Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dvůr Králové nad Labem není jen „safari“…

7. 6. 2021

Den ode dne se mně víc a víc zajídá jednostranný způsob informování ČT o čemkoliv. Nikoli jen o pandemii „koronaviru“, ale i o aktuálních problémech politických a dalších. A denně se sledováním toho, co nám ČT předvádí na televizních obrazovkách, přesvědčuji o tom, že „se starými prostitutkami se nový bordel provozovat nedá“. Omlouvám se útlocitným čtenářkám, ale výstižnější přirovnání k té tragické personální situaci v ČT mě doopravdy nenapadá. A co je na tom vůbec nejhorší? Že na tuto „hrůzu“ musím měsíčně nedobrovolně přispívat částkou 135 korun ze svého starobního důchodu. Je to hanebný stav, v jakém tady dnes žijeme!

V sobotu dne 5. 6. 2021 se rozhodla ČT24 obšťastnit své diváky vysíláním ze ZOO ve Dvoře Králové nad Labem. Nabídla nám docela zajímavý rozhovor se současným ředitelem této zahrady – senátorem P. Rabasem. Nic proti tomu: Rabas, třebaže mám mnohé výhrady k jeho politickému účinkování v Senátu PČR (nestraník za Sen21), je ředitelem na svém místě. Totéž se dá říci o řediteli ZOO Praha – M. Bobkovi. Buďme rádi, že aspoň někde sedí lidé kompetentní, kteří své práci rozumí a mají ji rádi. To je však spíše výjimka.

Z toho, co jsem stačil zhlédnout a vyslechnout během několika zpravodajských vstupů z areálu ZOO ve Dvoře Králové, jsem tak trochu v rozpacích. Je dobře, že reportérky nezapomněly připomenout osobu světově proslulého ředitele a zakladatele „safari“ ve Dvoře Králové – Ing. J. Vágnera. Hezky o svém otci pohovořila i jeho dcera, která vybudovala jakési soukromé muzeum, jež připomíná památku tohoto skvělého znalce života zvířat. To všechno je ta lepší stránka pokusu ČT o vysílání z jednotlivých regionů, aby nezůstávala jen ve svém „ghettu“ na Kavčích horách.

Co mně však vadí nejvíc, je jednostrannost informování ze strany „veřejnoprávní“ ČT. Bohužel jsem nezaznamenal jednu důležitou informaci, kterou lze sice nalézt ve většině turistických příruček, nikoli však ve vysílání ČT. Možná je to pouze důsledek celkového protičeského zaměření na to, co ČT vysílá. O českých dějinách v ČT slyšíme málokdy: spíše jen tak na okraj, aby se neřeklo. Více je těch polopravd či vyslovených dezinformací.

dekansky-kostel-ve-dvore-kralovem-nad-labem-02-2016-grey.jpgJednou z těchto „zamlčených“ informací, které měly ve vysílání zaznít, ale nezazněly, je skutečnost, že Dvůr Králové nad Labem se proslavil jedním důležitým „historickým“ nálezem: Dne 16. 9. 1817 totiž bibliotékář Národního muzea v Praze V. Hanka (1791-1861) nalezl ve věži zdejšího děkanského kostela tzv. Rukopis královédvorský. Tento pojem by měl znát každý maturant, ale dnes bych si netroufl něco takového tvrdit. Spíše ne. Přesto: právě před 135 lety (1886) vystoupil s ostrou kritikou proti pravosti „RKZ“ tehdejší profesor UK v Praze, T. G. Masaryk, pozdější první prezident ČSR.

Nevytýkám RNDr. P. Rabasovi, že hovoří o „své“ ZOO: tam je to v pořádku a nic jiného bych od něho ani nečekal. Mám však za zlé ČT, že se nezmínila (v rámci osvětové funkce, kterou tato televize evidentně neplní) o nálezu „Rukopisu královédvorského“. To je neodpustitelná chyba, za kterou by ředitel P. Dvořák měl přijít nejen o onu symbolickou „kytičku“, jak se to svého času dělávalo v jednom soutěžním a vzdělávacím pořadu ČST (ČT dnes nic takového nemá), ale rovnou o svou ředitelskou židli. Už vidím ten zástup zájemců, kteří si na tu židli rádi sednou, např. J. Železný!

Ale protože vím, že naši televizní diváci jsou pohodlní a někteří i vysloveně líní, aby si pracně vyhledávali informace k tomuto tématu, nabízím zájemcům (není to povinné a nic se za to neplatí) článek, v němž jsem se před pěti lety problematikou RKZ zabýval. Text je navzdory ubíhajícímu času stále aktuální.

Budu rád, když hlavně mladí lidé využijí této příležitosti a trochu se poučí o věcech, o nichž se dnes v propagandistické ČT záměrně nemluví. Docela to chápu: lobbistické skupiny, které stojí za některými politickými stranami tzv. opozice, mají úplně jiné zájmy, než je nějaké vzdělávání prostého lidu. Ten je zase dobrý akorát na to, aby platil daně a držel hubu. V tom se za ty desítky let nic nezměnilo.

Ještě že existuje internet. Jinak občan nemá vůbec žádnou šanci se něco dozvědět. Poté, kdy byly nadlouho kvůli pandemii „covidu-19“ uzavřeny knihovny, je to jediná možnost ke vzdělávání těch, kteří se chtějí něco dozvědět. V opačném případě z nás bude brzy národ hlupáků, pologramotů a „barbarů“. Článek doporučuji k přečtení také nevzdělaným redaktorům ČT, kteří si ve své domýšlivosti hrají na „elitu“ národa“, třebaže někteří z nich nejsou schopni napsat větu, aby v ní nebyla pravopisná nebo jiná chyba.

[Problematice RKZ je věnován článek s názvem: „Spor o pravost tzv. Rukopisů, 1. část“ (SN č. 2/2016, vloženo 24. 2. 2016, ZDE) a „Spor o pravost tzv. Rukopisů, 2. část“ (SN č. 3/2016, vloženo 23. 3. 2016, ZDE).]

5. 6. 2021

‒ RJ ‒

Seznam vyobrazení:

  1. Děkanský kostel ve Dvoře Králové nad Labem, v jehož věži byl v r. 1817 nalezen „Rukopis královédvorský“. (Dobové vyobrazení z 19. století.)

 

P. S.

Vysílání ze ZOO ve Dvoře Králové má jediný cíl: zakrýt tu obrovskou ostudu, kterou ČT utrpěla jak neustálým přiživováním „kauzy Vrbětice“, tak i neutuchající podporou tzv. opozice, která v Poslanecké sněmovně utrpěla dne 3. 6. 2021 debakl, jaký již dlouho nepamatujeme. Těším se na tu „nakládačku“ na podzim u voleb. To teprve bude „masakr“! Rozumnější redaktoři ze zpravodajství ČT (např. T. Drahoňovský) již pochopili, do jakých „sra*ek“ se namočili, a proto raději odcházejí jinam. Bude to tu smrdět ještě hodně dlouho, vážení soudruzi!

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář