Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když jablko nepadá daleko od stromu…

16. 11. 2021

Kdyby se nejednalo o skandální provokaci ze strany jednoho zneuznaného pohrobka exprezidenta V. Havla, nestály by mně výlevy tohoto pseudointelektuála, synka „skalních“ stalinistů z 50. let 20. století, ani za zmínku. Takový „odpad“ by neměl mít vůbec právo publikovat tyto své zvratky! Nikde!

O rodičích tohoto „demokrata“ jsem psal již opakovaně. (Viz odkazy na články za tímto textem.) Je třeba, aby hlavně mladá generace věděla, že tito pohrobci stalinistů stále ještě žijí mezi námi. A tento „dobroděj“ je dokonce o tři roky mladší než já! Hrůza pomyslet, co by se dělo, kdyby tito dobrodruzi ještě někdy dostali příležitost ovlivňovat v politice nebo v médiích větší množství lidí!

Demagogové a „nedemokraté“ jsou nebezpeční vždy, v jakémkoli postavení ve společnosti. V plynném, tekutém i pevném skupenství, abych použil této metafory. A J. Štern patří k těm nejhorším: je drzý a ještě se nestydí své zvrácené, nedemokratické názory ventilovat ve veřejném prostoru. To je naprostý HNUS!

O co jde? O pokus jednoho „spravedlivého“ požadovat cenzuru textů nepohodlných přispěvatelů! Svoboda se nám tímto způsobem ztrácí jako voda na poušti. Postupně začínají mizet i ty poslední „oázy“ svobody slova. A bez ní, jak známo, nemůže přežít ani demokracie.

plakat--gottwald-s-pionyrem-.jpgJak jsem uvedl, bývalý redaktor České televize, který mimo jiné protlačoval do vysílání filmy, natočené podle scénáře své matky, E. Kantůrkové, má v sobě tolik drzosti, že si dovoluje rozhodovat o tom, kdo může, nebo nemůže publikovat na blogu serveru „Aktuálně.cz“. Jedná se o server, který „kope“ za tzv. opozici, za všelijaké ty Fialy, Pekarové či Jurečky a další „puncované demokraty“, kteří se chovají, jako by se právě vrátili z exkurze do komunistického koncentráku. 

Naši voliči mají naštěstí dost rozumu, aby tyto lidi nevolili. Bývalý zaměstnanec České televize J. Štern nedávno založil jakousi stranu, která se chtěla nacpat do politiky pod záminkou digitalizace. (Tento projekt se nazýval „iČesko“.) Na to máme „Piráty“. Všelijaké J. Šterny ani jiné mudrlanty k tomu nepotřebujeme! Docela dobře se bez nich obejdeme.

Ostatně ‒ čas ukázal, že to bylo jen další plácnutí do vody. Podobně jako snaha bývalého ministra vnitra J. Rumla (ODS, US) vnutit se na kandidátku „Pirátů“ před několika lety. „Piráti“ se na něj vykašlali – a udělali dobře. O různé havlistické „mumie“, které by se rády dostaly znovu ke korytu, nikdo rozumný nestojí. To jen probruselský eurosvazák V. Rakušan (nějaký Čech by tu k dispozici nebyl?) blábolí cosi o tom, že chce obnovovat „kult sv. Václava Havla“. I tady platí: Svatých máme dost. Dalšího nepotřebujeme…

A teď ke konkrétnímu vyjádření J. Šterna. Jeho příspěvek na uvedeném blogu má tento titulek: „Redakční práce není cenzura“. Jenom upřesním: Já, jako šéfredaktor SN, rozumím pod pojmem redakční práce toto: výběr a přípravu textů ke zveřejnění (včetně opravy pravopisných a dalších chyb dotyčného autora nebo drobných stylistických zásahů, aby se to dalo číst). To není cenzura, ale vylepšení původního textu ve prospěch autora. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se na mne autor kvůli tomu zlobil. Někteří mně za to i poděkovali. To, co navrhuje J. Štern, je prachsprostá cenzura. Nic jiného!

Pod titulkem „Redakční práce není cenzura“ autor píše: „Před časem jsem napsal redaktorovi blogů na Aktuálně.cz, že jsem znepokojen některými články pana Hnízdila a Tománka, které dle mého nesplňují elementární požadavky na věcnou a pravdivými argumenty podloženou diskusi. V jejich článcích se bezostyšně manipulovalo fakty s jediným účelem: za každou cenu dokázat, že nemá cenu nosit respirátory a nemá cenu se očkovat a že lidé mají svobodu se nenechat očkovat. (…) Žádal jsem tedy redakci Aktuálně.cz o redakční zásah. (…) Zásah redakce vůči panu Hnízdilovi a Tománkovi (i paní J. Zwyrtek Hamplové) považuji za sice krajní, ale správné řešení. Konec konců jistě najdou své početné publikum jinde.“ (Aktuálně.cz, 13. 11. 2021, 9:05)

Dovolím si připojit pár slov k tomu, co J. Štern napsal. Můj celkový dojem z jeho textu je tristní. Jako by na mě dýchl duch 50. let 20. století (jako historik se tímto úsekem našich novodobých dějin zabývám a něco o tom vím), kdy „kralovali“ v médiích rodiče tohoto „chytrolína“: komunistický básník a „sekerník“ J. Štern st. (*1924) a svazácká novinářka a pozdější studentka na Filozofické fakultě UK – E. Šternová-Kantůrková (*1930). V té době se většina uvědomělých straníků a svazáků řídila dvěma hesly: „Straně věřte, soudruzi!“ (K tomu dodávám: i v situaci, kdy říká nejrůznější hlouposti a kdy se dopouští i justičních vražd.) Druhé heslo z té doby je ještě poučnější: „Raději se mýlit se stranou – než proti ní!“ (Proto bylo u nás tolik popravených „nepřátel socialismu“ v letech 1948-1960 a po srpnové okupaci 1968 zase statisíce „pomýlených“.)

Ani závěr mého krátkého zamyšlení nad absurdním chováním J. Šterna nebude příliš optimistický a pro někoho možná i „nespravedlivý“. Přesto platí toto konstatování: Nebojme se říkat pravdu! Jenom ta má nějakou cenu. Lhaní už bylo dost a k ničemu to stejně nevedlo. Zkrátka: nedocenění synáčkové židovských koncentráčníků, kteří přežili holocaust a následně šířili zlo stalinismu, mají stále nutkavou potřebu pořád někomu vnucovat své prapodivné názory a představy o „revolučním“ přetváření světa. Ať si nechají svá moudra pro sebe a raději někam zalezou! Nikdo na ně není zvědavý. A na jejich pojetí zparchantělé „demokracie“ už vůbec ne.

P. S.

Přečetl jsem si životopis tohoto havlistického mudrlanta a „elitáře“, který je zveřejněn u jeho blogu. Zapomněl se tam zmínit o jedné důležité životní etapě: O tom, že v době tzv. normalizace tento synek bývalých stalinistů a pozdějších „disidentů“ mohl normálně vystudovat vysokou školu, zatímco jiní byli kvůli svým politickým postojům „u lopaty“. Co nám chce tento pokrytec vykládat? J. Štern (*1953) je jen obyčejný politický komediant !

14. 11. 2021

‒ RJ ‒

─────

Odkaz na články o J. Šternovi a jeho rodičích:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2019/nova-strana-se----starymi----tvaremi-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/zapomenute----skvosty----spisovatelky-evy-kanturkove.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2018/politicke-cistky-na-ceskych-vysokych-skolach-po-unoru-1948.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář