tuto televizi zrušil a personál poslal na Úřad práce nebo rovnou do výroby: muže do kamenolomu, ženy do prasečáku.

Namísto toho se zmanipulované zpravodajství ČT24 pokusilo nahradit záběry z právě probíhající demonstrace na Václavském náměstí poněkud zmateným vyjádřením premiéra P. Fialy. Během své návštěvy Klecan se P. Fiala vyjádřil i k aktuální demonstraci: hovořil o ní jako o „akci proruských sil“. (PL, 3. 9. 2022, 15:16) Ještě dnes (5. 9. 2022) toto své tvrzení tvrdošíjně opakuje, ačkoliv realita je úplně jiná: „Demonstraci svolala ruská pátá kolona, za tím si stojím. Důkazů je dost.“ (Echo24.cz, 5. 9. 2022)

Nebudu spekulovat, co má na mysli těmi „důkazy“. S největší pravděpodobností se jedná o nějaká hlášení pracovníků tajných služeb. O těch by měl ovšem premiér mlčet, byť k těmto informacím má z titulu své funkce přístup, protože jejich zveřejňováním porušuje zákon a překračuje své pravomoci. Kdysi někdejší opozice totéž vytýkala M. Zemanovi – a právem. Dnes se její vrcholný představitel chová úplně stejně. Zdá se, že Fialovo zoufalství vystoupalo na maximum. Nakonec své kategorické tvrzení přece jen poněkud zmírnil: „Trvám na svém výroku, který se netýká demonstrantů, ale organizátorů.“

Budiž. To jsou totiž zcela odlišné kategorie. Zdá se, že pan premiér nikdy na žádné takové demonstraci nebyl. Není divu: není a nikdy nebyl žádným „revolucionářem“. Nanejvýš tak zcela zbytečným pseudointelektuálem, který by rád vypadal jako disident. Ani tím ovšem nikdy nebyl: pouze chorobně domýšlivým žvanilem.

Mohu P. Fialu, jenž prokazuje až trestuhodně malé politické zkušenosti (jak s tím mohl dělat předsedu politické strany?), když s informacemi tohoto druhu neumí pracovat, ujistit, že naprostá většina účastníků této demonstrace přišla na Václavák spontánně, protože už mají všeho dost: nabubřelosti nových mocných i jejich neuvěřitelné neschopnosti řešit aktuální problémy této země a jejích občanů.

Prozradím panu premiérovi ještě jedno tajemství, o němž zřejmě nemá ani tušení. Já jsem tehdy na ten Václavák chodil, a proto to vím. V oněch památných dnech Listopadu 1989 byl Václavák plný agentů StB (VKR) a KGB (GRU), kteří se obratně vmísili do davu, aby tam konali svou „práci“. Podobně byli pár dní předtím na svatořečení sv. Anežky České v Římě, kde „doprovázeli“, coby „věřící“, české poutníky na tuto slavnost. Tak tomu bývá v dějinách pokaždé, ve všech zlomových okamžicích.

Pokud si premiér s informacemi tajných služeb neví rady a neumí si je správně vyhodnotit, pak udělá nejlépe, když urychleně podá demisi a raději se svěří do péče psychologů a psychiatrů. Politik, jenž propadá hysterickým záchvatům kvůli tomu, že není schopen řešit naléhavé problémy jemu svěřené země, nemá v čele státu co pohledávat. Ať odejde a nahradí škody, které svým nezodpovědným konáním způsobil! Češi jsou příliš tolerantní národ, který svým politikům odpouští i to, zač by v jiné zemi skončili ve vězení nebo rovnou na popravišti.

─────

České politické déjà vu po 33 letech

Každý, kdo ví něco o životě a kdo se stal byť jen letmým účastníkem nějaké historické události, ten jistě tuší, že demonstrace z 3. 9. 2022 nápadně připomíná atmosféru oné slavné „sametové revoluce 1989“. Pouze lidé, kteří mají totálně vymytý mozek současnou propagandou, jakou na nás chrlí od rána do půlnoci Česká televize, jsou schopni tvrdit, že se nic dramatického v naší společnosti neodehrává. V těch jejich zahnívajících vodách nepochybně vůbec nic: pouze to nechutně smrdí. Všechno totiž nasvědčuje tomu, že vstupujeme právě do podobného přelomového období. Měli bychom si dávat dobrý pozor na to, abychom z té dějinné „konfrontace“ vyšli se zdravou kůží a se ctí. A také: abychom na té dějinné křižovatce nezabloudili a nepokračovali v jízdě po vyasfaltované silnici, která nikam nevede.

Ukazuje se totiž, že jen náš „nevědoucí“ premiér P. Fiala vůbec netuší, že konec jeho vládnutí se nebezpečně přiblížil. Je doslova na dosah. Fiala doufá, podobně jako v r. 1989 poslední generální tajemník ÚV KSČ M. Jakeš, že někdo „zařídí“, aby mohl ve své funkci zůstat. Má bohužel smůlu. Nikdo to nezařídí. A nejen to. Občané ho nechtějí a požadují konec jeho neschopné vlády. Nějaký tlumočník by mu to měl přeložit z češtiny, které evidentně nerozumí, nejlépe do jemu srozumitelnější „ukrajinštiny“, případně do bruselského „ptydepe“.

Rozhodne-li se P. Fiala v zájmu svých „loutkovodičů“ nepodat demisi a i nadále komplikovat vývoj v naší zemi, hrozí pouliční nepokoje a následně i státní bankrot – jako důsledek neřešení ekonomických problémů našeho státu. Pak nás nezachrání ani úřednická vláda, ani předčasné volby. Zůstaneme v tom sami.

Být na místě P. Fialy, zastřelil bych se. Nebo aspoň bych (po vzoru římského císaře Nerona) požádal některého ze svých sluhů, aby tu spoušť stiskl místo mě. Jak známo, ubožáci a lidé bez cti nedovedou ani důstojně odejít z tohoto světa. Ostuda, která po nich zůstane, tady bude smrdět ještě desítky let.

─────

Petr Fiala – bruselská „loutka“ v zajetí scestné ideologie

Mnohokrát v posledních týdnech zaznívalo ve veřejném prostoru tvrzení, že Fialova vláda je nejhorší za celou dobu od roku 1989. Kdyby jenom to! Vzpomínám si na to, jak se po nástupu Špidlovy vlády v r. 2002 nový ministr vnitra, nezvykle mladý sociální demokrat S. Gross, ujal plnění svých úkolů. Čechy právě zasáhla do té doby největší povodeň za poslední desítky let. A „mašinfíra“ Gross nasedl do helikoptéry a vydal se neprodleně na místa nejvíce zasažená touto katastrofou. Podobně si počínal pět roků před ním M. Zeman, ještě jako předseda Poslanecké sněmovny. Kdeže loňské sněhy jsou! Také P. Fiala se nedávno vydal na místo mohutného lesního požáru v Českém Švýcarsku: v černých polobotkách, v obleku s bílou košilí a s deštníkem nad hlavou. Byl to pohled pro bohy. Jako v cirkuse.

Pokud jste nepochopili, proč to srovnání uvádím, je to proto, abych poukázal na absolutní odtrženost tohoto „politika“ (i ta klávesnice se „šprajcuje“ při psaní tohoto slova) od reálného života. Každý z nás jistě již dávno pochopil, že to Fialova vláda vzala za špatný konec. Stala se vládou „papalášů“ v časech, kdy se bude muset šetřit, nikoli rozhazovat plnými hrstmi na všechny strany.

V době tak složité, jakou nyní prožíváme, nepotřebujeme ani vládu idealistických snílků, ani válečných štváčů a bořitelů „starých pořádků“ doma i ve světě. Byli bychom – jako občané – vděčni za vládu „údržbářů“, kdyby se její členové aspoň vyznali ve svém, svěřeném rezortu. Takovou vládu však nemáme. Namísto vlády krizových manažerů se musíme dívat na neschopného, leč nažehleného panáka jménem P. Fiala. V Bruselu z něho mají jistě radost, avšak my, občané ČR, tento optimismus nesdílíme.

Nejnovější, doslova skandální výroky o „proruských silách“ (P. Fiala) nebo o „fašistické spodině Putinových přívrženců“ (P. Šafr) by nás měly vyburcovat k maximální obezřetnosti. Měli bychom si dobře uvědomit, jaký je rozdíl mezi nezávazným „plácáním“ a „plkáním“ našich politiků a výroky, které jsou schopny „odstartovat“ nový globální válečný konflikt. Žijeme v příliš konfliktní době, než abychom si mohli dovolit říkat to, co nám slina na jazyk přinese. Politik musí umět vážit slova a hlavně: musí mít pro svá odvážná tvrzení dostatek důkazů. Vrcholný politik se nesmí bát nést plnou odpovědnost za to, co řekl a co udělal.

Jistě každý pochopil, že mám na mysli Fialovu zbabělost a jeho sklon k alibistickému chování. Nejlépe nám to dokázal tím, že nechal zablokovat tzv. proruské weby nikoli rozhodnutím vlády (tam by to bylo v pořádku, i když v rozporu se zákonem), ale „přehodil“ tuto odpovědnost na jakousi soukromou firmu, která k tomu nebyla kompetentní. Tak skandální jednání nenajdeme v našich moderních dějinách. Je to klasický příklad „přizdis*áčství“ a „vyčůranosti“, jaké nemají u nás obdoby. Fiala i jeho vláda se tak dostali do těch nejsmradlavějších sra*ek, jaké jsme v naší politice kdy měli. Už jenom to by mělo být důvodem k jeho okamžité demisi.

Nebudu chodit okolo horké kaše a napíšu to přímo a bez jakýchkoli servítků: Fialův kabinet představuje tu nejreakčnější vládu, jakou jsme tady naposledy měli v době tzv. Bachova absolutismu. Fiala je na tom ovšem daleko hůř než samotný JUDr. Alexander Bach. To byl vážený vídeňský advokát, který stál v čele nedemokratického režimu a jenž se ujal moci po porážce revoluce z let 1848/49. Bach tehdy byl – podobně jako později u nás G. Husák – „použit“ ke splnění velice delikátní, nepopulární role toho, kdo má vládnout ve složitých politických poměrech. Zkrátka: kdo to má všechno „ukočírovat“. Navzdory tomu bylo tehdejší Rakousko právním státem. To se o našem současném režimu dá tvrdit jen stěží. Chování P. Fialy i jeho ministrů jednoznačně potvrzuje, že jsme se již dávno ocitli mimo rámec právního státu.

Důvodů, proč musí P. Fiala i jeho vláda skončit, je mnoho. Ani zdaleka to není jen rostoucí nespokojenost širokých vrstev obyvatelstva s jeho stylem vládnutí. Fiala se stal jedním z největších škůdců našeho národa. Horší než neschopnost zvládat úkoly, jež přináší tato doba, je jeho politická podřízenost cizí moci. V padesátých letech 20. století by za to skončil na šibenici. V naší, „demokratické“, době, má velké štěstí v tom, že může jen v klidu odejít, aniž by nesl trestně-právní důsledky toho, co napáchal.

Jméno P. Fialy bude v každém případě zapsáno tím nejčernějším písmem v letopisech našeho národa. Zaslouží si nanejvýš jeden nebo dva řádky textu. Může to však dopadnout i tak, že skončí jako „kaňka“ na nepopsané stránce. Letopiscům nebude stát ani za to, aby o něm cokoli napsali. Kdyby se tohoto úkolu ujal náš nejstarší kronikář Kosmas, nepochybuji o tom, že by o Fialovi mlčel. Co jiného taky psát o „Mlčochovi“, že ano?

Vyzývám premiéra P. Fialu, aby okamžitě podal demisi a zmizel z naší politiky. Ať se vrátí do Brna, pokud ho tam budou chtít. Tam může dál plést hlavy studentům svými bláboly o politologii, oblíbené pavědě dneška, bez níž se všichni docela dobře obejdeme.

7. 9. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dobrý přehled

(Falka, 8. 9. 2022 9:07)

sobotní (3. 9. 22) demonstrace na Václaváku a událostí okolo. Málokdo z nezúčastněných např. věděl o pondělním (5. 9. 22) srocení odborářů.
Škoda jen, že autor neprozradil, jak na něj 3. 9. 22 působil "nejvýznamnější řečník, od něhož se hodně očekávalo – Jindřich Rajchl"