Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ani hejtman Jan Grolich neumí česky?!

12. 2. 2021

Jak známo, začátkem října 2020 se konaly krajské a senátní volby. K velkým změnám došlo i v Brně, kde se po několikaletém vládnutí ANO 2011 dostal do vedení nové krajské koalice „trojlístek“ opozičních stran a hnutí: KDU-ČSL, ODS a STAN. Co na tom, že volby vyhrálo Babišovo politické uskupení? Již dávno u nás neplatí, že vítěz bere vše a pak vládne. Naši „opozičníci“ si toto pravidlo uzpůsobili k obrazu svému: vládne ten, kdo dokáže sestavit většinovou koalici. To se v Brně, ale i jinde po celé republice skutečně stalo. K čemu jsou nám pak zákony a další pravidla, týkající se organizace voleb? Ty patří pouze do učebnic politologie, aby měl „profesor“ P. Fiala co přednášet studentům.

grolich-jan.jpgDodnes mám před očima ten až neskutečný výbuch emocí, který doprovázel úspěch starosty malé vesničky Velatice na Brněnsku, Jana Grolicha (36 let), jenž se řízením osudu a z Božího dopuštění náhle stal novým jihomoravským hejtmanem. Nutno dodat – po letech, kdy tuto funkci, bez velkého halasu a za malého zájmu médií, vykonával Babišův nenápadný muž – Bohumil Šimek. Právě jemu mám za zlé, že se nechal tímto nezkušeným mladíkem tak snadno „vyšoupnout“ z funkce, že se nebránil a že jeho strana, ANO 2011, k tomu všemu jen mlčela. To se ani při korektně vedených politických kampaních nedělá. Tato rozhodně korektní nebyla. A povolební „rozdávání karet“ už vůbec ne.

Regionální redakce ČT v Brně nám bezprostředně po volbách nabídla dost nezvyklý obrázek: vítězstvím opojený J. Grolich vyhazuje do vzduchu své sako a po kolenou se vrhá na zem. Už jsme si odvykli takto dávat najevo svou radost. Tato nespoutaná reakce byla ze strany tohoto mladého muže pochopitelná. Vždyť bezprostředně po vyhlášení výsledků voleb nikoho ani nenapadlo, že by B. Šimek neměl pokračovat ve své funkci: ANO 2011 přece volby vyhrálo!

Následovalo však něco, s čím málokdo počítal: v kanceláři náměstka brněnské primátorky M. Vaňkové, lidovce P. Hladíka, byla narychlo zorganizována schůzka zástupců stran a hnutí opozice. Slušelo by se napsat: „pučistů“. Na ní se tyto méně úspěšné strany dohodly na tom, že ANO 2011 jako vítěze „vyšachují“ ze hry a funkcí hejtmana pověří mladého a málo zkušeného starostu z Velatic. Celý tento brněnský politický „cirkus“ byl ve skutečnosti „Pyrrhovým vítězstvím“ a „danajským darem“ zároveň. Přesto: budiž to J. Grolichovi přáno! Až čas ukáže, zda tuto funkci, která mu spadla do klína, zvládne. Upřímně: v době „koronavirové“ krize se mu to může podařit jen stěží. Ale nechme se překvapit!

A čas skutečně ukázal. Na novopečeného, 36letého jihomoravského hejtmana se mezitím nahrnuly nečekané úkoly v souvislosti s druhou a třetí vlnou pandemie „koronaviru“: nejen řešení nedostatku nemocničních kapacit, ale i očkování ohrožených skupin obyvatelstva proti „covidu-19“. Po několika týdnech práce od rána do večera se z tohoto dosud zdravého a energií překypujícího mladého muže stal unavený „stařec“, který vypadá nejméně na padesát let. Úsměv se mu z obličeje vytratil a jeho tvář zpopelavěla. Jeho neutuchající elán a optimismus jsou ty tam…

Ještě než se tento mladý lidovecký starosta stal víceméně náhodou novým hejtmanem, upozorňoval jsem na internetu na to, že by se o žádné funkce ucházet neměl, protože se před několika lety dopustil maléru, který by ho v kterémkoli demokratickém státě automaticky diskvalifikoval z politické soutěže pro jakoukoli veřejnou funkci. Ne však u nás, kde se žádná pravidla v politice nedodržují a do funkcí se naopak tlačí lidé, kteří rozhodně čistý štít a dobrou pověst nemají. O lidovcích to platí víc než o komkoli jiném.

[O Grolichově kauze jsem psal těsně před loňskými volbami, jakmile jsem se dozvěděl, že hodlá kandidovat na řadového krajského zastupitele. Nikoho tehdy nenapadlo, že by z toho posléze mohla být funkce hejtmana. Již předtím, v roce 2017, se bez úspěchu pokoušel dostat do Poslanecké sněmovny. Článek má tento název: Honzo Grolichu, tentokrát to „nedáš“…! (SN č. 9/2020, vloženo 29. 9. 2020, ZDE).]

Starosta obce Velatice J. Grolich tehdy za svou politickou chybu (podváděla neoprávněně vyznamenaná „odbojářka“; Grolich jí na její řeči „naletěl“, ale ani později z toho nevyvodil politickou odpovědnost) potrestán nebyl a natěšení „opozičníci“ si ho protlačili na post hejtmana. I jim muselo být od začátku jasné, že na tak náročnou funkci jeho schopnosti stačit nebudou. Teď už to může vidět každý, kdo to vidět chce. Přesto: na výměnu není ani pomyšlení, protože v době zatím nezvládnuté pandemie by se za něho nenašla náhrada. Kdo by dobrovolně strkal hlavu do oprátky, že ano? Připomíná mi to onoho pohádkového převozníka: je nucen stále převážet lidi, protože nikdo od něho nechce jeho veslo převzít. Občas to tak bývá i v reálném životě…

Rád bych zdůraznil, že proti J. Grolichovi osobně nic nemám. Je to docela sympatický mladý muž, který měl zkrátka štěstí v tom, že se stal hejtmanem, ale zároveň i smůlu, že k tomu došlo v tak nepříznivé době. Viděl jsem ho dnes v televizi – na ČT24: strhaná tvář, vláčné pohyby, žádná energie. Když pak měl pronést pár vět do televizní kamery, dopustil se jedné velké, nepřehlédnutelné chyby v používání českého jazyka. Namísto tvaru dvojného čísla použil mluvnicky nesprávný tvar dotyčného slova: rukami.

Přiznám se, že mě to ani nepřekvapilo. Pan hejtman prý vystudoval práva v Brně (ještě že ne v Plzni!), ale jako právník nikdy nepracoval a jen se živil „politikou“. Je na tom stejně jako většina těch lidoveckých „vyžírek“, které dřepí v Poslanecké sněmovně. Co se týká té češtiny, tak trochu se to vymyká poměrům, jak je z Moravy znám já osobně. O Moravácích je přece dobře známo, že hovoří tou nejspisovnější češtinou ze všech regionů naší republiky. Zdá se, že J. Grolich chodil za školu, když se učily základy pravopisu a tvarosloví. Podobných „záškoláků“ máme v naší politice víc. Není v tom naštěstí sám. Tato ostuda se nicméně týká jen jeho osoby.

Je to škoda. Budu muset i tohoto mladého lidoveckého politika zařadit mezi ostatní „pologramoty“, kteří působí na naší politické scéně. Až jich bude dostatečný počet, mohli bychom je odeslat do Němec – v rámci povinného kontingentu 150 volů, které k našim západním sousedům začal pravidelně dodávat již svatý Václav (†935).

Svatý Václave, nedej zahynouti nám i budoucím!

28. 1. 2021

‒ RJ ‒

 

P. S.

Jen co se rozběhlo očkování proti „covidu-19“, zatoužil J. Grolich po tom, aby se opět něčím „proslavil“. Je to soutěživý typ a rád dělá neobvyklé věci. Ujal se proto osobně dohledu nad průběhem prvního kola očkování občanů starších 80 let. Očkovací tým vyrazil z Brna (spolu s J. Grolichem a televizním štábem) do jedné vesnice poblíž Brna. Naočkováno bylo sice jen okolo 50 seniorů, ale „sláva“ z toho byla na několik dnů televizního vysílání. ČT již tak moc „podkuřuje“ lidovcům, že je to až nechutné.

Zkrátka: Jihomoravský hejtman J. Grolich si udělal politickou reklamu (v rámci předvolební kampaně jeho „umírající“ strany) za peníze televizních koncesionářů. Když se tato informace donesla k premiéru A. Babišovi, „zarazil“ s okamžitou platností toto „partyzánské“ očkování mimo nemocniční zařízení s odůvodněním, že není dostatek vakcín. Teď je klid a čeká se, co bude dál. Grolich, ale i někteří další „opoziční“ politici, kteří vykročili v jeho šlépějích, mají momentálně utrum. Očkování stagnuje a nabírá zpoždění. Opozice přišla kvůli své nedočkavosti a přehnané aktivitě o cenné politické body. Brzy si jistě najde něco jiného, aby mohla „zazářit“. Někteří jedinci to mají v genech. Jinak to ani nedovedou. Dělat se s tím dá jediné: tyto osoby příště nevolit!

Hejtman J. Grolich kdysi začínal vyznamenáním podvodnice, která poškodila dobré jméno našich protikomunistických odbojářů. Bezskrupulózní kariéristé mívají ve zvyku, že se za svá pochybení neomlouvají, ale „jedou“ dál. Jednou z toho bude šeredný karambol…

8. 2. 2021

‒ RJ ‒