Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovák ve vládě? To má být ta ZMĚNA?

30. 11. 2021

Tím Slovákem je Jozef SÍKELA, zástupce Erste Group, předtím generální ředitel Lidl Slovensko. Další životopisné údaje nejsou na internetu dohledatelné. Zkrátka: nový „králík z klobouku“ pětikoaličního „slepence“, který volebním trikem vyhrál podzimní parlamentní volby. A že se již necelé dva měsíce po jejich skončení ocitl v jasné personální nouzi, o tom svědčí právě nominace tohoto pána (nebo dalšího normalizačního soudruha?).

O něm jsem se dočetl, že organizoval studentskou stávku na VŠE před 32 lety. K tomu jako pamětník té doby jenom suše poznamenám: takových „hrdinů“ s legitimací SSM nebo KSČ tady před rokem 1989 bylo (jedním z nich je i poslanec ODS P. Žáček), že bychom je mohli vidlemi přehazovat! A studoval-li na českých vysokých školách Slovák, byl to s velkou pravděpodobností jedinec z uvědomělé (= komunistické) rodiny. Na tak politicky exponované škole, jako byla pražská VŠE, se to přímo předpokládalo.

Víc o novém uchazeči o místo příštího ministra průmyslu a obchodu vědět nepotřebuji. To mi bohatě stačí k tomu, abych jeho nominaci odmítl a vůbec se touto osobou dál nezabýval. Je však docela pravděpodobné, že k jeho jmenování dojde, protože M. Zeman to nebude chtít dál komplikovat. A také proto, že pro Slováky má svým způsobem slabost.

Já se na tyto věci dívám jinak – na základě dosavadních životních zkušeností i jako historik, který se zabývá našimi novodobými dějinami. Rozhodně si nemyslím, že Slováci nás zachrání – podobně jako nás kdysi nezachránil A. Dubček. O něm se nyní cudně mlčí a nikdo z českých politiků, hlavně těch z nastupující vlády, se k němu nehlásí. Nejspíš z týchž důvodů jako já. Bez ohledu na to, že právě v těchto dnech (27. 11.) uplynulo 100. výročí narození tohoto politika.

Ale teď k samotné nominaci výše zmíněného Slováka v příští Fialově vládě „veleodborníků na všechno“. Jistě se u nás najde dost těch, kteří „bleskovou“ výměnu na postu ministra průmyslu a obchodu přivítají a pochválí V. Rakušana za tuto věc. Pro mne je STAN tím nejhorším politickým „odpadem“ současného vládního „slepence“. Navíc s čerstvou zkušeností, jak se k sobě nemají chovat koaliční partneři.

Pokud to I. Bartošovi až dosud „nedocvaklo“, je to jeho věc. „Piráti“ jsou po těchto volbách již stranou „na odpis“: v těch příštích toto uskupení již nikdo volit nebude. Zůstává-li proto I. Bartoš v PS i ve vládě, vysílá tím srozumitelný signál o tom, že slova se mluví, avšak politická realita je zcela opačná. Voliči to naštěstí vidí a příště „zhodnotí“. O tom nemůže být žádných pochyb. Z „Pirátů“ se stali stejní „korytáři“, jako byli ti, které předtím sami kritizovali. No – aspoň víme, na čem jsme, že ano?

Podobnou chybu, jako I. Bartoš, dělá také příští premiér P. Fiala. Nasadil si do svého kabinetu V. Rakušana rovnou jako I. místopředsedu vlády. To je kardinální politická chyba, která se mu brzy vymstí. (Bude si hřát hada přímo na srdci.)  Od „politologa na baterky“ je to jasné potvrzení jeho nekompetentnosti. Rakušan se brzy zachová k Fialovi podobně jako předtím k Bartošovi. Křiváci a podrazáci to jinak ani nedovedou.

Moje hodnocení tohoto politika STAN je vůbec to nejhorší, jaké může být. Těžko bychom hledali v našem politickém systému někoho s tak špatným charakterem, jako má V. Rakušan. Kdybych to chtěl vyjádřit slovníkem hospodských štamgastů, řekl bych asi toto: „Tak mladý a už takový prevít!“

O Rakušanovi jsem neměl nikdy valného mínění, ale po tom, co v uplynulých měsících předvedl, mám pro něho jen slova pohrdání a odsudku. Tento mladý, ale již nikoli nejmladší, politik STAN se chová jako arogantní, nevychovaný a mocichtivý spratek, který bůhvíproč považuje sám sebe za „génia“ a etalon moudrosti. Kdyby dostal od svých rodičů včas pár facek, mohl z něho vyrůst slušný člověk a možná i úspěšný politik. Takto je z něho jen karikatura takového politika. Jedná se o celkově odpudivý zjev, který se omylem dostal do nejvyšších pater politiky. Voliči se jistě brzy postarají o to, aby tam dlouho nezůstal.

Před několika dny se do politiků STAN pustil i premiér A. Babiš, který toto politické uskupení rovněž líčil jen v těch nejhorších barvách. Na mušku si vzal tentokrát kandidáta na příštího ministra školství P. Gazdíka. Tento zoufalec, který vůbec netuší, co problematika školství obnáší, začal již před časem fantazírovat o změnách, které údajně chystá. Jako by nám nestačilo, že „příští ministr“ má vážné problémy s českým pravopisem a že naše děti budou mít kvůli „covidu-19“ mezery ve vědomostech, které již nikdy nedoženou.

S Babišem a jeho stranou ANO 2011 má STAN přece jenom něco společného: sdružuje bývalé politické přeběhlíky, kteří utekli za „lepším bydlem“ od ODS, TOP 09 a ČSSD. Brzy budou utíkat zas, až zjistí, že ani tady jim pšenka nepokvete.

Když jsem si dnes na internetu přečetl tu novinku – o nominaci Slováka J. Síkely – musel jsem se smát, až jsem za břicho popadal. Už dlouho jsem se nezasmál tak od srdce. Asi nás, občany a voliče, politici považují za takové blbce, že si ani nepřipouštějí to, o čem jsem se rozhodl napsat. Nominace tohoto Slováka mi totiž v ten moment připadla jako „z jiného světa“, jako přílet Marťana do ČR. Možná původně letěl za J. Paroubkem, ale nakonec doletěl k V. Rakušanovi.

Nedávno jsem na stránkách SN psal o tom, že „agrofertizace“, která leží tolik na srdci právě „Pirátům“ a STAN, je úzce spojena se „slovakizací“ (viz odkaz za tímto článkem). V. Rakušan mi to sám nechtěně potvrdil – právě touto nominací. Nemají-li politici Fialovy vlády nikoho kromě tohoto Slováka, měli by raději ten svůj spolek rozpustit a věnovat se něčemu užitečnějšímu. Těžko si totiž představit „českou“ vládu, v níž sedí Slováci! Já si to ani představovat nechci! Jeden Husák před r. 1989 a další Babiš po tomto datu stačili!

[Před několika lety jsme jednoho takového měli – právě na tomto ministerstvu. Jmenoval se Gustáv Slamečka a měl „přítele“ Jana Nováka, jenž momentálně pracuje na Pražském hradě. Slamečka nyní zastává jakýsi diplomatický post v Asii. Zkrátka: stále užitečný a nepostradatelný „odborník“, kterého nám tady zanechal soudruh Husák. Uvádím to jen jako zajímavost, aby bylo zřejmé, jak je ten svět malý.]

To, o čem píšu, není jen neprozřetelnost některých českých politiků, ale přímo patologická posedlost vším, co souvisí se vzpomínkami na normalizačního vlastizrádce G. Husáka. To vše se u nás odehrává 32 let od Listopadu 1989 a 29 let od zániku společného státu – masarykovské Československé republiky.

Měli bychom se konečně posunout někam dál – než jen k nekonečným česko-slovenským soutěžím a k nostalgickému ohlížení se za dědictvím společného státu. Sebevědomý národ se nepotřebuje utápět v minulosti a vypomáhat si „slovenskou berličkou“. Češi mají na víc a měli by se podle toho chovat! Nominace J. Síkely, Slováka podle jména i na první (= drzý) pohled, do vznikající vlády P. Fialy je pro mne varovným signálem. Je nejvyšší čas vrátit Slováky tam, kam patří: na Slovensko!

Pane V. Rakušane, to má být ta ZMĚNA, kterou nám politický „slepenec“ SPOLU a PirSTAN před volbami sliboval? Nepochybuji o tom, že J. Síkela je dobrým manažerem a schopným odborníkem na bankovní systémy. Do české vlády však nepotřebujeme importovat Slováky. Potřebujeme tam mít rodilé Čechy, kteří budou hájit české národní zájmy. Stále totiž věřím tomu, že v desetimilionovém národě se pár českých odborníků a slušných politiků najde. Slováka J. Síkelu k tomu potřebovat nebudeme! Dnes, zítra ani pozítří.

29. 11. 2021

‒ RJ ‒

 

Seznam vyobrazení:

G. Husák na jednání XIV. sjezdu KSČ (25.-29. 5. 1971).

Odkaz na článek o „slovakizaci“:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2021/nejen----agrofertizace-----ale-i----slovakizace----cr.html

─────

husak--xiv.-sjezd-ksc.jpg

P. S.

Na ČT24 právě „kváká“ jakýsi politolog z Liberce – jménem Pavel Maškarinec. Moderátor se ho dotazuje na jeho hodnocení nominace jiného Slováka – J. Síkely. Inu, další z plejády Slováků, kteří se u nás usadili, protože je jim tady líp než v jejich původní vlasti. Také tento muž mluví česky, ale je to Slovák, statný čtyřicátník (neboli „Husákovo dítě“). Jistě potomek těch politicky uvědomělých slovenských soudruhů, které sem v 70. letech 20. století „natahal“ slovenský vlastizrádce G. Husák.

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Slováci v ČR...Slovák ve vládě - R J -

(Horváthová V., 20. 1. 2022 17:37)

Nelíbí se mi Váš způsob hodnocení účasti lidize SR ve vládě, jako opravdových cizinců / " které sem natahal Husák", ani pojem husákových děti usazených zde ( v 70 letech se rodilo více děti jako v slovenské ,tak i v české části ČSSR...) Lidé se odjakživa usazuji tam, kde se jim líbí,kde mají své blízké,kde se uživí a kde se cítí doma, kde si dokáží vydělat peníze a stejně tam utrácet.... Vaše mluva mi vyznívá nepřátelsky ,čpí z ní nacionalismus a pohrdání ,ale taky jistá míra nenávisti.... proto se mi nelíbí všechno, o čem mluvíte -(píšete). Že se vyhradíte vůči jedinci, kterého znáte a vidíte, že je na místě,které nezvládá a k tomu je cizinec, tak tohle umím pochopit, ale vymezovat se vůči lidem jiné národnosti jen z pozice - "já jsem Čech" a nechci tady cizince,( ač prospívají mé zemi,) s tím nelze s vámi souhlasit. Avšak váš názor vám neberu, jen si myslím, že zbytečně taková mluva rozeštvává občany země.