Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jakub Horák: „Zabavit důchodcům penze!“

18. 4. 2023

Motto: „Není v Česku už víc politologů než obyvatel?“ (O. Nosek, iDNES.cz, 9. 12. 2022, 20:37)

Ne každý Horák chodí ve slováckém kroji!

horak-jakub.jpgZprostředkovaně – přes článek na webu „pravyprostor.net“ – jsem se seznámil s názorem jistého zástupce České pirátské strany z Prahy 12 – Bc. Jakuba Horáka, a to na dnes tolik diskutované téma: valorizace důchodů.

Samozřejmě mi to nedalo a přečetl jsem si rovněž životopis tohoto mladého „ředitele zeměkoule“. Patří ke straně, která je politicky neukotvená, a proto může hlásat (přesnější by bylo napsat: plácat) nejrůznější nesmysly. Lhostejno, zda jsou levicové, nebo pravicové. „Piráti“ v tom mají takový „guláš“, že jim není jasné, co tyto pojmy vůbec znamenají. Tomu odpovídá i jejich zmatená politika: ode zdi ke zdi.

Abych lépe porozuměl tomu, o čem tento mladý pirátský „myslitel“ píše, vyhledal jsem si na webových stránkách „Pirátů“ životopis tohoto „borce“. Čekal bych od podobně domýšlivého „světáka“ aspoň diplom z Harvadu nebo z Princetonu či z Yale, ale ono vlastně nic. Pouze nekonkrétní sdělení o jakémsi „vzdělání“. Čili: žádné pořádné nemá.

Posuďte ostatně sami (většinou se jedná o snůšku frází):

Bc. Jakub Horák (*1984, Bruntál) vystudoval osmileté gymnázium a vysokou školu. (Jakou a kde?) V rámci studií pobýval v Dublinu. Pracoval posledních 8 let na obchodních pozicích a zastával manažerské funkce v oboru automotive. Nyní podniká v oboru letectví jako dodavatel součástek, letecké chemie, avioniky… Při plnění svých cílů uplatňuje proaktivní a asertivní přístup. Nebojí se přijmout náročné úkoly. Je nezávislý při prosazování svých myšlenek a nápaditým způsobem dokáže překonávat i obcházet (?) většinu překážek. Mezi jeho záliby patří moderní technologie, letectví, motosport, cestování a v neposlední řadě i zájem o své okolí. Ať už je to jeho bydliště na Praze 12, tak i politika v České republice i jinde ve světě. Není mu lhostejný osud naší země, městské části či samotné hlavní metropole. (Osobně by mě zajímalo, co to je ta „hlavní metropole“?) Vidí Prahu jako moderní město plné života, kde převažuje zdravý rozum a ne úřednická zvůle. – Angažuje se ve veřejném životě a pro své myšlenky si vybral Piráty, protože jsou nezatíženi minulostí a prezentují se a fungují ne jen jako politická strana, ale především jako živoucí organismus inteligentních a přemýšlejících profesionálů, kteří nejsou ani tak politiky, jako spíše občany, kterým přestalo být jedno, co se děje kolem nich. – Mezi roky 2018 a 2022 působil na Praze 12 ve funkci předsedy komise dopravy.“

Tento text zřejmě napsal samotný „Pirát“ J. Horák. Jedná se o velice špatný pokus o „životopis“. Jak mohl s tímto blábolem (= CV) uspět u některého ze zaměstnavatelů, to je pro mne velká záhada. Já bych ho nepustil ani k maturitě. Kdybych měl to, co tento mladý muž napsal, charakterizovat jednou větou nebo krátkým vyjádřením o několika slovech, musel bych konstatovat, že se jedná nejspíš o „mládí nevybouřené“, jež se domnívá, že je mu dovoleno vše. To je však velký omyl. A protože tento „Pirát“ již není nejmladší (za rok mu bude čtyřicet let), měl by už mít rozum. Je totiž nejvyšší čas, aby ho dostal!

Níže uvedený text na sociálních sítích „spáchal“ tento představitel našich, údajně „moderních“, Pirátů, kteří se rádi prezentují jako zástupci mladé generace. No – nevím. Čtyřicátníci již žádné mládí nepředstavují: „Mladí v p*deli a do důchodu daleko.“ Tak se to za dob mého mládí říkávalo. Dneska tomu zřejmě nebude jinak. Někteří třicátníci vypadají buď jako přerostlí puberťáci, nebo naopak jako „dědkové“ před důchodem.

Sleduji-li počínání V. Rakušana nebo J. Lipavského, nutně se nabízí srovnání s dobou krátce po Únoru 1948, kdy se u nás rozorávaly meze a „rozkulačoval“ venkov, stejně jako se budovaly „stavby mládeže“ a jiná „chvályhodná“ díla. Přesně ve stylu: „Společný kravín pro ustájení dojnic – toť náš cíl socialistické přeměny na vesnici.“

Kam se na ty dnešní „eurosvazáky“ z Fialovy koalice hrabou naši komunisté, kteří po Únoru 1948 přesvědčovali tehdejší mladou generaci „modrokošilatých“ svazáků z ČSM o tom, že „dědeček a babička nám ujídají chlebíčka“. Tento třídně nelítostný styl uvažování a mezigeneračního konfliktu jen navazoval na to, co jsme u nás zažívali během 19. století. Ti příslušníci starší generace, kteří se zrovna nehrnuli do zakládání JZD, se z ideologických důvodů ocitli v postavení někdejších „výminkářů“, jak o nich psal básník a prozaik V. Hálek (1835-1874).

Tehdy totiž morálka, vycházející z křesťanských základů, v mezilidských vztazích ještě existovala. Porušení čtvrtého přikázání Desatera („Cti otce svého i matku svou!“) patřilo k velkým prohřeškům, jež se neodpouštěly. Proto poté, kdy staří hospodáři odevzdali svůj grunt těm mladším, patřilo k dobrým mravům, že se pokračovatelé v rodinné tradici starali o to, aby jejich rodiče, případně prarodiče, neumřeli hlady.

Zdá se, že dnešní „Piráti“ vůbec netuší, jak u nás v uplynulých desetiletích a staletích fungovaly mezigenerační vztahy. Garantem toho všeho byla křesťanská morálka. U „Pirátů“ dnes nic z toho neexistuje: kromě touhy přijít bezpracně k hotovému. Dokazují to dnes a denně svým chováním v politice. Ateistická doba oživuje i prvky kulturního „barbarství“. Právě Horákův příspěvek na sociálních sítích to v plné nahotě dokazuje.

Bartošovi „Piráti“, kteří se „bijí jako lvi“ za zájmy naší mladé generace způsobem, že se od nich právě ti mladí začínají odvracet (kdoví proč?), se již ani netají tím, že by se seniorů nejradši zbavili, protože jsou jim na obtíž. Začali se dokonce obávat toho, že sami se důchodů nedožijí. K tomu dodávám: když nebudete usilovně pracovat, určitě žádnou penzi, byť tu minimální, mít nebudete. A tak to bude správně, protože jste jen obyčejní tlučhubové a lemplové!

─────

„Zanechali nám spálenou, rozkradenou zemi…“

A teď nechme promluvit muže, jenž se stal příčinou toho, proč jsem se rozhodl tímto článkem upozornit na aktuální problém „Pirátů“. Zde je onen kontroverzní, protidůchodcovský text od J. Horáka:

„V podstatě jedinou možnou a proveditelnou ekonomickou reformou je zabavit důchodcům penze a tyto peníze věnovat na vzdělání mladých prostřednictvím AI. Za dvacet let to přinese první ovoce v podobě moderní výkonné ekonomiky. Co se stávajícími důchodci? Nejsem nelida, ale řekněme si to upřímně – zanechali nám spálenou, rozkradenou zemi a nyní chtějí čerpat vysoké penze. Toto nutné opatření přinese i zvýšení porodnosti. Každý na vlastní oči uvidí, že důchodce, který má děti, se dostane k chutnějšímu soustu než ti ve stanových městečkách.“ (pravyprostor.net, 10. 4. 2023)

[Ostatně: s myšlenkou „eutanazie“ přišli již němečtí nacisté a praktickou realizací tohoto „projektu“ se zabývali v některých koncentrácích příslušní lékaři, např. Dr. J. Mengele.]

Přesně těmito slovy, jež jsem úmyslně dal do mezititulku, charakterizoval před více než čtvrtstoletím M. Zeman působení ODS v naší polistopadové politice. Jedná se o tutéž stranu, která se stala základem dnešní Fialovy vládní a parlamentní koalice. Její součástí, byť zjevně trpěnou, jsou i Bartošovi „Piráti“. To oni dnes spolu s Fialovou tlupou diletantů a pologramotů „ujídají chlebíčka“ nás všech. Dnešní mladá generace přitom má jen minimální podíl na vytváření hodnot, díky nimž se jako celek máme docela obstojně, i když někteří hůř než ti Fialovi papaláši.

15. 4. 2023

‒ RJ ‒

─────

Odkaz na články, které s tímto tématem souvisí:

https://www.forum24.cz/babis-prasi-dedecek-a-babicka-nam-ujidaji-chlebicka-to-pry-hlasa-fiala

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2023/---pirat----lukas-kolarik-zjistil--ze-je-vlastenec-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář