Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z premiéra P. Fialy se stal nebezpečný „neostalinista“!

2. 5. 2023

Motto: „Falešný brejličky, přiblblej, nevinnej výraz, ověšenej nicneříkajícíma titulama, ale prvotřídní gauner a lhář. To je neschopnej premiér tohoto státu.“ (Názor čtenáře „Lojyzy“ z internetu, PL, 1. 5. 2023, 10:41:23)

Dotyčný čtenář to sice vyjádřil nespisovně, ale víceméně podle pravdy. Být na místě tak neúspěšného politika, který je navíc přesvědčen o své genialitě a o tom, že se mu všechno podařilo, ač to není pravda, musel bych se zastřelit nebo někoho požádat, aby mi s tím pomohl. Fiala je politováníhodný nešťastník, který není schopen nahlédnout, do jak neřešitelné situace se vlastní hloupostí, domýšlivostí a sebeklamem dostal. Nenajdeme v našich novodobých dějinách takového „packala“, jenž nedokáže přesvědčit už ani své včerejší podporovatele, aby mu i nadále tleskali. Přesto „mele“ pořád dokola ty své fráze a naučené politologické poučky. Něco tak tragického jsem ještě neviděl.

Půl druhého roku od jmenování P. Fialy premiérem je každému soudnému občanovi této země jasné, že jeho politická „mise“ se totálně nevydařila, a proto nastal čas ji ukončit. Buď sám podá demisi a potichu zmizí, anebo bude muset být svržen nespokojenými občany. Jiné řešení se nenabízí. O neschopnosti nahlédnout tragickou hloubku bludu, v němž tento politik žije, nás nejnověji přesvědčil po návratu z cesty po asijských zemích.

Každému, kdo trochu rozumí zahraniční politice, musí být přece jasné, že tato cesta nic nepřinesla – kromě předvádění se tohoto neúspěšného politika před televizními kamerami. Zejména pak jednání s představiteli Vietnamu, Kazachstánu a Uzbekistánu bylo cestou, jež nikam nevede. Je to navíc v rozporu s vyhlašovanými zásadami zahraničně politické orientace našeho státu. Nová podpora bývalých komunistických zemí je totéž, jako bychom chtěli znovu navazovat styky s Ruskem. Tam je totiž komunismus ještě docela „živý“, kdežto Rusko se již dávno „transformovalo“ do něčeho úplně jiného. Bratříčkovat se s představiteli muslimských postsovětských republik ze střední Asie je nepochopitelným politickým selháním.

Fiala už neví, kudy kam, a proto dělá politiku „ode zdi ke zdi“. To my umíme a směle v tom můžeme soutěžit o pozici mistra světa. Jediná pozitivní věc je to, že cestou do Asie se Fiala pokusil alespoň částečně napravit jednostrannou orientaci naší země na Ukrajinu. Děje se tak v době, když už ani všechny státy EU nepovažují tuto válkou rozvrácenou zemi za objekt, který potřebuje jejich podporu. Pouze naši politici si stále ještě hrají na politický „monolit“. Okolní svět se mezitím již změnil a posunul dál: včerejší priority přestaly platit.

Nejen bezhlavá podpora Ukrajiny, ale i další ideové zdroje politiky Fialovy vlády se ukazují jako mylné. Proto ta narůstající nervozita, vymezování se vůči kritikům a otevřené vyhrožování represemi ze strany státního aparátu. Kdyby P. Fiala o sobě netvrdil, že je politologem, asi bych nemusel nechápavě kroutit hlavou nad jeho zoufalým počínáním. Tak se přece nechová demokratický politik! Již delší dobu se ocitá pod „palbou“ kritiky těch, kteří ještě neztratili zdravý rozum. To je vážná věc.

Rád konstatuji, že v posledních několika týdnech to byl šéfredaktor serveru „Echo24.cz“, Dalibor Balšínek, kdo opakovaně podrobil kritice premiéra P. Fialu za nedemokratické postupy jeho vlády. Poprvé to bylo kvůli připravovanému zákonu o cenzurování nepohodlných názorů na internetu. Podruhé je to v těchto dnech. Tentokrát se jedná u Balšínkovo upozornění na údajný „boj proti vnitřnímu nepříteli“. Jako historik, jenž se touto problematikou zabývá, vím, o jak nebezpečnou věc se jedná. Je to přesně podle hesla: Zoufalci dělají zoufalé skutky. Je to na okamžitou demisi a dlouhodobý pobyt v psychiatrické léčebně, vážený pane premiére! Tak vážné to je.

Na nebezpečné směřování Fialovy vlády upozorňuji na internetu již delší dobu. Psal jsem o tom opakovaně a všechny odkazy na zatím publikované texty jsem zopakoval i ve svém zatím posledním článku na toto téma: Stalinistický slovník politiků ohrožuje demokracii (SN č. 2/2023, vloženo 10. 2. 2023, ZDE). Ve stejné době, kdy byl tento článek zveřejněn, Fialův „vrchní cenzor“ M. Klíma ve své funkci skončil. Zbloudilé a zmatené chování premiéra P. Fialy od té doby pokračuje dál, méně nápadně, avšak stejně urputně. Naposledy nám to dokázal vystoupením na celostátním fóru Pirátů v Liberci dne 29. 4. 2023.

Právě tady se P. Fiala doslova „odvázal“. Nejenže pokračuje ve svém notně politicky vyčpělém tvrzení o vítězství jeho politické koalice nad extremismem a populismem, ale nejnověji se „vytasil“ i s myšlenkou boje „proti vnitřnímu nepříteli“. To už bylo „silné kafe“ i na některé novináře. Jen Pirátům, našim popleteným neomarxistickým anarchistům, to jaksi nevadilo. Oni jsou na extrémy zvyklí. Tady je nutno konstatovat, že Fiala dnes patří k daleko nejhorším politickým populistům, jací tu kdy byli. Kam se na něj hrabe A. Babiš! Přesto i nadále „jede politiku AntiBabiš“, jako by se nechumelilo. Je jako obehraná gramofonová deska: je to pořád dokola.

Proti dezinformacím lze účinně bojovat jedině pravdou a proti populismu zase realistickou politikou.

Není od věci část z Fialova vystoupení ocitovat: „Extremismus a populismus, který jsme společně porazili ve volbách, totiž nikam nezmizel. Naopak, vlivem současných krizí je ještě troufalejší a jeho nebezpečnost stále stoupá. Ten, který dnes lidem bezostyšně nabízí nerealistické, škodlivé, ale líbivé a jednoduché odpovědi, ten je v jistém smyslu ve výhodě, před námi, kteří si naplno uvědomujeme tíhu odpovědnosti politika v demokratické zemi. A v diskusi a v racionálním hledání toho správného řešení se snažíme nabídnout tu správnou cestu pro tuto zemi. (…) Každý z nás musí přispět k tomu, abychom republiku ochránili.“ (Echo24.cz, 30. 4. 2023)

fiala-odhaluje-nejvetsiho-dezinformatora.jpg

K tomu, co P. Fiala uvedl, si dovolím napsat pouze několik vět. Nejsem si jist tím, zda neplnění předvolebních slibů, zavádění nových daní, ožebračování důchodců či ignorování potřeb mladé generace jsou tou správnou cestou k uhájení svobody a demokracie u nás. Je to přesně naopak. Politik, který neplní sliby, musí z veřejného života odejít dříve, než napáchá nevratné škody. Přesně to je případ Fialovy vlády. Již včera bylo pozdě. Nechápu proto umanutost P. Fialy, který přes všechny zjevné neúspěchy setrvává i nadále ve funkci premiéra. Zítra ani pozítří to přece lepší nebude. Pouze trpělivost voličů se bude den ode dne zmenšovat, až se ocitne na nule. Pak P. Fialovi nepomůže ani strýček Joe, ani tetička Uršula. Jako každý lhář a podvodník skončí i on v „pekle“ zapomnění.

1.5.2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář