Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vesnický hlupák M. Jurečka udal sám sebe!

20. 11. 2020

Motto: „Blbce Kalouska načapali. Tenhle vůl se tím chlubí.“ (Názor čtenáře z internetu)

Až do dnešního dne jsem se mylně domníval, že jediným, bezkonkurenčním vesnickým ťulpasem v naší vrcholné politice je pologramotný učitýlek ze zapadlé pohraniční vísky Suchá Loz na Uherskobrodsku – poslanec P. Gazdík. [O něm viz článek Pozdrav od „Hurvínka“ ze Suché Kozy (SN č. 9/2020, vloženo 30. 9. 2020, ZDE).] Ode dneška to už neplatí. Gazdíka z prvního místa „vyšoupl“ jiný vesnický hlupáček, který si v posledních týdnech počíná jako slon v porcelánu – lidovecký předseda M. Jurečka. „Slovák“, jenž si dlouhá léta hraje na bodrého Hanáka.

Podivností v naší politice přibývá. Nejspíš to bude tím, že i politici začínají být nervózní a unavení z nekončící pandemie „koronaviru“. Někteří ze zoufalství (jejich strany jsou již dlouhou dobu pod pěti procenty) nevědí, kudy kam, a tak vymýšlejí stále nové finty, jak zůstat u výnosných koryt i po příštích volbách. V tom nejsou politici „čtyřprocentní“ KDU-ČSL sami. Jejich nedávno zvolený senátor M. Ošťádal (KDU-ČSL) před několika dny „zaperlil“ (asi má málo práce a nudí se) při zasedání této zbytečné komory našeho Parlamentu tím, že svůj projev přednesl „hanácky“.

Budu upřímný: jako bývalý učitel češtiny něco o našich dialektech vím. Když jsem si ten Ošťádalův rádoby projev přečetl, zarazilo mě tam několik výrazů, které mají k „hanáčtině“ hodně daleko. Tak trochu mi to připomnělo nářečí, jež použili bratří A. a V. Mrštíkové ve svém vesnickém dramatu „Maryša“. Pokud toto drama inscenují někteří herci, např. z Prahy, nemá to s autentickou „hanáčtinou“ původního textu těchto autorů zhola nic společného. Podobné je to s tím Ošťádalovým senátním exposé. Toužil být originální, ale moc mu to nevyšlo. Snad někdy příště…

To uvádím jen na okraj, abych dokumentoval, jaké excesy se dnes odehrávají v politice. Zkrátka: politici buď ze zoufalství, nebo z „rozežranosti“ (či bůhví proč) dělají věci, které by byly ještě před rokem nemyslitelné. Jisté je pouze jedno: tato prapodivná individua již nikdo volit nebude. Jedině snad poloslepé a nahluchlé stařenky, kterým to doporučil pan farář. Lidé s fungujícím mozkem v hlavě určitě ne.

O předsedovi KDU-ČSL píšu opakovaně – mnoho měsíců. Nedávno jsem ho kritizoval za udavačství. Poté, kdy podal trestní oznámení na známého internetového glosátora a sympatizanta „spřátelené“ ODS – J. Paulczyňského. [Tímto případem se zabývám v článku Střípky z „koronavirového“ Babišistánu, jaro 2020 (SN č. 10/2020, vloženo 25. 10. 2020, ZDE).]

Copak mu na to řekl předseda „koaliční“ partaje, která se s koulí na noze jménem KDU-ČSL a TOP 09 hodlá probojovat do příští Poslanecké sněmovny a dokonce porazit A. Babiše? Že se P. Fialovi tento husarský kousek nemůže podařit, je jasné již v této chvíli. ODS má aktuálně něco okolo 10 procent preferencí. S KDU-ČSL a TOP 09 bude mít problém vůbec překročit pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny. To tvrdím již nějakou dobu, ale bylo to z mé strany spíše takové popíchnutí, aby se „fialový Péťa“ z Brna vzpamatoval a přestal blbnout. Teď už tomu začínám věřit i já.

Naproti tomu Piráti se STAN „jedou“ jako tank a neohlížejí se vpravo ani vlevo. Nejenže se do PS dostanou, ale mají reálnou šanci Babiše doopravdy porazit a sestavit příští vládu. Kdo nevidí rozdíl mezi oběma „koalicemi“ ze stran a hnutí tzv. opozice, je slepý a politice vůbec nerozumí. Že ji nechápe profesor politologie P. Fiala, to je spíše k zamyšlení pro ty, kteří si ho postavili do čela své strany. Když je někdo „politologem na baterky“, jinak to dopadnout nemůže.

jurecka-s-pivem.png

A cože to vlastně M. Jurečka provedl? Jak jsem se právě dočetl na serveru „Seznam Zprávy.cz“ (18. 11. 2020, 10:40), v den státního svátku, 17. 11. 2020, se na Twitteru přiznal k tomu, že si ve výdejním okénku jedné restaurace koupil jídlo a k němu pivo v kelímku. To „vyžahl“ přímo na ulici, ačkoliv je konzumace alkoholu na veřejnosti zakázána.

Třebaže ho při tom nikdo neviděl, ve své domýšlivosti a sebestřednosti neodolal a udělal si s předmětným pivkem „selfie“ (snad kvůli zvýšení sebevědomí i preferencí KDU-ČSL po vzoru M. Kalouska). A nejen to: s touto fotkou se pochlubil svým příznivcům na sociálních sítích. Takový „geroj“ to je! Když se posléze dostavila negativní reakce internetových „přátel“, raději svůj příspěvek smazal. Mezitím ho však stačila sdílet řada lidí, a proto se to již nedalo utajit. Skandál byl na světě.

Stručně a jasně: Jurečka „naprášil“ sám sebe na sociálních sítích a později se dokonce „udal“ i příslušným orgánům, jež mají na dodržování vládních opatření dohlížet. Tento hříšník z KDU-ČSL tvrdí toto: „…nebudu dělat blbce ze sebe a hlavně z veřejnosti a lhát“. Dobré předsevzetí. Jen škoda, že se jím lidovci až dosud neřídili.

Co k tomu říci? Je hezké, že se předseda lidovců rozhodl říkat pravdu a nedělat z veřejnosti blbce. Ze sebe blbce dělat nemusí: svým jednáním prokázal, že jím je. Výše popsaným, neuváženým „kouskem“ jen potvrdil to, co o něm píšu již velmi dlouho: patří totiž k nejhloupějším českým (a moravským) politikům široko daleko. (Stejného názoru je i prezident M. Zeman.)

Kdyby byl M. Jurečka skutečným realistou, nikoli jen politickým komediantem, „zabalil“ by to, předal by řízení strany někomu jinému a šel by se živit poctivou prací. (Jako dočasného nástupce mu navrhuji vesnického podvodníka O. Benešíka ze Strání. U něho bude záruka, že tato strana skončí během několika měsíců v propadlišti dějin.) Na rozdíl od ostatních lidoveckých „vyžírek“ z PS a ze Senátu PČR se M. Jurečka práce nebojí. Dobře to o něm vím a oceňuji to. Každý děláme chyby a měli bychom za to nést následky.

Být na Jurečkově místě, předal bych řízení strany některému z místopředsedů a vrátil bych se na rodinný statek v Rokytnici u Přerova. Tam se může fotografovat s pivem i bez něho do sytosti a zásobovat své příznivce na sociálních sítích dalšími „výživnými“ tweety. To mu jde líp než politika. Má to však jednu vadu: například ve sdělení, odeslaném dne 18. 11. 2020 v 8.52 hod., stačil předseda KDU-ČSL „nasekat“ několik (více než deset) pravopisných a dalších chyb. (Pro čtenáře jsem tyto nedostatky vyznačil červeně.) Jurečka je dalším z našich politických „šprýmařů“ se špatně zvládnutou češtinou. Víc nemá smysl tuto záležitost komentovat.

Co se týká tragické češtiny našeho „Slováka“ z Hané, jako bývalý učitel ČJL bych mu za tento jeho výkon dal nedostatečnou a nepustil bych ho k maturitě. To, že s touto neznalostí mohl absolvovat i vysokou školu, je jen potvrzením o beznadějně nízké úrovni našich vysokých škol, kterým to zřejmě nevadí.  Většině z nich by měla být odebrána akreditace. Toť vše. Je to další příklad o bídě naší současné politiky. Pologramotný slovenský chaotik v čele vlády a řada politiků porušujících její protikoronavirová opatření. Co k tomu říci? Škoda slov.

─────

Celý Jurečkův tweet (s červeně vyznačenými chybami) zní takto: „Nemám ve zvyku se promlčet a nemám ve zvyku papalášské manýry. Včera jsem na Twitt[e]r a sem vložil fotku[,] kde držím pivo v kelímku na ulici v Praze. Mohl bych komentáře a dotazy odbýt tím, že to bylo pivo nealkoholické, nebo že jsem si ho nesl na byt, ale nebudu dělat blbce ze sebe a hlavně z veřejnosti a[ni] lhát.

Šel jsem večer z města na byt a u vydejního okénka kousek od mého bytu jsem si objednal jídlo [s] sebou a u toho [správně má být: k tomu] pivo, které tam bylo k dispozici na čepu. Než mi jídlo bylo připraveno a zabaleno, tak jsem si sedl na patník a pivo žahnul. Neuvědomil jsem si, že jsem tímto porušil nařízení vlády[,] kdybych si toho byl vědom, pivo si nedávám, ani se s nim nefotim pro sociální sítě.

Omlouvám se za toto porušení opatření nařízení vlády. Neuvědomil jsem si to. Tuto informaci z vlastního podnětu postupuji také orgánům k prošetření a k potrestání. mrzí mě to[,] udělal jsem chybu.“

─────

Myslím si, že text pana poslance a předsedy jedné ze stran, jež by chtěly po příštích volbách v této zemi vládnout, je dostatečně výmluvný. Někdo by to označil za slovní „průjem“. Mohu tomuto lidoveckému politikovi vzkázat pouze toto: Pologramotní politici nemají ve vedení státu ani v politice co pohledávat. Doufám, že mu to jeho manželka, která je prý učitelkou, náležitě vysvětlí. Včetně komentáře k oněm chybám, jichž se dopustil. Horší to bude u jeho pěti kluků, kteří ho mají jistě rádi (a on je), protože je to jejich táta a velký vzor. Tady se bude Jurečkova rodičovská autorita otřásat v základech. Pravopis se totiž nedá naučit doma u počítače, ale jen díky dobrým učitelům ve škole. Kdysi k tomu stačila tabule a křída.

18. 11. 2020

‒ RJ ‒

─────

P. S.

Pan předseda KDU-ČSL měl dne 17. 11. 2020 náročný den. V den státního svátku se totiž dopoledne zúčastnil spolu s P. Fialou a M. Pekarovou-Adamovou důležitého politického aktu – položení kytice květin k památníku 17. 11. 1989 na Národní třídě v Praze. Vzhledem k tomu, že tento státní svátek připadl na úterý, nemělo smyslu se vracet na Moravu k manželce a k pěti synům. Zůstal tedy v hlavním městě. A pak došlo k výše popsanému maléru. Kdyby byl v Rokytnici u Přerova, určitě by k tomu nedošlo. Ale znáte to: náhoda je blbec.

Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc nabývám přesvědčení, že to M. Jurečka udělal schválně, aby mohl včas, ještě před dalšími volbami, předat vedení své strany někomu jinému. Po prohraných parlamentních volbách 2021 by stejně v čele KDU-ČSL skončil. Bohužel ‒ ani letošní krajské a senátní volby nedopadly nejlíp. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Kantar CZ je tato strana aktuálně na 4 procentech voličských preferencí – již několik měsíců po sobě. Odrazit se ode dna, to se lidovcům stále nepodařilo. Nahoru to nejde a nejde. Ani viagra prý nepomáhá…

‒ RJ ‒

─────

P. P. S.

Lidovci díky Jurečkovi v politice skončili. Jen to ještě nevědí…

A ještě pár reakcí čtenářů, kterým se Jurečkovo chování nelíbí. Pokud KDU-ČSL měla až dosud málo voličů, nebude mít po tomto extempore již žádné. Zde jsou některá vyjádření čtenářů:

„Jurečka je darebák a udavač. Kdyby byl chlap, tak se neomlouvá.“ – „Teď ještě počkat, jak bude reagovat chytrolín Bartošek a Výborný.“ – „Jurečka, když Prymula jenom neměl roušku, tak dostal skoro hysterický záchvat. A teď tohle? Ti klauni, co przní křesťanství, jsou čím dál tím víc k smíchu. Nechápu, kdo takové blbce pořád volí.“ – „Jediné řešení pro Jurečku nyní je: spáchat harakiri před nastoupeným celostátním výborem KDU-ČSL.“ – „Dno. Je otázkou, kdo by nahradil Jurečku, kdyby odstoupil. Od dob hada Luxe má kvalita předsedů KDU-ČSL jen sestupnou tendenci. U Jurečky to vypadalo na dno.“ – „Šílená představa, že takový idiot ovlivňuje fungování tohoto státu a život nás všech. Hrůza.“ – „Hovado. Hlavně, že jsi řval, že musí Prymula odstoupit. Tak teď táhni ty!“ – „To flanďácké prase si neuvědomilo, proč tolik kvičelo kvůli Prymulovi. Opravdu ukázkový dement.“ ‒ „Neudělal jsem to vědomě. To je ale nestydatý prase! Kdyby měl charakter a trošku slušnosti, tak by položil funkci, poslanecký mandát. Zvlášť když před nedávnem kritizoval ministra zdravotnictví – ještě i s dvěma slepicema! Kalousek to samé. Nakonec: vždyť i on vylétl z hnízda KDU-ČSL.“ – „Blbce Kalouska načapali. Tenhle vůl se tím chlubí.“ – „Pasáček vepřů se půjde vyzpovídat a bude vymalováno.“ – „Tak to skoro vypadá, že už toho má dost a chce utéct.“ – „Prd provokace, sebevražda. Chce prostě odejít. Má rodinu, asi už mu to leze krkem. Komedie.“ – „Možná je jednodušší nechat se od mafie vyhodit, než odejít.“ – „Umí vůbec ten blb odříkat Otčenáš?“ – „A co vůbec pohledává tento sedlák z Kyselý Zádele v Praze?“ – „Nechtělo se mu makat. Netáhlo.“ – „Odstup, satane!“ – „Odstup, hňupe! Vypadni ze sněmovny, úchyle!“ – „Jurečka je zcela bez debat jeden z největších hlupáků na české politické scéně. Poruší vládní opatření a ještě sám sebe nabonzuje na Twitteru. To nevymyslíš. Fakt velikán.“ – „To dělá dobře, že odchází z politiky, ten Jurečka.“ – „Udělal to Kalousek a blbeček se musí opičit. Hrdina.“ – „Koaliční partner, předseda ODS pan profesor Fiala, rozhodnutí Jurečky odejít z politiky přivítal. Demokratická koalice se musí chovat zodpovědně.“ – „Až se to dozví Zdechovský, tak tě napráská v Bruselu.“ – „To jsou ti praví. Na druhého mají plnou hubu kritiky, ale když jde o ně, tak vyvodí důsledky jen kecáním.“ – „Ano, prosťáček Jurečka.“ – „Omluva nestačí, musí odstoupit. Souhlas. Je to předseda parlamentní strany.“ – „Možná si už nahrabal dost a chce odejít z politiky, Tohle je záminka.“ – „KDU-ČSL byla vždy protičeská hovada.“ – „Jurečko, skočte s rozběhem do zdi. Snad se vám rozsvítí, jak jste trapný.“ – „Tak o tomhle blbovi si nedělal iluze nikdo.“ (PL, 18. 11. 2020, 13:53)

18. 11. 2020

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář