Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Vrchní cenzor“ končí. Kdy podá demisi P. Fiala?

20. 2. 2023

klima-michal.jpgPodezřelé ticho okolo kontroverzního „vládního zmocněnce pro média a dezinformace“ Michala Klímy, přestárlého „svazáka“ z rodiny spisovatele a chartisty L. Klímy (Kauderse), dávalo tušit, že se něco děje. Masivní odpor veřejnosti, ale i části politiků napříč celým pravo-levým spektrem již dlouhou dobu naznačoval, že tudy cesta k udržení moci pro Fialovu „partičku“ diletantů a pologramotů nevede a nepovede.

Na dnešním zasedání (15. 2. 2023) Fialova vláda Klímovu pozici zrušila a převedla ji pod bezpečnostního poradce T. Pojara. Je to jako „z bláta do louže“ nebo „z deště pod okap“. Můžete si vybrat. Nula od nuly pojde. Nebo taky: Hora porodila myš. Čeština má bohatý slovník. Každý bude jistě vědět, o čem je řeč. Stálo to spoustu peněz – a výsledek se rovná nule.

Ostatně – zavádět cenzuru, a přitom si hrát na demokracii a právní stát, jaksi nejde dohromady. Politolog, dokonce i ten „na baterky“, jako je P. Fiala, by to měl vědět. Není snad nikdo v této zemi, kdo si ještě nestačil všimnout, že náš – mírně řečeno ‒ „natvrdlý“ premiér z Brna se zatím vždy snažil všechny existující problémy „vysedět“, případně „vyležet“. Podobně to dělával jeho nechvalně známý předchůdce z ODS P. Nečas, jedna z největších ostud české polistopadové politiky.

Rovněž přehnaná „pracovitost“ P. Fialy z poslední doby (v pondělí návštěva Ostravska, v úterý „kontrola“ na Ministerstvu kultury ČR) signalizovala, že je náš pan premiér, kterého nám „závidí celý svět“ (teď bude mít konkurenci v „českém PiInochetovi“ gen. P. Pavlovi), v koncích. Možná brzy podá demisi. Bude muset: jeho pozice je nadále neudržitelná. Zbývá ještě zrušit funkci poradce pro národní bezpečnost, T. Pojara, a bude hotovo.

Jen tak na okraj připomínám to, o čem jsem již mnohokrát psal. „Loutkovodiči“, kteří řídí P. Fialu a jeho vládu, si počínají přesně podle „manuálu“ tajných služeb z 50. let 20. století. Tam taky existovalo specifické postavení tehdejšího Ministerstva vnitra. Byl to „stát ve státě“, kterého se oprávněně obávali i vysocí politici vládnoucí KSČ – včetně samotného předsedy této strany a prezidenta republiky K. Gottwalda. StB na něho rovněž, zcela nezákonně, sbírala informace – k dalšímu použití. Naštěstí zemřel včas. Kdoví, jak by dopadl?

Připomenu ještě, že tehdejším ministrem vnitra byl komunista Václav Nosek, předválečný agent prvorepublikové policie. V době vrcholících politických soudních procesů byla tehdy zřízena funkce ministra národní bezpečnosti. Stal se jím nejprve Ladislav Kopřiva (1950) a po něm (1952) Karol Bacílek. (Gottwaldův zeť A. Čepička a K. Bacílek byli jedinými komunistickými politiky, kteří byli potrestáni za tzv. porušování zákonnosti odvoláním z funkcí po XX. sjezdu KSSS, kdy začal proces „destalinizace“ v SSSR i v dalších zemích „tábora míru a socialismu“.)

Funkce ministra národní bezpečnosti je obdobou toho, co dnes dělá T. Pojar, který až do svého jmenování stál v čele CEVRO Institutu, obdoby „Vokovické Sorbonny“ dnešních „demokratů“ z Fialovy koalice. Rozdíl mezi tou dobou a dneškem je vcelku neznatelný pro toho, kdo o tom nic neví: Před 70 lety byly osoby židovského původu posazeny na lavici obžalovaných spolu s R. Slánským; dnes zaujímají vysoké politické funkce ve státním aparátu (např. T. Pojar nebo právě odvolaný politolog M. Klíma).

O tomto nešťastníkovi, který prokázal za poslední rok a půl svou absolutní neschopnost a nekompetentnost, jsem se chystal napsat samostatný článek. Už to neudělám, ale nemohu si odpustit, abych do tohoto textu nezařadil ukázku z ohlasu jednoho čtenáře na internetu, týkající se právě osoby M. Klímy. Vadil většině z našich občanů, i když o něm nic nevěděli. Proto může informace z jeho životopisu vnést trochu světla do jinak nudného politického života tohoto nanicovatého, nepovedeného „králíka z klobouku“ P. Fialy.

Čtenář, který píše pod značkou „Vitek106“ na adresu tohoto vládního „cenzora“ uvádí: „Zmocněnec vlády pro dezinformace Michal Klíma je synonymem zla. Hezky to vede současná »antikomunistická« vláda, když dokázala zvolit prezidentem [republiky] kovaného, fanatického komunistu, který pro kariéru byl schopen udělat cokoli, což dokázal svým chováním po ’89. roce, kdy obrácením »kabátu« se ze zatvrzelého komunisty stal jejich ještě zatvrzelejší nepřítel, a také uvedením do funkce »státního cenzora a inkvizitora« v jedné osobě, [M.] Klímu, který za minulého režimu vystudoval obor historie a vědecký komunismus na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Promoval v roce 1985 a stejně jako ten generálfrajtr a ostatní někdejší kádrové by nikdy nevystudovali bez toho, že by nebyli taktéž kovanými komunisty. Oba dva a s nimi všichni ti, kteří v současnosti sedí u vysokých státních i nestátních koryt, počínaje Fialou, mají pracky až po ramena zamazané minulým režimem, ale navenek se prezentují jako ti nejčistší a nejčestnější demokraté, ale to by nejdřív museli vědět, co to demokracie vůbec je, protože jejich chování s demokracií nemá nic společného, zato s nacismem a návratem totality mají společného víc, než sami ve své hlouposti tuší!!!“ (PL, 31. 1. 2023, 10:12:32)

Jsem rád, že také další občané přicházejí na to, že Fialova vláda je nejen nedemokratická, ale i totalitní. Psal jsem o tom nedávno v článku nazvaném „Stalinistický slovník politiků ohrožuje demokracii“ (SN č. 2/2023, vloženo 10. 2. 2023). Zde je odkaz na tento text:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2023/stalinisticky-slovnik-politiku-ohrozuje-demokracii.html

Zbývá se jen ptát: Kdy P. Fiala podá demisi? Již včera bylo pozdě. Nejsme na tom tak dobře, abychom si mohli dovolit udržovat „na přístrojích“ to panoptikum, které již rok a půl předvádí v přímém přenosu svou absolutní neschopnost a nekompetentnost. Nebo snad P. Fiala a jeho „melody boys/girls“ čekají, až tento spolek diletantů naši nespokojení občané vyházejí okny ven ze Strakovy akademie? V Praze to nebude první a nejspíš ani poslední „defenestrace“.

15. 2. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář