Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČT: opět palec dolů!

2. 4. 2021

Rád bych Českou televizi (ČT) pochválil, ale doopravdy není za co. Právě naopak. To, o čem budu psát, není navzdory dnešními datu aprílový vtip, nýbrž tvrdá realita těchto dnů.

Po vzoru našich komunistických komediantů ČT již druhý rok praktikuje přímé přenosy z tzv. venkovního studia. A několik týdnů již vysílá také publicistický pořad „Sečteno“ – z jednotlivých krajů ČR. Nevím, jak se to stalo, ale také já jsem se neprozřetelně nechal nalákat televizní upoutávkou. Dnes, 1. 4. 2021, jsem ani já neodolal a zhlédl další díl tohoto pořadu, tentokrát ze Zlínského kraje, odkud pocházím. Snad jedině to mě omlouvá. Příště už to neudělám. Byla to jen ztráta času. A celkový dojem? Rozpaky od začátku až do konce.

Improvizované „venkovní studio“ bylo kýmsi záměrně situováno nikoli do krajského města Zlína (bylo by to logické), ba ani do některého ze čtyř okresních měst tohoto regionu, nýbrž do svérázného slováckého městečka Vlčnova u Uherského Brodu. Tato obec se proslavila v minulosti jak tradiční „Jízdou králů“, tak i oblíbenými vlčnovskými vdolečky a výborným chlebem místní výroby.

Moderátory televizních vstupů z Vlčnova byli: „vykrmený“ pražský redaktor ČT D. Takáč, jakož i holohlavý a křivohubý zlínský „krajánek“ J. Kvasnička. (Rovněž bývalému vedoucímu tajemníkovi KV KSČ z Gottwaldova, Lojzovi Indrovi, se z jeho celoživotního lhaní zkřivila huba.) Z toho, co jsem stačil zhlédnout, jsem zaznamenal přítomnost zlínského hejtmana R. Holiše (ANO 2011), ředitele nemocnice v Uherském Hradišti P. Sládka (ODS) nebo rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně – prof. V. Sedlaříka.

Údajný „duchovní rozměr“ v tomto religiózním kraji měli tomuto pořadu dodat dva pozvaní hosté. Tím prvním byl katolický kněz Josef Čunek, starší bratr bývalého hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL), jenž ve své funkci vloni na podzim skončil. Druhým hostem byla etnografka ze Slováckého muzea – Marta Kondrová. Právě od těchto dvou osob jsem čekal mnohem víc, než jsem se nakonec dozvěděl. Ve svém několikaminutovém vstupu vlastně nepředvedli skoro nic. Byla to bída veliká, převeliká!

Jezuita P. J. Čunek SJ, který původně působil v poutním mariánském chrámu na Hostýně, přesídlil v r. 2019 na Velehrad. Tady je knězem ve známé bazilice Nanebevzetí P. Marie. Řečnický projev tohoto duchovního raději hodnotit nebudu, protože bych mu (jako bývalý učitel češtiny a rétoriky) nemohl dát dobrou známku. Jeho ostýchavost, kterou jistě zaznamenali i ostatní diváci, nebylo možno přehlédnout. Ani se tomu nedivím. Má-li bratra takové kontroverzní pověsti, jako je bývalý zlínský hejtman, pak je tím vysvětleno úplně všechno. Proto nechápu, proč do tohoto typu pořadu vůbec šel. Kdo mu poradil, aby se tímto způsobem ztrapňoval?

Velké výhrady mám nikoli k pozvaným hostům, ale k samotným moderátorům tohoto pořadu a k těm lidem, kteří jej organizačně zajišťovali. Moje zásadní výhrada se týká skutečnosti, že kromě jmen pozvaných hostů a jejich současně zastávaných funkcí (pozic) se televizní diváci o těchto lidech nic dalšího nedozvěděli. To je opravdu žalostně málo! Komu se např. chtěli oba moderátoři zavděčit, když si tam pozvali kněze J. Čunka? Vždyť jeho bratr je již z regionální politiky venku (je pouhým řadovým krajským zastupitelem).  Připomínáním jeho jména mohou pracovníci ČT nanejvýš naštvat místní občany, kteří mají J. Čunka plné zuby ‒ díky jeho „slavné“ nemocnici ve Zlíně-Malenovicích. Že by ho ještě někdo někdy volil, to je čirá utopie.

Co se týká zmíněné etnografky M. Kondrové, od ní jsme se nedozvěděli téměř nic – kromě povšechných frází. Daleko víc diváci pochopili z reportážního vstupu G. Netopilové (ze zlínské redakce ČT), která nám aspoň ukázala kolonii vinných sklípků ve Vlčnově. Nejsmutnějším zjištěním byl však úplně jiný fakt: navzdory televizní upoutávce jsme se nedozvěděli skoro vůbec nic ani o oné „Jízdě králů“. K tomu jen dodávám, že díky europoslankyni ze Zlína, M. Dlabajové (ANO 2011), se „Jízda králů“ dostala až do Bruselu. Škoda jen, že nám ČT neukázala aspoň kroj, do něhož tohoto krále každoročně oblékají.

ČT místo toho, aby si konečně vylepšila svou pošramocenou pověst, opět šlápla vedle. K čemu je nám vysílání z regionů, když se nic zásadního nedozvíme? A tak i tentokrát byl výsledek mnohem skromnější, než jsem původně očekával. ČT nám ukázala J. Kvasničku v nové „sportovní“ košili, která se hodí akorát do cirkusu, a tuctového „kravaťáka“ D. Takáče zase v novém, károvaném saku, tentokrát bez kravaty. Ještěže všichni účastníci tohoto pořadu nemuseli mít respirátory!

Zkrátka: publicistický pořad „Sečteno“ se ukázal být dalším zbytečným pořadem, na jehož vysílání vynakládá ČT nemálo finančních prostředků, jež by se daly využít úplně jinak. Není mi proto jasné, proč musím ze svých 135 Kč měsíčně platit jak tyto zbytečné pořady, tak i tyto zbytečné moderátory. Ať se jdou živit něčím užitečnějším, co jim půjde líp! Je třeba skoncovat s dosavadní nehospodárností a konečně se rozloučit s exkomunistickým ředitelem P. Dvořákem! Již včera bylo pozdě!

1.4.2021

‒ RJ ‒

jizda-kralu-vlcnov.jpg

Popisek: Pro diváky ČT, kteří se podobně jako já nedozvěděli nic o „Jízdě králů“, uvádím pár doplňujících informací. Historické kořeny jsou vysvětleny v mém článku „Husitský král“ Jiří z Poděbrad a jeho arcibiskup (SN č. 3/2021, vloženo 29. 3. 2021, ZDE). „Jízda králů“ není žádná „travesty show“, nýbrž tradiční národopisná slavnost, která se na Slovácku dodržuje každoročně již desítky let, minimálně od konce 19. století. Její kořeny jsou ovšem mnohem starší. Podobně jako ve Vlčnově slaví se také v Kunovicích u Uherského Hradiště nebo v Hluku. Volba desetiletého chlapce, jenž bude představovat během této slavnosti dívku s růží v ústech, patří k důležitým rituálům, který je dodržován a pečlivě sledován místním obyvatelstvem příslušných obcí. V důsledku protiepidemických opatření se „Jízda králů“ nemohla konat ani vloni, ani letos. Snad někdy příště…

─────

P. S.

Rektor zlínské univerzity prof. V. Sedlařík by měl R. Holišovi a P. Sládkovi vysvětlit, co znamená sousloví „krizový management“. Obávám se totiž, že oba tito pánové jsou všechno jiné než krizoví manažeři. Čímpak je R. Holiš zavázán místním náčelníkům z ODS, že ponechal ve funkci ředitele uherskohradišťské nemocnice P. Sládka, který evidentně svou roli v boji proti pandemii „koronaviru“ nezvládl a nese odpovědnost za zbytečnou smrt mnoha zdejších občanů? Proč byl odvolán ředitel zlínské nemocnice R. Maráček, kdežto „modrý pták“ P. Sládek nikoli? Proč tohoto lékaře po výběrovém řízení R. Holiš znovu potvrdil ve funkci? Tato fakta jistě budou zajímat mnohé občany Zlínského kraje. Je to, jako byste udělali kozla zahradníkem.

1.4.2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář