Jdi na obsah Jdi na menu
 


Od „elitního“ novináře z Lidovek bych to nečekal…

24. 5. 2022

Mám zvláštního „koníčka“, kterým štvu mnoho lidí, hlavně současné, nekompetentní, nevzdělané a pologramotné politiky (nejnověji se k nim zařadil i premiér P. Fiala), kteří se nacpali ke korytům, aby se měli dobře za peníze daňových poplatníků. Fialův „slepenec“ je takových lidí plný. Nepoužívám záměrně slovo „ministři“, protože k těm mají tito jedinci daleko. Jsou to jen „panáci“, kteří momentálně sedí v ministerských křeslech, než je občané tohoto státu vyženou. Bude to již brzy.

Zmíněným „koníčkem“ je sledování jazykové úrovně textů, které tyto osoby „vyplodí“. Jsou to vesměs bezcenné bláboly jak po stránce obsahové, tak i čistě jazykové. A samozřejmě je tam množství pravopisných chyb a jiných nedostatků: stylistických i syntaktických. Vytvořit větu, aby měla „patu a hlavu“, to někdy bývá velký „kumšt“. Kdo nikdy nic nenapsal, ale pouze opisoval od jiných (např. diplomku), tomu bych to marně vysvětloval, protože by to nepochopil.

Většina textů našich mladých novinářů, kteří se k „novinařině“ dostali jako slepý k houslím, svědčí o tom, že žijeme v době velkého úpadku českého jazyka. Když to čtu, často ani nechápu, proč si vybrali právě tuto profesu, když jim to nejde. A divím se i šéfredaktorům těchto periodik, že tyto zoufalce zaměstnávají, protože jim dělají pouze ostudu.

Celkově vzato: úroveň naší současné žurnalistiky je tragická, a to nejen po stránce znalosti české gramatiky a pravopisu, ale také obsahové. Jsou to většinou jen samé slátaniny ‒ bez hlubšího sdělení. Pouhé kladení slovíček vedle sebe. Připouštím, že toto moje hodnocení může vypadat neobjektivně, ale není tomu tak. Pouze věcně popisuje daný stav, kterým se rozhodně chlubit nemůžeme.

každodenním „surfování“ po zpravodajských serverech mě dnes (21. 5. 2022) zaujal titulek článku, který hlásal: „Valčík Zbyňka Stanjury a nejcyničtější vysvětlení“ (Lidovky.cz, 21. 5. 2022, 5:00). Autorem tohoto textu je známý novinář Petr Kamberský, původně vystudovaný sociolog. To, že skončil jako jeden z Babišových novinářů, je čistě jeho věc. Jednou se kvůli tomu bude zpovídat u Posledního soudu. Proto mně nepřísluší, abych nad ním vynášel jakýkoli morální soud. Omezím se pouze na stránku jazykovou.

Jeho článek je zajímavý tím, že nastavuje kritické zrcadlo Fialově vládě, o níž již mnoho měsíců pějí naše oficiální média jen samou chválu. Zkušení pozorovatelé politické scény, komentátoři (dokonce i mnou často kritizovaný P. Honzejk), např. D. Klimeš, kterého považuji za jednoho z nejkvalitnějších současných novinářů, již začínají systematicky „ostřelovat“ Fialovu nedobytnou „pevnost“. Popravdě: jako nedobytná se pouze tváří. Brzy se rozpadne jako pověstný domeček z karet.

Ještě než jsem mohl vyslovit v duchu pochvalu P. Kamberskému za tento odvážný text, dostal jsem ránu přímo do hlavy. První odstavec článku totiž uzavíraly tyto dvě věty: „Jinak řečeno: konkurence nakládá vládě hůř, než by jsem se kdy odvážil já a mně podobní. Jen vláda stále tančí svůj spokojený valčík.“

Z pochvaly v tu chvíli nebylo nic. Právě naopak. Rozhodl jsem se napsat tento krátký článek, abych naše „elitní“ novináře upozornil na to, že i oni musejí dodržovat pravidla gramatiky a pravopisu mateřského jazyka. Najmě: když chtějí udělovat rady jiným. Těžko totiž mohu kritizovat Fialovy ministry, když moje „čeština“ je horší než ta Jurečkova. Paradoxně Slovák J. Síkela je na tom s češtinou lépe než rodilí Češi. Opravdu pozoruhodná věc. Jiné je to ovšem se Síkelovou předlistopadovou minulostí, o kterou by se měl zajímat Národní bezpečnostní úřad. Náš slovenský ministr v „ukrajinské“ vládě P. Fialy jistě bude vědět, proč tomu tak je.

Když jsem si ty dvě věty (správně: jedno souvětí a následující větu jednoduchou) překopíroval do právě vznikajícího textu tohoto článku, počítač mi ta tři slova (označená červeně) podtrhl zelenou vlnovkou. Znamená to, že tam není něco v pořádku. Počítačové programy jsou dnes tak „vymakané“, že přijdou samy na to, co někteří jedinci ani netuší. Já jsem tu chybu viděl okamžitě, jakmile o těch pár úvodních řádků článku P. Kamberského zavadilo moje oko. Nedalo se to nevidět. Jako češtináři s desítkami let pedagogické praxe se v mé hlavě okamžitě rozsvítila červená „kontrolka“.

Pak jsem se znovu vrátil na začátek, abych se ujistil, že toto „zvěrstvo“ spáchal elitní novinář z kdysi slavných „Lidových novin“. Toho deníku, který na špici naší meziválečné žurnalistiky dovedl excelentní novinář a spisovatel K. Čapek a lidé z jeho okruhu a na jehož minulou slávu (po poválečném úpadku pod šéfredaktorstvím J. Drdy) navázali disidenti sdružující se okolo dramatika V. Havla, polistopadového prezidenta republiky, kteří v tradici „Lidovek“ pokračovali od roku 1987 (J. Ruml, J. Dienstbier, L. Hejdánek, R. Zeman, J. Veis aj.).

Je to poprvé, kdy jsem v článku P. Kamberského našel chybu tohoto druhu.  Nejsem puntičkář, a proto vím, že drobným stylistickým zaškobrtnutím se nevyhne nikdo z nás. V práci novináře jde nejen o to, aby dotyčný něco napsal, ale rovněž o to, aby to dávalo smysl a čtenáři byla poskytnuta potřebná informace. Je u nás jen málo žurnalistů, kteří si po sobě svoje výtvory přečtou a zjištěné chyby opraví. V poslední době jsem mnoho takových „výtvorů“ kritizoval.

Ve většině případů jde o nepozornost, ale i o prostou neznalost. Naši mladí žurnalisté (jak vznešené slovo pro některé z těchto „babráků“) hlavně „zakopávají“ o český pravopis. To je dnes nejrozšířenější choroba našich novinářů, hlavně těch mladých, kteří jsou navíc přesvědčeni o tom, že snědli všechnu moudrost světa a že jim nikdo nebude radit, jak mají psát. Podle toho pak vypadá výsledek jejich lajdácké práce.

Ale zpátky k chybě P. Kamberského! Červeně vyznačená skupina slov má vypadat takto: „bych se“. Je to hloupá chyba, které by se zkušený novinář dopouštět neměl. Holt – stalo se. Teď jde o to, aby se takové případy v budoucnu již nevyskytovaly. Stačí si to po sobě alespoň jednou přečíst. To jsem vždy – jako učitel češtiny – radil svým studentům. Jsem přesvědčen o tom, že když se touto radou bude řídit i P. Kamberský, podobných chyb se příště vyvaruje.

21. 5. 2022

‒ RJ ‒

 

Odkaz na články o J. Síkelovi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2021/slovak-ve-vlade--to-ma-byt-ta-zmena-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/oligarcha-a.-babis-vadi--banker-j.-sikela-nikoliv-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář