Jdi na obsah Jdi na menu
 


Demokracii nelze budovat na shnilých základech!

26. 5. 2023

Motto: „Lid demokraticky svrhl ty, co byli u moci, ale nepodporuje ty, co se místo nich demokratickou cestou k moci dostali. (B. Doležal)

Politolog Bohumil Doležal je jedním z mála lidí, kteří dlouhodobě kritizují oligarchu A. Babiše za „obsazení“ politického prostoru u nás důmyslným tahem, pro nějž používá označení: „nastolení Nových pořádků“. (Mělo se tak stát po pádu Nečasovy vlády; tento stav nicméně trvá dodnes. Změnu nepřinesl ani nástup vlády P. Fialy: náš vlak jede pořád po sv.-vaclav-na-koni.jpgstejných kolejích jako ten Babišův.) Už samotný Doležalův pojem je tak trochu protimluv. Nelze přece nastolovat „nové pořádky“ s lidmi, kteří jsou až po uši namočeni ve „starém režimu“. Proto mohl předlistopadový, normalizační, režim víceméně beze změny pokračovat v éře postkomunismu.

To, o čem píšu, bylo jasné již francouzským revolucionářům na konci 18. století, kteří se radikálně rozešli s monarchistickým režimem („starý režim“) a začali budovat republiku – se všemi úskalími. Nikdo s tím neměl žádné zkušenosti. Jen pár let před Francouzi s republikánským zřízením začali „experimentovat“ obyvatelé Severní Ameriky. Do té doby tady byly pouze utopické představy o jakési ideální společnosti, kde si budou všichni občané rovni. I proto francouzská revoluce nakonec neuspěla a utopila se v krvi – v důsledku radikalismu, jenž se utrhl ze řetězu. Jediné, co se podařilo, bylo „stvoření“ příštího diktátora – Napoleona I.

Doležalova stať má název: „Naše politické naděje do budoucna? Nic moc, pořád žijeme v Babišistánu(Forum24.cz, 24. 5. 2023). To, s čím lze bezvýhradně souhlasit, je autorovo označení naší přítomnosti, toho svinčíku, který tady vytvořil Fialův neostalinistický režim za posledního půl druhého roku, jako „studenou občanskou válku“.  Zatím se „střílí“ jen slovy a veřejný prostor je přesycen třaskavou směsí nenávisti, vzájemného osočování politických konkurentů ze všeho možného – až po ono pověstné a dnes tak módní „nálepkování“.

Doslova závody v tomto „nálepkování“ politických oponentů se odehrávaly v souvislosti s prvními demonstracemi na Václavském náměstí na podzim loňského roku. Pak to trochu polevilo, ale v poslední době se to „rozjelo“ opět naplno. S tím, jak narůstá strach „fialovců“, že tu svou vládu neudrží a že se jim to rozpadne pod rukama, vzrůstá počet neurvalých osobních útoků na opoziční politiky, ale i obyčejné kritiky režimu. Přímo zhmotněním tohoto strachu je před občany našeho státu utajovaná návštěva J. Černochové v USA, a to kvůli podpisu vojenské smlouvy mezi ČR a USA.

Aby se paní „ministryně války“ necítila v zemi svých přátel tak sama, nevzala si tentokrát s sebou náčelníka generálního štábu Armády ČR, ale „operetní soubor“ v podobě našich vládních poslanců v čele s M. Pekarovou-Adamovou. Tito dobře napapaní politici jí tam budou, bohužel, platní jako mrtvému zimník. Je to jen další partička „vyčůraných“ politiků, která si udělala výlet za peníze daňových poplatníků. V době, kdy by se mělo šetřit a nerozhazovat peníze na všechny strany. Pro české politiky to zřejmě stále ještě neplatí: pouze pro ostatní občany a daňové poplatníky.

Kdo dnes není nějak „onálepkován“, jako by nebyl. Je to komické, ale tak tomu doopravdy je. Zatím vrcholem všeho je to, u čeho od samého začátku stál právě internetový deník „Forum24.cz“, a to štvavá kampaň proti senátorce J. Zwyrtek-Hamplové. Zrovna včera (23. 5. 2023) jsem objevil na internetu zatím poslední výtvor „protihamplovské“ kampaně: O této nezávislé, vyhraněně protifialovské, političce se šíří video, které hlásá: „Česká senátorka královnou ostudy. Zbořila meze trapnosti až daleko za hranicemi“ (stream, 23. 5. 2023).

V rámci „Dvorany slámy“ (připomíná to „Slávu u kravína“) se o této političce píše následující (má to být komentář k tomu videu): „Bývalá poslankyně, aktuálně senátorka ve městě Kroměříž a nositelka netradičního jména Jana Zwyrtek Hamplová se nejen z tohoto důvodu zapsala do neveselých dějin české politicko-sociální působnosti. Dopustila se totiž několika přešlapů, které ji v očích veřejnosti katapultovaly mezi lháře a šiřitele nesmyslů v mnoha společenských oblastech.“ To je doplněno ještě sdělením v červeném rámečku: „Zwyrtek Hamplová na hraně mezi populismem, dezinformacemi a byznysem. V čem je nebezpečná?“

Myslím si, že na tuto otázku není obtížná odpověď. Je to docela prosté, i když tady máme osoby, jež by rády „vyfabrikovaly“ nějaké nové „protistátní spiklenecké centrum“ (na způsob toho s R. Slánským z r. 1952), a to nikoli s přisluhovači amerických imperialistů a agentů Vatikánu, ale s „proruským trolly“, „proputinovskými dezoláty“ a „kritiky svatého Vladimíra Zelenského“. Pro nové J. Urválky, K. Vaše či L. Brožové-Polednové, tyto „hrdiny naší doby“, jsou již připraveny další „Svatováclavské orlice“ v moderním provedení a s portrétem „vším lidem milovaného soudruha“ P. Pavla, jejichž zhotovení si vzal na starost „náš drahý krajan“ B. Posselt.

Zdá se vám, že přeháním? Ani náhodou. Bojím se totiž, že je to mnohem horší, než vyplývá z mých řádků. Když se k moci dostanou nevzdělaní a hlavně nemorální jedinci, kterým chybí jakékoliv „brzdy“, může to vést ke zcela nepředvídatelným, tragickým koncům, k hromadné havárii s tisícovkami mrtvých. Osobně odhaduji, že ta Fialova „partička“ sebestředných hlupáků, lhářů a podvodníků, kteří se omylem dostali prostřednictvím zmanipulovaných voleb z října 2021 k moci, je již natolik svým vládnutím „unavena“, ba vyděšena vidinou strašidelných konců, že bude ještě ráda děkovat těm, kdo to „břímě vládnutí“ z jejich beder sejme.

Nejspíš to bude opět A. Babiš, protože jinou, stejně silnou parlamentní stranu na naší politické scéně momentálně nemáme. A je třeba popravdě přiznat, že ten příští vítěz na tom nic nevydělá. Bude s tím mít pouze politické „náklady“. A my ostatní se v tom „hnoji“ budeme dál propadat – bez naděje na zlepšení. Naší jedinou šancí je celkové vybřednutí ze současných poměrů, a to díky Evropě a okolnímu světu. Naštěstí ne všude se propadli do podobné beznaděje jako my.

Pozorně jsem si přečetl zatím poslední politologický pokus B. Doležala o zhodnocení naší současné situace. Musím konstatovat, že z celého tohoto pojednání má zásadní význam souvětí, které jsem zvolil jako motto tohoto svého článku. Ani vítězům, ani poraženým není totiž co závidět. U nechutně páchnoucího českého parlamentního rybníka kvákají ošklivé ropuchy. A všude kolem poletuje dotěrný hmyz: vedle komárů a much jsou tu také pavouci. V noci zde straší bludičky a hejkalové. Kdo tam omylem zabloudí, rychle prchá pryč. Až najdou naši politici odvahu ten rybník vypustit, bahno vyvézt a přivést sem znovu čistou vodu, pak bude v naší zemi zase klid a mír. Dočkáme se někdy?

Svatý Václave, nedej zahynouti nám i budoucím!

24. 5. 2023

‒ RJ ‒

 

Odkaz na původní článek B. Doležala:

https://www.forum24.cz/nase-politicke-nadeje-do-budoucna-nic-moc-porad-zijeme-v-babisistanu

 

Články o J. Zwyrtek-Hamplové:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2023/chces-byt----demokratem-----kopni-si-do-j.-hamplove-.html

https://www.stream.cz/dvorana-slamy#utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář