Jdi na obsah Jdi na menu
 


Střípky z „koronavirového“ Babišistánu (jaro 2020)

25. 10. 2020

Lidovci – strana čtyřprocentních „Čurdů“?

KDU-ČSL, někdejší strana Msgre J. Šrámka a Ing. J. Luxe, která se po celých sto let své existence opírala o katolické voličstvo, zejména v religiózních regionech Moravy, prožívá v poslední době těžké časy. Od března 2019 má za sebou již dvojí „přepřahání“. Po zvěrolékaři P. Bělobrádkovi převzal vedení KDU-ČSL učitel M. Výborný. Bohužel – ani tato personální výměna nepřinesla očekávané změny. Stranu se nepodařilo aktivizovat, a proto dál zůstává na chvostu obdobných „opozičních“ stran a straniček, jež brzy opustí lavice jak Poslanecké sněmovny (PS), tak i Senátu PČR.

Partaj lidovců, která je druhou nejstarší politickou stranou u nás, má prostě smůlu. Podobně jako ČSSD (vznikla r. 1878) a KSČM (její předchůdkyně KSČ se ustavila v r. 1921) prochází již několik let hlubokou krizí ideovou i personální. Zárukou potřebné změny by měl být příchod nových, nezkompromitovaných lidí, nikoli „konzervování“ okoukaných obličejů beznadějně profláknutých politických „vyžírek“, jaké se po r. 2010 usadily ve vedení této strany (= P. Bělobrádek a spol.). Proto ani výměna učitele M. Výborného za traktoristu M. Jurečku nemohla přinést potřebný impuls pro „nastartování“ stranické „mašiny“ před krajskými, senátními a parlamentními volbami.

Psal jsem o tom již mnohokrát, a tak bych se nerad opakoval. Dokud se KDU-ČSL nezbaví neschopných a neužitečných figurek z generace „Husákových dětí“, nikam se neposune. Zůstane i nadále stát na místě a propad volebních preferencí bude dál pokračovat – až k nule. Podle dnes (14. 6. 2020) zveřejněných výsledků výzkumu těchto preferencí agenturou Kantar.CZ mají lidovci již druhý měsíc po sobě pouhá čtyři procenta. Jen o něco lépe jsou na tom i další strany: ČSSD, KSČM, STAN, TOP 09. Všechna tato uskupení v příštích měsících opustí vrcholnou politiku a budou napříště působit pouze na regionální a komunální úrovni.

Kromě „konzervování“ daného stavu není současné vedení KDU-ČSL schopno nabídnout vůbec nic: žádný program, žádnou vizi, žádné nové lidi. Je proto logické, že s touto strategií je tato strana odsouzena k postupné marginalizaci a následnému zániku v řádu několika let. (Nejpozději do r. 2025 z politické mapy ČR zcela zmizí.) Leč – nezoufejme! Snad se díky krajským volbám přece jen objeví nějaké nové tváře, které by tento fatální propad voličské podpory dokázaly zastavit. Jsem přesvědčen o tom, že pouze strach několika vedoucích funkcionářů o zachování jejich postavení a koryt brání příchodu nových politiků této strany.

Dnešní vedení KDU-ČSL zvolilo špatnou strategii, která se ukázala být „kontraproduktivní“. Lidovečtí politici se totiž mylně domnívají, že „naženou“ politické body donašečstvím a udavačstvím. Kdyby znali povahu svých krajanů (zřejmě přiletěli z Marsu), nikdy by se k něčemu takovému nemohli uchýlit. Češi mají téměř vrozený odpor vůči udavačům. Zkušenosti z doby nacistické okupace i komunistického režimu jsou dostatečným varováním i poučením do budoucna. To však zřejmě u lidovců neplatí…

Nejnověji to potvrdili hned dva lidovečtí politici: předseda jejich poslaneckého klubu J. Bartošek a samotný předseda strany „Slovák“ M. Jurečka. O případu Bartoškova „práskačství“ jsem již psal v článku Další „bonzák“ z KDU-ČSL? Jen „malý oznamovatel“ J. Bartošek (SN č. 5/2020, vloženo 11. 5. 2020, ZDE). Jako by na mě dýchl duch nacistického listu „Völkischer Beobachter“.

Zdá se, že ani po zkušenosti s obdobným účinkováním europoslance T. Zdechovského, se vedení KDU-ČSL nepoučilo. (Trpké ovoce této straně přináší zejména neschopnost „zavřít hubu“ tomuto žvanilovi, který straně systematicky škodí. Ale protože v čele této partaje stojí podobní „troubové“, jako jmenovaný europoslanec, je to začarovaný kruh, z něhož není cesty ven.) Politici KDU-ČSL se dopouštějí udavačství opakovaně, aniž by si uvědomovali, jak moc tím straně ubližují. Čtyřprocentní preference jsou jen jedním z důsledků tohoto nerozumného počínání. Chtělo by to novou strategii, ale také nové lidi ve vedení – nikoli ty „záprtky“, které tam lidovci momentálně mají. Nelze totiž vyloučit ani to, že po podzimních volbách dojde již ke třetímu „přepřahání“ lidoveckého „žebřiňáku“.

Druhý ze zmíněných případů se odehrál před několika dny. Nebýt toho, že M. Jurečka trpí zvláštní obsesí, že se totiž pokaždé musí pochlubit na sociálních sítích s tím, co zase „chytrého“ vymyslel, ani bychom se o tom nedozvěděli. Ale jak už to tak bývá: hlupáci se rádi chlubí svou hloupostí. Dne 11. 6. 2020 totiž dotyčný lidovecký politik podal trestní oznámení na známého politického glosátora – P. Paulczyňského. Média o tom informovala v tom smyslu, že Jurečka „udal důchodce“. Je to jen další nafouknutá bublina, díky níž se „umírající“ KDU-ČSL pokouší na sebe upozornit voliče před nadcházejícími volbami. Bude jí to sotva co platné. Kdo by tyto zoufalce ještě volil?

Kdyby nešlo o P. Paulczyňského, ale o úplně jinou osobu, dala by se přehnaná „oznamovatelská“ aktivita M. Jurečky pochopit. Ten, kdo tohoto politického glosátora z Brna zná, dobře ví, že občas docela vtipně pojmenovává věci, které jinak zůstávají bez povšimnutí našich médií. Nepovedený vtip P. Paulczyňského, který může na první pohled vypadat jako projev rasismu, jistě skončí podobně jako mnohá jiná „plácnutí do vody“. (Soud nakonec Jurečkovu žalobu zamítl.)

Jako by těch plácnutí lidovci neměli za poslední léta víc než dost! Stačí připomenout návštěvy D. Hermana a P. Bělobrádka u „milých krajanů“ – sudeťáků v Bavorsku. A co se týká samotného Jurečky: kromě podivně vyplácených dotací pro rodinnou farmu stojí za to ještě připomenout nedávný závěr Nejvyššího kontrolního úřadu ohledně téměř nulové aktivity Ministerstva zemědělství ČR v boji proti suchu, a to v době, kdy byl tento lidovecký politik šéfem tohoto úřadu. Navrch ještě přidejme, že totéž se týká zanedbání boje proti kůrovci ze strany Lesů ČR, které rovněž spadají pod toto ministerstvo. Jurečka by měl zalézt někam do kouta a mlčet. Má toho „na triku“ víc než dost. V jiné zemi by už byl ve vězení.

Stručně a jasně: Když chce někdo kritizovat druhé, případně podávat různá trestní oznámení, měl by si nejdřív zamést před vlastním prahem. Trapný návrh J. Bartoška ohledně prodeje výrobků se symboly nacismu (a co symboly komunismu?) je z téhož soudku: Lidovci by si měli nejdříve udělat pořádek se svými „nácky“, kteří se bratříčkují se soukmenovcem B. Posseltem!

 A jaké z toho plyne poučení? Je to prosté: Lidovce již nikdy nevolit a trvale je ignorovat! Do té doby, než zcela zmizí z naší politiky.

[Dovětek 25. 10. 2020]:

Nejsem sám, kdo si již všiml „impotentní“ politiky naší tzv. opozice, včetně zoufalců z KDU-ČSL, jimž jde v těchto dnech o holé přežití. Výsledky krajských a senátních voleb – nic moc. A blížící se předčasné volby, k nimž bezesporu brzy dojde, nejpozději na jaře 2021, ještě před třetí vlnou „koronaviru“, všechny tyto čtyř- a pětiprocentní strany „vymažou“. – Za pozornost stojí to, co na margo lidoveckých politiků napsal profesionální politolog – na rozdíl od „politologa na baterky“ P. Fialy, s nímž chtějí lidovci „koalovat“. Je to politolog a disident B. Doležal, který byl u toho, když se v Listopadu 1989 „lámaly ledy“. O lidovcích napsal v článku pod titulkem Máme ještě opozici? tato slova: »Na tiskovce KDU-ČSL nejprve předseda Jurečka předvedl, jak se takovým hloupým řečem elegantně vyhnout (= autor měl na mysli různá „vstřícná“ prohlášení politiků STAN a TOP 09 vůči vládní koalici v době pandemie „koronaviru“), a pak místopředseda Bartošek, jak do nich spadnout po hlavě: „Chtěl bych zde požádat občany České republiky, aby respektovali doporučení a nařízení vlády ČR, která se týkají ochrany zdraví a šíření nemoci covid-19.“« (Forum24, 23. 10. 2020) ‒ Ano, politolog B. Doležal neměl na mysli nic jiného, než že poukázal na naprosto netypické „opoziční“ chování tzv. demokratické opozice u nás. Napsal v podstatě jinými slovy to, o čem já píšu dlouhé měsíce. Takovou „opozici“ nikdo volit nebude! Proto by tito politici měli co nejdříve navštívit Úřad práce a zajistit si tam nějaké zaměstnání, až v politice za pár měsíců skončí. Jinak zůstanou na chudinských dávkách!]

prasata3.jpg

„Pasáčku, pasáčku, vrať se raději ke svým prasátkům!“

●●●

Socanská aktivistka J. Maláčová demonstruje proti R. Brabcovi? Trapné!

První horký víkend letošního června (13.-14. 6. 2020), doprovázený bouřkami a vydatnými dešti, na něž příroda i lidé dychtivě čekali, přinesl i náznaky čehosi, co by se dalo označit jako začátek koaliční roztržky, jež může skončit rozpadem současné vládní koalice a předčasnými parlamentními volbami.

Právě dnes (14. 6. 2020) zveřejněné volební preference za měsíc květen 2020 naznačují, že pro ANO 2011 nastal ten nejpříznivější okamžik, aby tyto volby vyvolalo. Babišovci mají aktuálně 31 % voličské podpory, kdežto ČSSD pouhých 5,5 %, KSČM, STAN a TOP 09 okolo 5 % a lidovci dokonce jen 4 %. To je ideální čas na hromadnou „likvidaci“ malých politických uskupení – bez ohledu, zda momentálně patří k tzv. koalici, nebo k tzv. opozici. Být na místě A. Babiše, již zítra navštívím prezidenta M. Zemana a dohodnu s ním další politický postup.

A protože první letní dny vyhnaly občany, kteří se až dosud schovávali před „koronavirem“ doma, znovu do přírody, aby si užili slunce a čerstvého vzduchu, některým politikům se z toho zatočila hlava a začali „blbnout“. Výsledkem této nečekané situace byla účast dvou političek ČSSD na akci, která byla dne 13. 6. 2020 namířena proti těm jedincům, kteří ohrožují zásoby podzemních vod v oblasti Moravského Písku. (Jde o těžbu písku v prostoru mezi Uherským Ostrohem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku.)

Jedná se o dlouhou dobu připravovanou akci jistých „lobbistů“ v souvislosti s těžbou písku, která by ovšem měla nepříznivý dopad na kvalitu spodních vod. Nejen nedostatek srážkové vody a vysychání krajiny (během posledních několika let), nýbrž i zhoršující se podmínky v zásobování pitnou vodou pro občany je dnes velké téma – napříč politickými stranami.

Spolu se zástupy demonstrantů se na zmíněnou akci vypravily také dvě političky z ČSSD: ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (pochází z Uherského Hradiště) a poslankyně Alena Gajdůšková (pochází ze Želechovic u Zlína). Překvapivě na tuto akci dorazil i hejtman sousedního Jihomoravského kraje – B. Šimek (ANO 2011), lídr kandidátky tohoto Babišova uskupení pro krajské volby na podzim letošního roku. Hejtman Zlínského kraje, do jehož kompetence tato záležitost spadá, si neudělal čas. Asi měl něco důležitějšího na práci. Jak známo, jediné, co ho zajímá, je prosazení projektu nové zlínské nemocnice. Počkejme si, jak jeho roli zhodnotí zdejší občané ve volbách na podzim.

ministryne-prace-a-socialnich-veci.jpg

Poslankyně A. Gajdůšková (vlevo) a ministryně práce a sociálních věcí J. Maláčová (vpravo) dne 13. 6. 2020 na protestní demonstraci proti těžbě písku u obce Moravský Písek na Uherskohradišťsku. V době, kdy se obě političky měly zodpovědně připravovat na druhou vlnu pandemie „koronaviru“, producírovaly se bez roušky a bez rozestupů na akci, kterou pořádali ekologičtí aktivisté ze zdejšího regionu. Nejspíš se potřebovaly zviditelnit před nadcházejícími volbami. Maláčová sice pochází ze zdejšího regionu, ale nekandiduje v těchto volbách, a to na rozdíl od A. Gajdůškové, které se podařilo s „odřenýma ušima“ dostat do krajského zastupitelstva. – Za oběma političkami pochodují místní ekologičtí aktivisté, kteří mají na tričkách nápis „Hýsly 1131“. (Toto chybné datum má tato obec i ve chvíli, kdy píšu tyto řádky, uvedeno na svých webových stránkách. Toto jméno nebylo zaznamenáno v žádné kronice, jak se na internetu uvádí, ale v listině, vydané kanceláří olomouckého biskupa. Představitelé této obce by si to měli opravit, protože si tím dělají zbytečně ostudu.) K tomu poznamenávám, že obec Hýsly („Hizleh“) na Kyjovsku se poprvé připomíná ve známé listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka z r. 1141. Datum 1131 se již v odborné literatuře více než 40 let nepoužívá, protože je nesprávné. O posunutí tohoto datování se zasloužil ve 2. polovině 70. let 20. století odborník na pomocné vědy historické (paleografie, diplomatika) Dr. Jan Bistřický z FF UP Olomouc, který se zabýval studiem písemností z doby jmenovaného biskupa. Někdo by tyto pány měl na jejich chybu upozornit. Je to podobné, jako bychom dnes používali pravopis platný před rokem 1957, kdy došlo k největší reformě pravopisu češtiny v našich moderních dějinách. Inu, čas ani vědecký pokrok nezastavíš.

14. 6. 2020

‒ RJ ‒

─────

[Dovětek 25. 10. 2020]:

ČSSD nám předvádí své „papalášské“ chování?

Svoje „papalášské“ chování projevila nedávno rodačka z Uherského Hradiště J. Maláčová (ČSSD) vůči někdejšímu „smluvně-opozičnímu“ starostovi tohoto města – poslanci Stanislavu Blahovi (ODS). Reagovala tak na mediální „přestřelku“ mezi tímto starostou a novým ministrem zdravotnictví R. Prymulou. Ten totiž prostřednictvím Twitteru (asi se inspiroval D. Trumpem) „informoval“ tohoto starostu o záměru na plošné testování obyvatel v té době nejvíce nakaženého města v celé republice – Uherského Hradiště.

„Patriotka“ J. Maláčová, coby „malá“ Kateřina Veliká, vypeskovala S. Blahu těmito slovy: „Pan starosta Stanislav Blaha by se měl stydět a svoje stanovisko okamžitě změnit. Neuvěřitelné.“ (Forum24, 18. 10. 2020) Tomuto sdělení předcházely dva statusy R. Prymuly na téže sociální síti. V prvním se uvádí: „Pokud si Uh. Hradiště (= starosta S. Blaha) myslí, že zvládne situaci samo, nemusíme (= Ministerstvo zdravotnictví) se angažovat.“ Ve druhém sdělení se píše: „Starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha odmítá pilotní projekt plošného testování. Lidé si prý nezaslouží, aby byli pokusnými králíky.“ (Twitter, 17. 10. 2020, 16:22)

─────

Navzdory svému mládí a malým životním i politickým zkušenostem se domýšlivá socanská politička J. Maláčová stačila za těch pár let v Babišově vládě přiučit „papalášským manýrům“, které nám dnes a denně předvádí parta v čele s nedostudovaným „tlumočníkem“ J. Hamáčkem.

Toto odpudivé chování politických „vyžírek“ z Lidového domu, které se rekrutují z generace „Husákových dětí“ (je to ten nejhorší politický “odpad“, jaký u nás máme), již znechutilo naše občany do té míry, že ČSSD utrpěla v nedávných krajských a senátních volbách zatím největší politický debakl.

Místo toho, aby si tito zoufalci začali konečně balit svá fidlátka a připravovat se na odchod z politiky, rozdávají nám svá „moudra“ ‒ nalevo i napravo. Na jedné straně se v Senátu spojují s klubem ANO 2011, na straně druhé provokují a hrají si na „spasitele“ v boji proti „koronaviru“. Je to doopravdy trapné politické divadýlko pro nevědomé občany, jaké jsme tady po r. 1989 ještě neměli.

Nejnověji to celé „okořenila“ J. Maláčová svým výrokem v pořadu „168“, který ČT odvysílala dne 18. 10. 2020. V něm tato politička ČSSD označila premiéra A. Babiše za „debila“. (ČT to odvysílala, ačkoli to mělo zaznít „při vypnutých mikrofonech“.) Zbabělý Babiš k této urážce mlčí. Místo toho, aby socany vyhodil z vlády, sklopil uši a tváří se, že o ničem neví.

Toto vše se odehrává ve chvíli, kdy rukou společnou a nerozdílnou koalice i podivná „opozice“ zapříčinily, že u nás denně umírají stovky lidí na „Covid-19“. Je to nová „Bílá hora“ – tentokrát beze zbraní. V tomto boji prohráváme všichni. Také tato vlna bude vrcholit někdy okolo 8. listopadu, kdy si připomeneme 400. výročí této národní tragédie.

25. 10. 2020

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář