Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hurvínek ze Suché Lozi novým ministrem školství?

20. 10. 2021

Začnu reakcí jednoho čtenáře na internetu, který okomentoval toto sdělení pěkně od plic: „Hurvínek české politiky Bečva Gazdík bude ministrem školství? Už dlouho mě nic tak nepobavilo.“ (PL, 14. 10. 2021, 8:26:01)

K tomu dodám pouze několik vět. O tomto zoufalci ze zapadlé pohraniční vesničky na moravsko-slovenském pomezí jsem psal již mnohokrát. Nikdy jsem ho nechválil, protože nebylo za co. Něco tak tragikomického, jako je P. Gazdík, jsme tady ještě neměli za celých třicet let polistopadového režimu. Tak to dopadá, když lidé, kteří se omylem dostanou do politiky, přijdou o zbytek své soudnosti – a do důchodu mají daleko.

V našich polistopadových vládách jsme měli již mnoho ministrů školství (ten současný, R. Plaga, je v pořadí 19.), ale jen dva byli učitelé-profesionálové, kteří se ve své funkci pokusili našemu školství prospět. Prvním byl vysokoškolský učitel matematiky Petr Vopěnka (bez politické příslušnosti) a druhým učitel, působící na základní škole a na gymnáziu, Eduard Zeman (ČSSD), kterého si do své vlády přivedl jeho slavnější jmenovec – premiér M. Zeman. Naproti tomu nejhoršími ministry byli: I. Pilip (ODS) a P. Buzková (ČSSD). O těch ostatních netřeba ztrácet slov: bylo to panoptikum tvořené často zcela nevýznamnými postavičkami.

Po neschopné K. Valachové (ČSSD), jež protlačila do našich škol probruselský koncept inkluze, která zcela zabrzdila další rozvoj našeho školství na mnoho let dopředu, může dnes dělat ministra školství kdokoliv. Proto mě jméno P. Gazdíka (STAN) nijak nepřekvapuje. Měli jsme v politice i jednu „družinářku“. Tak proč ne vesnického učitýlka tělocviku z toho nejzapadlejšího koutu republiky? Strany a hnutí mohou nabídnout pouze toho, koho reálně mají k dispozici. A mají, jak se zdá, jen „velký kulový“. Slušný člověk dnes do politiky nejde, aby se „neušpinil“. Proto jsme na tom tak bídně.

Současná politika u nás není tvořena intelektuální elitou národa, jak tomu bývalo od 2. poloviny 19. století, kdy se začal formovat politický život do té doby málo sebevědomých, ušlápnutých Čechů, nýbrž naopak politickým a lidským „odpadem“ společnosti. Politici se pravidelně umísťují v žebříčku profesí na úplně poslední příčce. To vypovídá o situaci v naší zemi nejlépe. K tomu ani volby nepotřebujeme. Iluze demokracie, bohužel, tento tristní stav nemůže zakrýt ani změnit. S nápravou bychom museli začít každý sám u sebe…

Znovuzvolený poslanec P. Gazdík (STAN) patří k proslulým žvanilům, kteří jsou schopni „bájit“ na jakékoliv téma, jen když se tím na chvilku zviditelní. Stačí připomenout z poslední doby Gazdíkovy „zasvěcené“ žvásty o ekologické havárii na řece Bečvě. Stejně tak se dokázal v těchto dnech rozčilovat během výjezdního zasedání STAN v rekreačním středisku v Lipnici nad Sázavou na téma: zdravotní stav prezidenta republiky.

[Naši investigativní novináři by se měli začít zajímat o provoz zmíněného, téměř nevyužívaného, rekreačního zařízení Poslanecké sněmovny, které je placeno z peněz daňových poplatníků. Potřebujeme šetřit. Tady by se mohlo začít!]

Naše země potřebuje jako sůl zodpovědné politiky, kteří budou nikoli slovy, ale statečnými činy posouvat tuto zemi vpřed. Je zřejmé, že žvanilové typu P. Gazdíka, kteří mají navíc problémy s českým pravopisem, se těmito „průkopníky nové doby“ sotva stanou. Potřebujeme mladé, vzdělané a nebojácné politiky, kteří neutečou před první překážkou, jež se jim postaví do cesty.

„Zasmrádlí“ strejcové ze zapadlých vesniček v pohraničí mohou sotva udávat tón politice, kterou v naší složité době musíme naléhavě uskutečňovat. Potřebujeme nikoli politické štváče a nové inkvizitory, jako vystřižené z 50. let 20. století, nýbrž osoby konsenzuální a morálně bezúhonné. K těm ovšem vesnický učitýlek ze Suché Lozi s několikaletou pedagogickou praxí, s níž by nemohl na běžné státní škole dělat ani zástupce ředitele, doopravdy nepatří. Měl by mu to už konečně někdo vysvětlit, když jeho mozek na toto poznání nestačí.

19. 10. 2021

‒ RJ ‒

 

Odkazy na články o P. Gazdíkovi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2020/pozdrav-od----hurvinka----ze-suche-kozy.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2020/okolo-marianskeho-sloupu-bylo-rusno---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/co-delat--kdyz-se-k-m.-horakove-hlasi----troubove----.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gazdík?

(Falka, 20. 10. 2021 17:58)

Že je Gazdík "strejc" ze zapadlé vesničky v pohraničí by mi vůbec nevadilo (i tam mohou být chytří lidé) jako to, že je válečný štváč, nový inkvizitor a je neskonale hloupý! To se má naše školství na co těšit!