Jdi na obsah Jdi na menu
 


Heliodor Píka nebyl odsouzen za vlastizradu!

22. 6. 2023

Těšil jsem se, že si první letní den letošního roku (21. 6. 2023) užiju bez jakékoli újmy. Bohužel – Česká televize (ČT) mi to opět pokazila. Co naplat! Když vidím, jak se ty „televizní husičky“ a spolu s nimi i těch pár „husáčků“ snaží, neustále koukají do papírů a do notebooků, aby to přečetli správně, bez zakoktání, musím se jich tentokrát zastat. Všech, kteří se do toho nejnovějšího maléru namočili, třebaže to zavinil někdo úplně jiný.

Zkrátím to: Tu nepříjemnou chybu, kterou by někdo označil za předem připravenou mystifikaci v režii ČT, způsobili tentokrát lidé, kteří našim „předčítačům zpráv“ a moderátorům televizního zpravodajství připravují podklady, z nichž to pak oni bezmyšlenkovitě přečtou, aby to měli už za sebou. Kdyby byli iniciativnější a kdyby si ta fakta raději sami ověřili, nemuseli se do těchto nepříjemností dostat. Snad budou příště chytřejší a opatrnější.

pika-heliodor.jpgO co šlo tentokrát? Dnes, ve středu 21. 6. 2023, si připomínáme 74. výročí popravy divizního generála Heliodora Píky (1897-1949), rodáka ze Štítiny na Opavsku a účastníka I. a II. odboje. (Bližší informace o tomto národním hrdinovi čtenáři získají v článcích, na něž je uveden odkaz na konci tohoto textu.)

V dopoledním zpravodajském bloku na ČT24 dne 21. 6. 2023 upozornil na zmíněné výročí můj oblíbený televizní „popleta“ – moderátor ČT24 Ondřej „Habrůvka“ Topinka. Tentokrát se nedopustil žádného „přebreptu“, nýbrž jen s vážnou tváří přečetl informaci o kladení věnců k pamětní desce H. Píky na budově Generálního štábu Armády ČR v Dejvicích (na „Kulaťáku“). Topinka nám sdělil informaci, kterou mu kdosi z televizního „zázemí“ napsal: Heliodora Píku prý komunisté odsoudili k trestu smrti za vlastizradu.  Kdyby tomu tak doopravdy bylo, těžko si lze představit, že bychom si výročí této osoby připomínali! Bohužel – je tomu poněkud jinak! V dalším textu to vysvětlím.

A aby toho všeho nebylo málo, v poledních zprávách na ČT24 doprovodila ony záběry z kladení věnců (dokonce jim k tomu zahrála vojenská dechovka státní hymnu) další doplňující informací moderátorka Klára Radilová. Ta tvrdila – a tvářila se u toho velice vážně a soustředěně ‒, že přesně před 74 lety (21. 6. 1949) byl H. Píka odsouzen k trestu smrti. Ani tato informace není pravdivá. Proto by mě zajímalo, kdo tyto informace vymýšlí. A taky to, zda to vymýšlí hlavou, nebo nějakou jinou částí těla. Že by se kdosi pokoušel těm mladým, nadšeným redaktorům, kteří se chovají stejně jako budovatelé „světlých zítřků“ z 50. let 20. století (= Gottwaldova mládež), škodit nebo se jim mstít?

Během několika hodin vypustila ČT24 do světa dvě „kachny“. Když bude tímto tempem pokračovat dál, brzy z toho bude pěkně početné hejno káčátek. Pokusím se uvést tyto nesprávné, nepravdivé údaje na pravou míru: Píka nebyl odsouzen k trestu smrti dne 21. 6. 1949, nýbrž o půl roku dříve. Státní soud v Praze vynesl rozsudek nad H. Píkou po tři dny trvajícím soudním přelíčení (26.-28. 1. 1949), a to dne 28. 1. 1949. Na smrt odsouzený generál byl popraven ve věznici v Plzni na Borech dne 21. 6. 1949 v 6.10 hodin.

A jak to bylo s tou „vlastizradou“, to nám objasňuje článek v deníku „Rudé právo“ s titulkem: Rozsudek nad div. gen. H. Pikou. (Generálovo příjmení má správně znít:  Píka.) V něm se uvádí: „V pátek 28. ledna [1949] vynesl státní soud rozsudek, jímž byl obžalovaný uznán vinným ze zločinu vojenské zrady podle § 6, odst. 1 a 2 zákona na ochranu republiky a zločinu zneužití úřední moci a odsouzen vedle ztráty hodnosti, vyloučení z čs. branné moci, ztráty všech čs. vyznamenání a čestných práv občanských k trestu smrti provazem.“ (Rudé právo, roč. 29, č. 24, sobota 29. 1. 1949, str. 1)

osobni-spis-trestance-h.-piky.jpg

Z přiložené fotografie „Osobního spisu H. Píky“ plyne, že generál byl souzen ještě podle prvorepublikového zákona na ochranu republiky, který byl přijat Národním shromážděním po atentátu na ministra financí A. Rašína (†18. 2. 1923). Jednalo se o zákon č. 50/1923 Sb. ze dne 9. 3. 1923.

Je politováníhodné, že televize, která se označuje za „veřejnoprávní“ a jež si dlouhodobě hraje na jakéhosi „elitního“ strážce svobody, demokracie a boje proti dezinformacím, sama tyto nepodložené, nepravdivé a matoucí informace o naší minulosti vypouští do éteru, aniž si tato fakta dostatečně ověřuje. Spíše neověřuje vůbec, jak ukazuje aktuální případ s výročím H. Píky.

Při tak velkém počtu zaměstnanců (dalo by se to zvládnout s polovinou z nich) je to doopravdy s podivem. Protože je zřejmé, že to ti nepříliš vzdělání moderátoři čtou z podkladů, které jim kdosi připravil, neobviňuji z tohoto lajdáctví je, nýbrž vedení ČT24 i ČT jako takové: P. Mrzenu, končícího ředitele P. Dvořáka, jakož i všechny ty „podržtašky“, které dělají „spojku“ mezi televizními „pěšáky“ a jejich šéfy. Všichni ti Šámalové, Řezníčkové a Kubalové by měli na hodinu skončit – bez odstupného!

Podobné nesmysly, jako byl ten o trestu smrti pro H. Píku za „vlastizradu“, jsme v ČT slyšeli již před třemi roky. Bylo to u příležitosti 70. výročí popravy JUDr. M. Horákové. Tehdy se tohoto chybného výroku dopustila moderátorka D. Písařovicová. Ta k tomu ještě doplnila, že obžalobu na tuto političku údajně psala tehdejší „dělnická prokurátorka“ L. Brožová (později provdaná Polednová).

V tehdejším vysílání ČT24 zaznělo na adresu M. Horákové více podobných nesmyslů. Všechny jsem si zaznamenal a následně o nich napsal článek s titulkem: „Flašinet“ zvaný Česká televize, 2. část“ (SN č. 12/2020, vloženo 1. 12. 2020, ZDE). Ve stejné době naše média hojně používala bulvární, značně přepísknuté vyjádření o tom, že „Horáková byla zavražděna komunisty“. Také tento účelový výrok našich „pozdních antikomunistů“ je v dotyčném článku uveden na pravou míru. (Největšími bojovníky proti komunismu bývají ti jedinci, kteří před rokem 1989 seděli v koutě jako pecky a poslušně chodili k volbám i na dobrovolné brigády organizované vládnoucí KSČ.)

Všechny případy, které zmiňuji (ten dnešní s H. Píkou i ty starší z uplynulých let), svědčí jednoznačně o špatné a nekvalitní práci České televize. Zdá se, že ani po nedávném zvolení nového generálního ředitele ČT nedošlo, byť jen náznakem, k viditelnějšímu zlepšení: jede se dál ve stejných kolejích. Proto J. Součkovi doporučuji, aby ve vlastním zájmu provedl v redakci zpravodajství personální „zemětřesení“. Neměl by tam zůstat kámen na kameni…

Dám dobrou radu i všem těm mladým redaktorům a redaktorkám ČT (je jich tam jako malých myší): Kontrolujte si to, co vám předkládají k přečtení vaši nadřízení! Každý věcný údaj je nutno pečlivě ověřovat ve spolehlivých zdrojích informací. K těm ovšem internet nepatří. Pozor na to!

21. 6. 2023

‒ RJ ‒

 

Odkaz na články o Heliodoru Píkovi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2017/heliodor-pika-----jedna-z-prvnich-obeti-komunistickeho-teroru.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2019/generala-heliodora-piku-poslali-komuniste-na-sibenici.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář