Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Pokud jde o zdravý veřejných financí…“

23. 3. 2023

Dnešní vydání „iDNES.cz“ si nezaslouží tu toleranci, s níž jsme skoro všichni spolkli chybu ve slově „standarta“, které se dopustili v „Lidovkách.cz“ v den inaugurace P. Pavla (8. 3. 2023). V tak slavný den doopravdy není ten správný čas na nějaké peskování kvůli pravopisným chybám. Já jsem to na rozdíl od jiných novinářů nepřešel s pochopením, ale spíše naopak. Pěkně jsem v tom ty dotyčné novinářské nedouky „vymáchal“. Nic jiného si ani nezasloužili, i když připouštím, že jsem na ně nemusel být tak přísný.

Gramatická chyba, kterou jsem dal do titulu dnešního článku, se skrývá nenápadně kdesi uprostřed článku s tímto nepřehlédnutelným titulkem: Vláda zatím nedokáže komunikovat tak, aby to bylo srozumitelné, říká Pavel (iDNES.cz, 22. 3. 2023, 22:52). Ta chyba je tam sice dobře schovaná, ale moje zkušené oko učitele češtiny ji okamžitě odhalilo. Skoro to vypadá jako deformace z povolání. Přesto: nemohu jinak. Já tam tu chybu prostě vidím a vadí mi. Proto jsem se rozhodl upozornit na to jak šéfredaktora J. Plesla, tak i autora onoho článku, který se skromně skrývá pod šifrou: miv.

Pokud to dotyčný novinář neví, platí jedno prosté pravidlo, které jsem vždy jako češtinář vštěpoval do hlaviček svých svěřenců ve škole: aspoň jednou si přečti to, co jsi napsal/a. Máme-li víc času, pak třeba i dvakrát nebo třikrát. Kdo se tímto pravidlem řídí, ten tak často nechybuje, protože ví, na co si má dát pozor. Někdy bývá lepší požádat o souběžnou kontrolu někoho dalšího. Přesně podle zásady: víc očí víc vidí.

Buďme na sebe přísní! Jedině tak se náš život může zlepšit.

22. 3. 2023

‒ RJ ‒

Odkaz na článek o „Lidovkách.cz“:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2023/uz-i----lidovky.cz----maji-problemy-s-pravopisem-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář