Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nelze zároveň děkovat Posseltovi a klanět se v Terezíně!

26. 5. 2023

Karatelský tón tohoto článku je zcela na místě. Někdo by v tomto případě použil raději rákosku – jako pan učitel z předminulého století, když trestal nezvedeného žáčka. Ještě než jsem stihl dokončit toto své „pokárání“ hlavy státu, ozvali se pohotovější kritikové, např. exprezident V. Klaus st. Rovněž on intuitivně vytušil, že je tady cosi špatně. Nejen kvůli nedodržování předvolebních slibů P. Pavla, ale hlavně kvůli hrubému nerespektování „ducha“ českých dějin.

Ano, máme aktivního (někdo tvrdí, že spíše „aktivistického“) prezidenta republiky. Ještě včera se zúčastnil summitu Rady Evropy na Islandu a již dnes nechybí mezi těmi nemnoha českými politiky na každoroční tryzně v Terezíně. Skoro jako česká verze „Batmana“. Předevčírem P. Pavel děkoval šéfovi sudeťáků B. Posseltovi za údajné zlepšení v česko-německých vztazích. O dva dny později se již klaní obětem německé zvůle a bestiality v Terezíně. Ani vy, čtenáři SN, těmto politickým „přemetům“ naší hlavy státu nerozumíte? Nic si z toho nedělejte! Nejste v tom sami.

S tím, jak se vzdalujeme od událostí konce Druhé světové války, řadě našich spoluobčanů se „rozostřuje“ pohled na dějiny. Přibývá těch jedinců, hlavně mezi mladší a tou úplně nejmladší generací, kteří si neuvědomují, že tu máme co do činění s válečnými zločinci na jedné straně (= Němci, kterým mediální manipulátoři říkají eufemisticky „nacisté“) a jejich oběťmi (= Židy, Čechy a dalšími národy) na straně druhé.

Také letos se Národní hřbitov před Malou pevností v Terezíně stal symbolem, upomínkou, na hrůzy německé (= nacistické) okupace. V židovském ghettu zemřelo 35 000 osob; na Národním hřbitově je pak pohřbeno 29 172 obětí, včetně těch z Malé pevnosti, jež za války sloužila jako věznice Gestapa. (Zde byla vězněna i JUDr. M. Horáková ještě předtím, než ji německý „Volksgerichtshof“ odsoudil k několikaletému pobytu v káznicích Třetí říše.)

Letošní připomínka obětí holocaustu a perzekuce českého obyvatelstva ze strany německých okupantů v Terezíně byla oproti předcházejícím letům poněkud skromná. Sešlo se zde jen málo politiků (Pavel, Vystrčil, Pekarová-Adamová, Skopeček, Rakušan, Richterová, Kovářová), ale i dalších veřejně známých osob (Rychetský, Duka, Sidon).

Na tryzně promluvil jako první prezident republiky P. Pavel. Oproti nedávnému vystoupení na Vítkově (8. 5. 2023) přistoupil k mikrofonu tentokrát se složkou, v níž měl svůj projev napsaný. Snažil se, alespoň zpočátku, do připraveného textu občas nahlédnout, ale nakonec neodolal pokušení tak trochu si opět „zaimprovizovat“. Když má někdo již přes šedesátku, těžko ho přinutíte, aby změnil své zvyky.

Pavlův projev, který byl tuctovým povídáním o všeobecně známých věcech, se samozřejmě neobešel bez „povinné“ zmínky o válce na Ukrajině. Přesto vyzněl jako dokonalé popření předchozího prezidentova trapného podbízení se šéfovi sudeťáků – B. Posseltovi. To by mu skuteční pamětníci těch dob sotva odpustili. Proto si organizátoři pozvali k mikrofonu jakéhosi Slováka. (Zdá se, že Češi již na „skladě“ nejsou.) Jaké byly a aktuálně jsou skutečné Pavlovy názory na tuto složitou a tragickou dobu, to jsme se nedozvěděli. Má vůbec nějaký konzistentní názor, nebo svá stanoviska mění jako vojenské uniformy?

heim-ins-reich.jpgDoopravdy se nenašel nikdo, kdo by byl schopen P. Pavlovi vysvětlit, kolik zla napáchali na českých občanech ti „českoslovenští Němci“, vesměs členové Henleinovy SdP (= Sudetendeutsche Partei), kteří v r. 1938 volali: „Heim ins Reich!“? Vždyť sudetští Němci patřili v německých koncentračních táborech k těm nejhorším tyranům, bezcitným bestiím, jež si vybíjely zlost právě na českých vězních. Není proto od věci připomenout, že tito „kápové“ způsobili trýznivou smrt českému písničkáři K. Hašlerovi v Mauthausenu. Ani o tom P. Pavel nikdy neslyšel?

Třebaže P. Pavla kritizuji od okamžiku, kdy ohlásil svou prezidentskou kandidaturu, musím objektivně přiznat, že kromě písemně připraveného projevu zaujal mou pozornost ještě něčím jiným. Bylo to „popíchnutí“ vůči vládě P. Fialy. Prezident republiky totiž nezapomněl zmínit neutěšený stav řady budov v Terezíně. Některé z objektů bývalých kasáren, jež za války sloužily k ubytování osob židovského původu, jsou v havarijním stavu. Kdyby byl na tryzně přítomen premiér P. Fiala (ten se tomu raději vyhnul a navštívil obdobnou akci v Brně) nebo jeho ministr kultury M. Baxa, mohl jim to říci osobně a nemusel to vzkazovat přes média.

Jedná se o další případ zjevné disonance mezi prezidentským úřadem a Strakovou akademií. Jediný přítomný člen vlády, ministr vnitra V. Rakušan, se nehezky šklebil, ale on s těmi chátrajícími objekty v Terezíně nemůže nic dělat. Má to na „triku“ M. Baxa. Rakušan je spíše „odborníkem“ pro vyvěšování pytlů s mrtvolami ruských politiků na fasádu svého ministerstva. Na kulturní památky tady máme jinou odbornici, která má ruské jméno: Naděžda. Copak na to říkají naši protiputinovští aktivisté z Fialovy koalice? Nepatří i tato osoba k těm „proruským švábům“?

O kritickém stavu objektů bývalého židovského ghetta v Terezíně jsem psal již před téměř půl druhým rokem. Moje kritika na adresu P. Fialy i M. Baxy tehdy nikoho nezaujala. Dnes za totéž zkritizoval vládu přímo prezident republiky. Vzhledem k přítomnosti diplomatů z řady zemí, kteří si Terezín již v minulosti prohlédli (ghetto i Malou pevnost), netřeba vysvětlovat, že si tím děláme ostudu v celém světě. Členové vlády si pokrytecky poklepávají po ramenou, ale kulturní památky nám zatím padají na hlavu. S velkou pompou nedávno M. Baxa (za přítomnosti oné „Naděždy“) otevíral hrad Karlštejn (po rekonstrukci). Přitom rozpadající se objekty židovského ghetta v Terezíně ho nezajímají. Což takhle tohoto ignoranta odvolat z funkce?

[Kritice vlády P. Fialy i samotného M. Baxy byl věnován můj článek: P. Fiala v klobouku, M. Baxa s motýlkem (SN č. 2/2022, vloženo 18. 2. 2022, ZDE).]

Česká televize (ČT24) si, jak už se stalo u nás zvykem, nenechala ujít příležitost, aby se mohla podbízet našim politikům. Samozřejmě pouze některým. Proto nám neopomněla ukázat zbrusu nový „ohoz“ největší „krasavice“ z horní lavice v Poslanecké sněmovně – V. Kovářové (STAN). Pořídila si dokonce slušivý klobouček, který by byl vhodný na pohřeb, protože byl černý. Této dámě to slušelo podobně jako svého času M. Gottwaldové. Inu, krasavice k pohledání – skoro jako Marfuša z pohádky o Mrazíkovi.

Ale teď vážně. ČT nám jen tak mimoděk svými záběry na Národním hřbitově v Terezíně prozradila, že značná část náhrobků na těchto symbolických hrobech je poškozená: někde byla odlámána jen některá písmena u jména dotyčné oběti, někde nezbylo vůbec nic: jen prázdná deska bez nápisu. Zkrátka: chtělo by to celkovou obnovu tohoto místa. K čemu je nám hřbitov s bezejmennými hrdiny? Tady je na místě zásadní otázka: Stará se o to vůbec někdo? Vždyť se jedná o „národní kulturní památku“! Nebo je to všem zodpovědným a jistě dobře placeným činitelům, kteří to mají na starosti, jedno?

Členové Fialovy vlády si zvýšili platy, ale dál kašlou na své povinnosti. Také s tím by se mělo něco udělat. Nebudeš-li pracovat, nedostaneš žádnou výplatu! Nanejvýš pár ran sukovicí. Doporučuji proto, aby obnova nápisů na náhrobcích v Terezíně byla uhrazena ze zvýšeného platu poslanců a senátorů. Možná si pak udělají výlet do Terezína – namísto „rajzování“ po světě s cestovní kanceláří „Poslanecká sněmovna“.

Škoda, že si P. Pavel všiml pouze žalostného stavu pozvolna se bortících budov kasáren v Terezíně, ale poškozené náhrobky na Národním hřbitově nezaregistroval. Však to všichni dobře známe. Nahoře huj, vespod fuj!

21. 5. 2023

‒ RJ ‒

 

Dodatek k článku

Mezi napsáním a zveřejněním výše uvedeného příspěvku, se objevilo několik reakcí ve sdělovacích prostředcích i na sociálních sítích na vystoupení prezidenta republiky P. Pavla na Terezínské tryzně dne 21. 5. 2023. Tzv. veřejnoprávní média (ČT, ČRo) samozřejmě o této události informovala v pochvalném duchu. Přesto zamlčela zmínku o „našich předcích“, která byla v Pavlově projevu klíčová a jež podle mého soudu nebyla vyslovena náhodou. Zejména po předchozím Pavlově poděkování B. Posseltovi.

Právě tato slova totiž vzápětí vyvolala nesouhlasnou reakci dvou osob, o nichž jsem již v minulosti psal. První z nich je známý kritik nepravostí dneška, P. Paulczyňski (ODS), který na sociálních sítích Pavlovu zmínku o „našich předcích“ odmítl těmito slovy: „Ten člověk se musel zbláznit. Copak naši předkové páchali zvěrstva v Terezíně?“ (PL, 23. 5. 2023, 10:02)

Daleko obsáhlejší je stanovisko bývalého hejtmana Jihomoravského kraje M. Haška (ČSSD): „Je neskutečné, že na místě nacistických hrůz a bezpráví hovoří generál Pavel o ‚odpovědnosti za zločiny, které páchali NAŠI předkové‘. Je to na omluvu prezidenta Pavla a vyhazov toho, kdo mu tohle sepsal a podstrčil. Naši předkové totiž v Terezíně v kontextu tryzny za oběti nacistické hrůzovlády žádné zločiny nepáchali. Byli naopak jejich oběťmi. Byli vražděni německými dozorci, kdykoliv a kdekoliv se jim zamanulo, nesmírně krutě a zejména bezdůvodně. Jestli to prezidentovi republiky v Terezíně při jeho slovech nedošlo, je to špatně. Pokud to byl záměr, ještě hůř. (…) Neskutečný je i postup veřejnoprávní České televize, která manipulativně upravila citaci prezidentových slov ve zjevné snaze generála Pavla ‚ochránit‘. To je absolutně nepřípustné a Rada České televize by se tím měla začít zabývat.“ (PL, 23. 5. 2023, 10:02)

Na rozdíl od M. Haška si nemyslím, že to prezidentu P. Pavlovi někdo psal a že on to pouze přečetl. Jedná se o natolik ješitného člověka, že by něco takového sotva dovolil. Všechny domnělé nedostatky totiž padají na jeho hlavu: byly napsány a řečeny vědomě. Pavel přece od svého zvolení do funkce prezidenta republiky pouze plní „zadání“. Jen zatím nevíme, kdo všechno patří k jeho „loutkovodičům“. Zřejmě to ještě nějakou dobu potrvá, než vyjde celá pravda o rozvědčíku „Pávkovi“ na Hradě najevo.

23. 5. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář