Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pekarová: „Měli bychom svrhnout Lukašenka!“

23. 11. 2021

Prožíváme etapu postkomunistického vývoje, v níž lidé, kteří se cpou do politiky, aniž mají jakoukoli zásluhu na změně komunistického režimu, pronášejí výroky hodné A. Hitlera. Chybí-li pak učení rádcové, kteří by korigovali chování těchto nadržených „svazáků“, kteří by už tak rádi vládli, že kvůli tomu v noci nespí, aby ten pravý okamžik nepropásli, dopadá to přesně tak, jak to již mnoho měsíců předvádí „ředitelka zeměkoule“ M. Pekarová-Adamová. Divím se, že její manžel nezasáhne. U hysterických žen, které mívají navíc sklon k přeceňování vlastního ega, někdy stačí pár slov, jindy pár facek – a splní to týž účel.

Výrok, uvedený v titulku tohoto článku, zazněl na sjezdu TOP 09 dne 20. 11. 2021. Na něm byla potvrzena ve funkci předsedkyně strany M. Pekarová-Adamová. Informaci o tom přinesl zpravodajský server „Echo24.cz“ dne 21. 11. 2021. Člověk by čekal, že z tribuny sjezdu zazní nějaké prohlášení, které se bude týkat aktuálních problémů naší země či návodu, jak z toho našeho maléru ven. Namísto toho se tato politička zachovala jako malé a špatně vychované děcko, které by si rádo hrálo na vojáčky a vyhlašovalo válku tu jednomu, tu zase jinému státu. A to jenom proto, že se mu (= tomu děcku) nelíbí politika dotyčné země.

Právě zahraniční politika patří k nejslabším oblastem dosavadní i té „příští“ vlády: nemáme žádného silného, zodpovědného a rozumného politika, který by se v problematice mezinárodních vztahů orientoval. Na „zamini“ už seděl kdekdo, ale po L. Zaorálkovi tam dřepí jen samí nedouci. Ani zmíněný politik ČSSD nebyl žádný kariérní diplomat (tím byl například dnes tolik opovrhovaný Z. Fierlinger), ale uměl se aspoň chovat a nedělal zbytečná a škodlivá gesta – na rozdíl od „sekretářek“ J. Kulhánka či T. Petříčka.

A vůbec nejhorší je, když se do zahraniční politiky „montují“ ti politici, kteří to nemají v popisu práce, např. Miloš „Tchajwanec“ Vystrčil nebo Markéta Pekarová-Adamová. Nelze připustit, aby tito lidé bez jakéhokoli mandátu „fušovali“ do zahraniční politiky a hráli si na „náhradního“ ministra zahraničí. Je výsměchem, že právě tyto osoby kritizují prezidenta republiky kvůli témuž: ten na rozdíl od nich se alespoň dílčím způsobem podílí na utváření naší zahraniční politiky – spolu s premiérem a „oficiálním“ ministrem zahraničí.

Aby mi bylo dobře rozuměno: Také mně je jasné, že v Bělorusku se porušují lidská práva (jako u nás před rokem 1989) a že lid této země toužebně čeká na tu svou „sametovou revoluci“. Nemá bohužel žádnou osobnost, která by byla alespoň srovnatelná s naším V. Havlem. „Protilukašenkovskou“ aktivistku S. Cichanovskou za skutečně autentickou mluvčí nespokojených Bělorusů považovat nelze. Bělorusům nepomůže žádný „vývoz“ barevných revolucí ani masivní kampaň proti migrantům ze strany Polska na problematické hranici Běloruska s Polskem a Litvou.

Bělorusové musí ke své „revoluci“ dospět postupným dějinným vývojem. My jsme taky nuceně čekali dlouhých dvacet let, než se v Gorbačovově SSSR začaly „lámat ledy“. Pro postsovětské republiky znamenalo „gorbačovské tání“ příliš slabý podnět k hlubším politickým změnám. Došlo sice k rozpadu SSSR, avšak proces demokratických proměn zkostnatělé sovětské říše uvízl na mělčině a posléze se utopil ve stakanech vodky nového, leč politicky slabého postsovětského vůdce B. Jelcina. Následně se pak zastavil na dalších dvacet let během Putinova pokusu o obnovu někdejší slávy SSSR.

Dnes Rusko stojí na místě a neví, kudy se vydá na své další cestě dějinami. Situace v někdejších sovětských republikách SSSR, byť formálně samostatných, je ještě horší. V tom není Bělorusko výjimkou, třebaže oba „vůdcové“, Putin i Lukašenko, mají k sobě blíž než představitelé ostatních postsovětských republik – včetně těch středoasijských, muslimských. Proto je třeba vnímat izolované výkřiky některých našich politiků na adresu Běloruska s maximální obezřetností. Do této kategorie patří i neuvážené prohlášení jiné političky TOP 09, H. Langšádlové, o možném atomovém bombardování Ruska. To by bylo naprosté šílenství. Jak na to ta nešťastnice, která kdysi spravovala penzion, přišla? Že by za dlouhých zimních večerů při svíčkách?

Jedno je jisté – i bez vyjádření „politologů na baterky“ a stranických „expertů“ na zahraniční a bezpečnostní politiku: Nemůžeme si dovolit jakýmkoliv způsobem zasahovat do vnitřních záležitostí těchto zemí! Nabídněme jim pomoc, ale nemůžeme si dovolit okřikovat jejich politiky, natož jim vzkazovat, co mají dělat. A nezapomínejme ještě na jednu věc: z Ruska přes Bělorusko a Ukrajinu vedou směrem do střední a západní Evropy životně důležitá potrubí, jimiž proudí suroviny, bez kterých bychom mohli již letošní zimu zmrznout.

Proto by měl někdo z politiků koalice SPOLU M. Pekarové-Adamové vysvětlit, že až bude mít příště zase nutkavou potřebu komusi cosi vzkazovat, bude lépe, když to nejdříve sdělí svému manželovi. A to poté, kdy mu uvaří chutný oběd či večeři. Mohli by to probrat při lahvince dobrého vína nebo při kávě se zákuskem. Rozhodně nedoporučuji vykřikovat tato odhodlaná hesla do médií, jak to udělala tato politička a její „fandové“ ze spřátelených zpravodajských webů. V Čechách vždycky platilo: Dvakrát měř a jednou řež! Nikdy ne naopak.

21. 11. 2021

‒ RJ ‒

 

P. S.

O M. Pekarové-Adamové a jejích politických názorech jsem psal již několikrát. Snad nejpoučnější v tomto směru jsou články, na něž uvádím tyto odkazy:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2021/ta-marketa-psat-carky-neumi-a-neumi---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2021/hloupost-je-nakazlivejsi-nez-svrab-a-nestovice.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2021/m.-pekarova-adamova-----pragovacka----z-roku-2020-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2021/pologramotna-predsedkyne-top-09-budouci-ministryni-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nepřekvapuje mě to

(Jana, 23. 11. 2021 22:07)

Bývalá prodavačka telefonních karet Pekarová je hloupá husička, naštěstí jalová, takže se aspoň nebude množit.