Jdi na obsah Jdi na menu
 


V hloupých hlavách se rodí jen hloupé nápady

25. 3. 2024

Zvykli jsme si na to, že jakákoli kritika naší „neomylné“ a „pravdomluvné“ České televize (ČT) po ní steče jako po teflonu. Poté, kdy pohár trpělivosti obyčejných diváků a televizních koncesionářů, kteří musí nedobrovolně platit za nekvalitní práci této „veřejnoprávní“ televize, pomůže snad jediné: vyhazov všech zaměstnanců redakce zpravodajství a následná personální a finanční „dieta“. Nabízí se proto toho řešení: buď ČT zrušit bez náhrady a její personál rozprášit, nebo rozmařilé utrácení peněz koncesionářů ze dne na den zredukovat na minimum. Zkrátka: když se někdo odmítá chovat rozumně, musí přijít radikální zásah.

ČT nám každý den podává další a další důkazy o tom, že náprava nedobrého stavu tam není možná. Proč? Protože od nekvalitních lidí nelze očekávat, že najednou – jakoby mávnutím kouzelného proutku – se poměry změní a všechno začne fungovat, jak má. V ČT to tak nikdy nebylo, protože tam stále, i ve chvíli, kdy píšu tento článek, „levá ruka neví, co dělá ta pravá“.

Dne 17. 3. 2024, poté, kdy jsem v průběhu několika dní publikoval tři kritické články o tragické jazykové úrovni zdejších redaktorů (moderátorů), jsme se na ČT24 opět dočkali dalšího „přebrebtu“, a to od opakovaně pranýřované členky zahraniční redakce ČT – Dominiky Vřešťálové. Čípak je to dceruška, že ji vedení ČT ještě nevyhodilo kvůli její totální neschopnosti a hlouposti, ale dál si ji tam „pěstuje“ jako pokojovou květinku? Tato nepoučitelná „televizní husička“ dne 17. 3. 2024 v dopoledním vysílání na ČT24 prohlásila toto: „Opozice hledá způsob, jakým způsobem…“ To bylo její hodnocení situace na ruské politické scéně krátce před prezidentskými volbami.

Podobné blábolení jsem již v minulosti kritizoval u jiné televizní moderátorky, která rovněž nic neumí, ale ČT si ji dál „pěstuje“ (zřejmě na semeno) – jako ten největší „poklad“. (Viz odkaz za tímto článkem.) Touto osobou je Nikola Reindlová. Chápu, že když musí ČT pracovat s tímto „materiálem“, nelze se divit tomu, že dosahuje tak žalostných výsledků. Bude to nejspíš tím, že protiputinovské propagandistky mají přístup před kameru kdykoliv, třebaže kromě hloupého, nesouvislého blábolení nemají co říci. Vřešťálová to prokázala opakovaně. No ‒ a s Reindlovou to není o nic lepší. Když už nemají koho nabídnout, objeví se tam pokaždé Tereza Šedivá…

Vypadá to tak, jako by se kdosi inspiroval našimi dřívějšími komunistickými propagandisty. Jen ta politická „znaménka“ se jaksi „prohodila“: dříve to byli „američtí imperialisté“, dnes „ruští imperialisté a fašisté“. Až se zase na obrazovce objeví ty dvě „husičky“, D. Vřešťálová nebo N. Reindlová, doporučuji přepnout na jinou stanici. Já to udělám určitě a příště se raději přestanu na ČT dívat úplně. Beztak je to jen ztráta času a škoda elektrického proudu.

Dalším příkladem toho, že v ČT stále zůstává všechno při starém a že náprava možná není, je to, co se stalo dne 15. 3. 2024 na ČT24. Znovu nás o tom přesvědčila jiná, nová „redaktorka“ ČT, tentokrát z ostravské redakce (její jméno jsem si nestihl zapsat), která poté, co příslušnou reportáž ohlásila z pražského studia T. Řezníčková, hovořila z depa Dopravního podniku města Ostravy. Od ní jsme se dozvěděli, že tento podnik letos oslavuje „sto třicetileté výročí“ (místo „sto třicátého výročí“). Stalo se tak navzdory tomu, že jsem nedávno upozornil na podobný chybný tvar během reportáže ČT24 z Litomyšle, která se týkala 200. výročí narození hudebního skladatele B. Smetany. Dotyčná reportérka ČT24 tehdy řekla: „před dvě stě lety“. I nadále platí, že redaktoři/redaktorky ČT neumí skloňovat číslovky. A vedení ČT nedělá nic, aby je to naučilo, nebo aby se s těmito nedouky raději rozloučilo.

Když jsem na to bezprostředně po odvysílání této reportáže z Ostravy upozornil formou e-mailu, jmenovaná redaktorka (= T. Řezníčková) mně odpověděla v tom smyslu, že dotyčnou reportáž neviděla. Zvláštní. Sama ji uváděla a pak se na to nedívala? Co tam ti „géniové“ ve skutečnosti dělají? Za co berou svůj nezaslouženě vysoký plat? Podotýkám ještě, že týž den byla tato reportáž z Ostravy odvysílána ještě několikrát v následujících zpravodajských relacích. Samozřejmě – jak jinak ‒ i s touto chybou. Nikdo to neopravil, nikdo se za nic neomluvil. Tak dnes pracuje ČT. A za tuto mizernou práci by prý chtěli ještě zvýšit koncesionářský poplatek. Písničkář Karel Kryl by jim na to řekl: „Jó, nas*at, nas*at…“

Chápu, že ředitel J. Souček nemůže od rána do půlnoci sledovat všechny pořady ČT. Na to tam má svoje lidi, podřízené, kteří to mají hlídat. Ovšem jinak, než jak to předvedla T. Řezníčková, která údajně zmíněnou reportáž z Ostravy sice uváděla, ale prý ji „neviděla“. I tak se dá přistupovat k plnění pracovních povinností. Součkův problém je nicméně mnohem větší a zásadnější. Co bude dělat, když není schopen „ukočírovat“ pár nedisciplinovaných „lajdáků“ a „lemplů“ z Kavčích hor? Tam si totiž za bývalého ředitele zvykli, že si mohou dovolit, co je napadne. Když se podíváme na průběh vysílání zpravodajských relací, každý z těch „předčítačů zpráv“ má okolo sebe kupu papírů a ještě se dívá do notebooku, aby to neřekl špatně, ale chyby se tam stále vyskytují. Čím to asi je, co myslíte? Že by za to mohli mimozemšťané?

Odpověď na tyto znepokojivé otázky nám daly události okolo vysílání politické debaty „Otázky Václava Moravce“ v neděli dne 17. 3. 2024. Nespokojení zemědělci totiž zareagovali na pozvání ministra zemědělství M. Výborného (KDU-ČSL), vystudovaného teologa a učitele dějepisu, do tohoto pořadu tím, že vysypali u vchodu do hlavní budovy ČT na Kavčích horách balíky slámy a hromadu hnoje. Nedávno jsme mohli sledovat obdobnou akci před Úřadem vlády. Výborný na to odvětil, že mu hnůj nesmrdí. No ‒ bodejť ano! Vždyť ve Strakovce má co do činění s „hnojem“ daleko štiplavějším.

U budovy ČT musela nakonec zasahovat Policie ČR. Přesto nás ČT o tomto incidentu neinformovala. Kdyby tuto povinnost neprodleně nesplnila jiná média, nic bychom nevěděli. Pohotově o tom informovala již v poledním vysílání komerční televize CNN Prima News. Inu, ne všechny televize jsou stejné, byť jen jedna z nich o sobě tvrdí, že je „veřejnoprávní“, třebaže své úkoly evidentně neplní a občany o důležitých věcech neinformuje.

I to bude nutno brzy řešit, neboť se jedná o problém daleko závažnější, než je jedna kupa hnoje a pár balíků slámy před vchodem do ČT. Je načase začít přemýšlet o zrušení koncesionářských poplatků. Nač platit za službu, kterou nikdo nevykonává? Důvod je zřejmý: ČT dlouhodobě neplní povinnosti, jež vyplývají ze zákona o České televizi. Všeho do času!

Ano, tak tragickým způsobem dnes pracuje Česká televize. Být na místě J. Součka, pověsil bych ředitelování na hřebík a šel bych se živit něčím jiným. Všude jinde by ho za tak špatnou práci na hodinu vyhodili. Já, jako jeden z těch statisíců televizních koncesionářů, mu dávám výpověď. Měl by okamžitě jít…

25. 3. 2024

‒ RJ ‒

 

Odkaz na články o „brebtání“ v České televizi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2022/---vy-jste-hovoril--ze-jste-hovoril------.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2022/festival-prostorekosti-a-blaboleni-v-ct-nekonci----.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář