Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dovede se ČT poučit z vlastních chyb?

27. 10. 2019

Již čtvrt roku nás dělí od smrti známého televizního moderátora a publicisty Vladimíra Kučery (3. 4. 1947 – 4. 7. 2019). Tak dlouho trvalo, než se současné, neschopné a zkompromitované vedení České televize (ČT) v čele s předlistopadovým komunistou Petrem Dvořákem odhodlalo k činu: nahradit tohoto dlouholetého spolupracovníka pořadu „Historie.cs“ někým z vlastních řad.

Jak už se v našem Kocourkově stalo zvykem, pár měsíců se improvizovalo (včetně falšování data v závěrečných titulcích odvysílaných dílů tohoto pořadu) a reprízovaly se starší natočené díly s M. Šedivou-Koldinskou. Až pak kohosi napadlo, že místo úspěšného V. Kučery „nasadí“ osvědčeného komunistického harcovníka z časů soudruha J. Zelenky – bývalého ekonomického redaktora Přemysla Čecha.

Ten již před lety pověsil ekonomii na hřebík a „přesedlal“ na moderování historických pořadů. Přesněji: stal se „vypravěčem“ a průvodcem jednotlivými díly dokumentárních cyklů První světová válka, 70 let od konce 2. světové války, 700. výročí narození Karla IV., E. Beneš (1918-1938-1948) až po právě uváděný cyklus o Pohraniční stráži ČSLA.

Zdá se, že ve vedení ČT to opět nedomysleli. Něco jiného je dělat průvodce pořadem, který připravil tým profesionálních historiků, a něco zcela odlišného je pak moderování diskuse několika odborníků na zvolené téma. K tomu už nelze vystačit s tím, že se to dotyčný „moderátor“ naučí nazpaměť jako básničku. Musí o tom něco vědět. A nejen to: jeho úlohou je řídit tuto diskusi, aby byla vyvážená. Bez hlubších znalostí se to nedá zvládnout.  Na to VUML doopravdy nestačí, soudruzi!

Viděl jsem po delší době první pořad s P. Čechem, a to dne 26. 10. 2019 večer na ČT24. Zachytil jsem až druhou polovinu tohoto dílu, ale i to mi stačilo, abych si udělal názor. S P. Čechem ‒ coby moderátorem ‒ již nikdy více!  Čechovo moderování jsem kritizoval již před čtyřmi lety, když ČT uváděla cyklus „70 let od konce 2. světové války“. Moje kritika se tehdy týkala velice povrchního zpracování tématu vypálení východomoravských vesnic nacisty v závěrečné fázi války (Ploština, Prlov, Vařákovy paseky). Tato kritika je obsažena v článku „70. výročí vypálení Prlova, 3. část“ (viz SN č. 5/2015, vloženo 11. 5. 2015, ZDE).

Bohužel – od těch dob se situace nezměnila a Dvořákova televizní „parta“ i nadále ignoruje všechny oprávněné námitky nespokojených diváků. Řešení je jediné: okamžité odvolání komunistického „převlékače kabátů“ P. Dvořáka a obsazení funkce ředitele ČT nějakou zodpovědnou, kompetentní osobou, která bude pracovat ve prospěch občanů, nikoli vlastní kapsy. Všech nenažraných „korytářů“ typu P. Dvořáka se musíme urychleně zbavit. Ani nedávné schválení zpráv o hospodaření ČT v Poslanecké sněmovně není bianco šekem, který zaručuje tomuto kariéristovi zneužívat moc a peníze koncesionářů.

A ještě pár slov k „univerzálnímu“ moderátorovi P. Čechovi. (Podobný exemplář má TV Barrandov v osobě J. Soukupa. Zdá se, že ČT kráčí ve šlépějích „prezidentské televize“.) Tento bolševický žvanil s monotónním projevem, tato šedivá myš a nezajímavá osůbka (kdyby tam byl „Robot Emil“, byl by výsledek daleko lepší), se zkrátka pro tento druh pořadu nehodí. Dokáže totiž odradit úplně každého, kdo by se na pořad „Historie.cs“ chtěl dívat. Klidně by ho mohl zastoupit hlasový „automat“, jaký používají České dráhy k informování o příjezdech a odjezdech vlaků.

Bohužel – nudný a šedivý normalizační redaktor tehdejší ČST P. Čech může být sotva plnohodnotnou náhradou za zemřelého V. Kučeru. Pokud je vedení ČT na tom tak špatně, že neví, koho tam „nasadit“, dám soudruhům z Kavčích hor svůj tip: Nejvhodnější by byl redaktor večerního zpravodajství Jakub Železný, avšak vzhledem k jeho dalším funkcím ve vedení ČT by toho měl na starosti příliš moc. Jako plnohodnotná náhrada se mi proto jeví jiný redaktor ČT, který se již osvědčil při moderování pořadu k 21. 8. 1969 – Jiří Václavek.

Oba jmenovaní jsou desetkrát lepší než „recyklovaný“ předlistopadový redaktor ČST P. Čech. Ale protože soudruh soudruhovi oči nevyklove, je docela pravděpodobné, že P. Čecha si tam dali soudruzi P. Dvořák, J. Vondráček a Z. Šámal z toho důvodu, že je to spolehlivý předlistopadový komunistický kádr. Příští dny ukáží, jak na tom ČT doopravdy je.

27. 10. 2019

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář